Gazi Alemdar Müze Gemisine “İstiklal Madalyası” verilmesi için çalışmalarını sürdüren ve bütçe görüşmelerinin ardından Alemdar Gemisi’ni Yaptırma Derneği yöneticilerini Ankara’ya davet ederek bu konuda TBMM Başkanlığı düzeyinde çalışma yapacağını açıklayan  Çaturoğlu’ndan, bu yıldönümünde müjde bekleniyordu.

 

Milletvekili Çaturoğlu kutlama mesajında şöyle dedi:

“Kurtuluş Savaşı hep karada yapılmış gibi addedilir. Ancak İstiklal Savaşımızın tek deniz savaşı 9 Şubat 1921 tarihinde Karadeniz Ereğli açıklarında meydana gelen ilk deniz muharebesidir. Boğazlar çevresinde "Denmark" adı altında kurtarma hizmetleri veren gemi el konularak "Alemdar" ismini almıştır. Gemide kalan 7 kahraman denizci tarafından İstanbul'dan Ereğli'ye kaçırılarak milli mücadeleye katılmıştır. Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenen gemiyi takip eden Fransız C27 gambotu ile bir deniz muharebesi yaşanmış ve Rize doğumlu "Serdümen Er Recep Kâhya" şehit olmuştur. İstiklal Savaşında denizlerde savaşan, yaralanarak gazi olan, Yunan donanmasını peşine takarak Şahin Vapurunun Rusya'dan yüklediği 22 savaş uçağının kestirme rotayla Trabzon'a salimen getirilmesini ve uçakların ordumuza ulaşmasını sağlayan Gazi Alemdar Gemisi ve onun kahraman mürettebatı, İstiklal Savaşı'nın sancak gemisi olarak tarihe geçmiştir.

İstiklal Savaşında ve sonrasında çok önemli hizmet veren Alemdar Gemisi Karadeniz Ereğli Donanma Komutanlığı, Karadeniz Ereğli Belediyesi, tersaneciler ve iş adamlarının işbirliğiyle bütün ölçülerine sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir. 2008 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan Gazi Alemdar Müze Gemisini bu güne kadar 1 milyon civarında kişi ziyaret etmiştir. 

Bu duygu ve düşüncelerle; İstiklal savaşımızın ilk Deniz Şehidi Recep Kahya ile gazilerimizi ve bu vesileyle tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyor, Gazi Alemdar Gemisini müze olarak ilçemize kazandıran herkese teşekkür ediyorum.”



İLGİLİ HABER: www.ereglionder.com.tr/guncel/durmazoglu-caturoglundan-davet-bekliyor-h69816.html