TBMM alt komisyonlarda görüşülmeye başlanan 'Torba Yasa'sına tepki gösteren KESK Çaycuma Bileşenleri AKP Çaycuma İlçe binasına yürüyerek,  "Torba yasayla Başımıza torba geçirilmesine izin vermeyeceğiz!" pankartı açıp sık sık slogan attılar. 
Eylemde konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, torba yasasının birçok yönüyle emekçilerin kazanılmış haklarını da ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti.  Akyol, bu saldırı yasasının geri püskürtülmesi için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, "Buradan TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, KAMU-SEN ve MEMUR-SEN Konfederasyonlarına bir çağrıda bulunuyoruz. Geleceğimizi tehdit eden bu saldırı yasasına karşı gelin birlikte mücadele edelim ve emekçilerin başına geçirilmek istenen torbayı AKP'nin başına geçirelim. Unutmayalım ki, sessiz kalmak onaylamaktır; sessiz kalmayalım! Tarih sessiz ve suskun kalanları unutmayacaktır" dedi.
 Akyol, "Torba Yasa"yla getirilmek istenen değişiklikleri şöyle özetledi: 
ASGARİ ÜCRETLİLERİN
YAŞ SINIRI YÜKSELTİLİYOR!
Yapılacak düzenlemeyle asgari ücret "16 yaşından küçükler ve büyükler" diye değil, "18 yaşından küçükler ve büyükler" diye değiştirilecektir. Böylece 16-18 yaş arasındaki 250 bin genç işçi 80 lira daha az ücret alacak. Ayrıca 16-18 yaş arası genç işçiler eskisine göre daha çok SGK primi ödeyecek.

MESLEKİ EĞİTİM KANUNUNA GÖRE ÇALIŞAN ÖĞRENCİ VE ÇIRAKLARIN ÜCRETLERİ AZALACAK!
5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "asgari ücretin % 30'undan" ibaresi "asgari ücretin net tutarının % 30'undan" şeklinde değiştiriliyor. "Çırak" statüsünde çalışan yüz binlerce işçinin ücretleri de 229 TL'den 178 TL'ye düşecek.

YENİ ESNEK ÇALIŞMA
BİÇİMLERİ GETİRİLİYOR!
Tasarıda, İş Yasası'ndaki esnek çalışma biçimleri daha da genişletiliyor. Mevcut yasadaki esnek çalışma biçimlerinden birisi olan "çağrı üzerine çalışma" düzenlemesine ek olarak "evden çalışma", "uzaktan çalışma" gibi yeni tanımlar ekleniyor.
Tasarının 77. maddesinde, "Memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre, bu madde uyarınca tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür." denilmektedir. Böylece, "memurların belirli saatler dahilinde çalışması" ilkesi kaldırılmış oluyor. Esnek çalışma ise böylece kural haline getiriliyor. Kurum isterse personelini istediği şekilde ve kendi ihtiyacına göre kurallar koyarak, akşam geç saatlere kadar veya hafta sonunda da çalıştırabilecek; üstelik bu "normal çalışma" sayılacak. İlgili kurumun yöneticileri işin yoğunluğunu, "stratejik plan" ya da "performans hedeflerine ulaşmayı" bahane göstererek çalışma sürelerini istediği gibi uzatabilecek, çalışan kamu personelini maddede belirtildiği gibi "görev yerlerine bağlı olmaksızın" çalıştırabilecektir. 
Yasa tasarısı ile sicil sitemini ortadan kaldırılmaktadır.  Mevcut sicil sistemi de sorunlu olmakla birlikte bu düzenleme ile AKP memuru yaratılmak istenmektedir. Sicilin yerini neyin aldığı bile belli değildir. Belirsizlik disiplin hükümleri ve performans sistemiyle kapatılmak istenmektedir.

ÖDÜNÇ MEMURLUK
UYGULAMASI GETİRİLİYOR
Bu yasayla birlikte artık memurlar da işçiler gibi "ödünç" verilecektir. Bu durum yasaya, "Bir yılda en fazla altı ayı geçmemek üzere kurumlar arası geçici süreli görevlendirme" biçiminde geçirilmiştir.
KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLAR PRİMLERİNİ CEBİNDEN TAMAMLAMAK ZORUNDA!
Yasa tasarıyla, "kısmi süreli", "çağrı üzerine" vb nedenlerle bir ay içinde sigortası eksik yatmış olan (Taşeron işçi, yevmiyeli çalışanlar vb gibi) bir emekçinin sigortasını "30 tam güne" kendi cebinden tamamlaması isteniyor. Tasarıyla ayrıca, halen iki ay olan deneme süresini 4 aya çıkarıyor.

4-C UYGULAMASI GENELLEŞTİRİLİTOR
Yasa tasarısında, "Kadrosu kaldırılan memurların yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait malî haklardan ve sosyal yardımlardan yararlanmaya devam edeceği" belirtilerek, emekçilerin "yeni bir kadro"ya eski haklarından yoksun olarak geçirilmesinin önü açılmaktadır. Tasarıyla kadrosu kaldırılan memurlar, en geç 6 ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun kadro yoksa başka kurumlara atanacak. Bu 4-c uygulamasının genelleştirilmesi anlamına geliyor. (Belediye işçileri bu kapsamda başka bakanlıklara gönderilecek.)

ÖZEL SEKTÖRDEN YÖNETICILER KAMU KESIMINDE ÜST DÜZEY BÜROKRAT OLARAK ATANIYOR
Yapılmak istenen değişiklikle özel sektörden yöneticilerin, kamu kesiminde üst düzey bürokrat olarak atanabilmesinin önü açılmaktadır. Bu bürokratlar eliyle kamu alanı tamamen siyasallaşacak ve iktidar partisi anlayışında olmayanlar için görevde yükselme bir hayalden ibaret olacak.

PATRONLAR IÇIN YENI
"KIYAKLAR" GETIRILIYOR
Tasarıda, ayrıca patronlar için yeni "kıyaklar" getiriliyor. Sigorta ve vergi borçlarının ceza ve faizleri affedilirken, yeni işçi alan patronların sigorta primi payları İşsizilik Fonu'ndan ödenecek.

ÖZELLEŞTIRME UYGULAMALARINDA
YARGI DEVREDEN ÇIKARILIYOR
Torba Yasa tasarısının 93. maddesi ile 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'una geçici madde eklenerek, maddenin yürürlüğe girdiği andan itibaren özelleştirmeye karşı açılan davalardan feragat edilmesinin önü açılıyor.
Bu düzenlemeyle, özelleştirmeye karşı açılan "yürütmeyi durdurma", "iptal" kararlarının alındığı davalar ortadan kaldırılarak yasa dışı yapılan özelleştirmeler yasal sayılmış olacak.
Anayasa Referandumunda Anayasanın 125. maddesinin Danıştay'a vermiş olduğu "yerindelik denetimi"nin kaldırılmasının ardından yapılan bu düzenleme ile kelimenin tam anlamıyla özelleştirme uygulamalarında yargı devreden çıkarılıyor.