Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık, Zonguldak’a ikinci bir üniversite kurulmasını gerektiğini hatırlattı, en uygun yerin ise Çaycuma olarak değerlendirilmesini istedi.

 

100. Yıl Vakıf Başkanı Cemil Çakmaklı’nın dile getirdiği ve destek bulan kente yeni bir üniversite kazandırılma sürecine Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat Sarsık hem tam destek verdi hem de yer gösterdi. Yeni bir üniversitenin kurulabileceği en uygun alanın Çaycuma’da olduğunu hatırlatan ve yetkililere çağrıda bulunan Sarsık konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, sürece ilişkin de bilgiler verdi. Konuya ilişkin gönderilen açıklama şu şekilde:

 

BEÜ MERKEZDE KISITLI

“Bölgemizde 100. Yıl Vakfı Başkanı Cemil Çakmaklı tarafından niyet olarak dile getirildiği günden itibaren çoğu kişinin de destek verdiği Zonguldak’ta yeni bir üniversitenin kurulmasının bölgemize ayrı bir değer katacağına inanıyoruz. Öncelikle şu bir gerçektir ki, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Zonguldak merkezde kısıtlı ve küçük bir kampüse sahip olması nedeniyle kapasitesini de sınırlı tutulmak zorunda kalmıştır. Bilindiği gibi Çaycuma Meslek Yüksek Okulu’nun bulunduğu yerde daha Karaelmas Üniversitesi kurulmadan Hacettepe Üniversitesi bünyesindeki Çaycuma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile yeni fakültelerin de yer alacağı beklentisi ile bin dönümlük bir alan olarak tahsis edilmiş, bir o kadar da gelişme alanı olarak rezerve edilmiştir. Karaelmas Üniversitesi kurulunca da aynı beklenti artarak devam etmiştir.

 

“ÇAYCUMA ADI BİLE KALDIRILMIŞTIR”

Ancak gerek üniversite yönetiminin gerekse bazı ileri gelenlerin Zonguldak il merkezi dışında bir fakülte açılmasına sıcak bakmaması gibi sebeplerden dolayı bu beklenti bir türlü gerçekleşmemiştir. Hatta fakültelerin Çaycuma’ya taşınması bir yana İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin önündeki Çaycuma adı bile kaldırılmıştır. Yıllardır bu konudaki taleplerimizi sayın rektörlerimize ilettik, ancak kendilerinden olumlu bir yaklaşım da göremedik.

 

“BAĞIŞ VE KATKILARI DA MALUMDUR”

Kamuoyuna bir kez daha yinelemekte fayda görüyoruz; üniversitemizin gelişmesi ve merkezdeki yetersiz alanın çözümü olarak Çaycuma’daki alanın ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Kaldı ki Çaycumalıların Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bugüne kadar yaptığı bağış ve katkıları da malumdur. Sadece bunlar göz önüne alınırsa bile Çaycuma geniş bir alanda oluşturulacak fakülte ve okullarla kazanılacak başarılar sayesinde üniversitemizin ülkemizde kısa zamanda parmakla sayılır bir hal alacağı da açıktır.

 

YENİ ÜNİVERSİTE İHTİYACI

Ayrıca geçtiğimiz günlere Milletvekilimiz Sayın Köksal Toptan’ın da ifade ettiği gibi bölgemiz için yeni bir üniversite ihtiyacı vardır. Zonguldak’ın üniversite şehri olmaması için hiçbir sebep yoktur. Kendileri de 12 yıldır bu konuda bölgenin temsilcisi olarak Çaycuma’nın fakülte konusundaki isteklerini ve bu konuda yalnız bırakıldığı ile ilgili yaşanan gelişme ve süreçleri bilmektedirler. Zonguldak için şu önemli bir gerçektir ki; üniversitenin genişlemesi için Çaycuma’daki alan idealdir.

 

KARABÜK ÖRNEĞİ

Bizler de Oda olarak bu ve benzeri konuları Sayın Toptan başta olmak üzere, diğer milletvekillerimizin yanısıra il ve ilçedeki tüm siyasi temsilcilerimizle paylaştık, ancak tek başımıza yeterince etkili olamadık. Kendilerinin gereken desteği vermeleri halinde Zonguldak’ın üniversite şehri olmaması için bir neden yoktur. Örneğin Karabük’te üniversite konusunda kaydedilen ilerlemenin en önemli nedenlerinden biri de üniversitenin yeterince geniş bir alana sahip olmasıdır. Çaycuma için de aynı dönemde gerekilen gayret ve destek sağlansaydı bugün Çaycuma’da da onbinlerce öğrenci olabilirdi.

 

“OTEL, HAVUZ, RESTAURANTLARLA SINIRLI KALINDI”

Yine 100.Yıl Tesisleri’nin bulunduğu alanda özel bir üniversite kurulması düşüncesi vakıf yetkililerince açıklanmıştır. Zaten 100. Yıl Vakfı’nın ve tesislerinin kurulmasından önce amaçlardan biri de bu alanda üniversiteye bağlı turizm vb. bölümlerin açılması idi. Ancak bugün gelinen noktada yapılanlar otel, havuz ve restaurantla sınırlı kalındı. 100. Yıl Vakfı keşke özel bir üniversite kurabilse de bölgemizde eğitim konusunda önemli bir gelişme daha yaşanmış olsa. Türkiye’de ve Dünya’da ses getiren çalışmalara imza atan bir vakıf üniversitemizin olması her Zonguldaklı gibi bizi de sevindirecektir. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda vakıf yetkililerinin bu niyetlerini biran önce hayata geçirmelerini dileyerek, kendilerini bu konuda destekleriz”

 

(Haber Merkezi)