Türkiye'de bulunan onlarca mağara, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık bulunuyor

Turizm çeşitliliği açısından Türkiye'deki mağaralar, önemli bir potansiyeli oluşturuyor. 20 binden fazla mağaranın bulunduğu öngörülen Türkiye'de, bunlardan bin 500'ü, Maden Tetkik Arama (MTA) ile mağaracılıkla ilgili diğer dernek, kulüp, topluluk ve kuruluşlarca incelendi.
Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucu, Türkiye'nin en uzun mağarasının 15 kilometreyi aşkın uzunluğuyla Isparta'daki Pınargözü, en derin mağarasının ise 1429 metrelik derinliğiyle Mersin'deki Peynirlikönü mağarası olduğu tespit edildi.
30'un üzerinde mağaranın turizme açıldığı Türkiye'de, uygun ekipman sağlanarak sadece rehber eşliğinde girilebilecek özel ilgi gruplarına yönelik birçok mağara da bulunuyor.
TURİZME AÇIK MAĞARALAR
Türkiye'de turizme açık olan mağaraların büyük bölümü Antalya'da bulunuyor. Antalya'yı ise İçel'in takip ettiği listede, diğer mağaralar ve bulundukları iller şöyle sıralanıyor:
"Buzluk Mağarası-Ağrı, Damlataş Mağarası-Antalya, Dim Mağarası-Antalya, Karain Mağarası-Antalya, Yalandünya Mağarası-Antalya, Zeytintaşı Mağarası-Antalya, Gürcüoluk Mağarası-Bartın, İnsuyu Mağarası-Burdur, Oylat Mağarası-Bursa, Tuz Mağarası-Çankırı, Kaklık Mağarası-Denizli, Keloğlan (Dodurgalar) Mağarası-Denizli, Karaca Mağarası-Gümüşhane, Zindan Mağarası-Isparta, Cennet Obruğu-İçel, Dilek Mağarası-İçel, Eshab-ı Kehf Mağarası-İçel, Köşekbükü Mağarası-İçel, Yarımburgaz Mağarası-İstanbul, Yediuyurlar Mağarası-İzmir, Eshab-ı Kehf Mağarası-Kahramanmaraş, Mencilis Mağarası-Karabük, Dupnisa Mağarası-Kırklareli, Tınaztepe Mağarası-Konya, Fosforlu Mağarası-Muğla, Yerküpe Mağarası-Muğla, İnatlı Mağarası-Sinop, Ballıca Mağarası-Tokat, Çalköy Mağarası-Trabzon, Cehennemağzı Mağaraları-Zonguldak, Gökgöl Mağarası-Zonguldak."

GÖKGÖL MAĞARASI
Zonguldak şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta, Zonguldak-Ankara yolu üzerindedir. Uzunluğu 3 bin 350 metredir. Girişten 250 metreye kadar olan fosil kısımdan sonrası aktif mağaradır. Girişten başlayarak mağara bitiminde çıkan kaynağa kadar, mağara hemen hemen aynı seviyede ve yatay yönde devam eder. Mağara 3 bölümden oluşur: Fosil kısım, aktif kısım, yarı aktif yan kolları. 250 metre devam eden fosil kısımdan sonra, yeraltı suyunun yeni bir yatağa geçerek burayı terk ettiği görülür. Burada boyları 2-5 metre arasında değişen sarkıt ve dikitlere rastlanır. Çöküntü blokları arasından birinci salona çıkılır. Çöküntülerin dibinde sifona geçilir (7-10 metre uzunluğunda). Buradan sonrası aktif haldedir. Yeraltı deresinin geldiği yöne gidilirse, 30-40 metre yüksekliğinde ikinci salona ulaşılır. Gökgöl Mağarası, Zonguldak'a yakın olması, ulaşım için pek çok araç bulunabilmesi yanında, yer yer çok güzel sarkıt, dikitler ve travertenler içermesi ve gezilmesinin oldukça kolay olmasıyla turistik açıdan önemlidir. Gökgöl Mağarası'nın 875 metrelik kısmı b turizme açılmış durumdadır.

CEHENNEMAĞZI MAĞARALARI
Yunan Mitolojisinde Güç Tanrısı Heracles'in (Herkül) yeryüzündeki 12'nci ve son görevini gerçekleştirdiği mekan olan Cehennemağzı Mağarası, Hades'in Ölüler Ülkesi olarak anılır. Cehennem Köpeği Kerberus'u yeryüzüne çıkarmak olan Heracles, Argonotlar'ın Altın Postu bulmak amacı ile çıktığı sefere katılarak Ereğli'ye gelmiş, Hermes ve Athena'nın desteklerini alarak bu önemli görevini tamamlamıştır. Görevi gerçekleştirdiği yerde Cehennemağzı Mağaraları'ndan biri olan Hades Mağarası'dır. Halk arasında Herkül, Koca Yusuf, Dımdım olarak da anılan bu mağaranın büyük bölümü su ile kaplıdır. Yamaç üzerinde bulunan mağaraya dar bir geçit ve dik bir merdivenden inildiğinde otantik bir görüntü ile karşılaşılır. Özellikle suyun alt kısmında verilen ışıklandırma sayesinde çok hoş bir manzara oluşmaktadır. Cehennemağzı Mağaraları, 30-50 metre aralıklı olarak sıralanmış 3 mağaradan oluşur.
Bunlardan ilki olan Kilise Mağarası, Hz.İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Andreas'ın Anadolu'da Hıristiyanlığı yaymak amacı ile ilk ayinini düzenlediği mağara olarak bilinir.
Zemini geometrik motifli mozaiklerle döşelidir. Cehennemağzı Mağaraları'nın en genişi olan Ayazma Mağarası'nın zemini diğer iki mağaranın su sarnıcı olarak kullanılmıştır. Günümüzde muhteşem akustiğe sahip bu mekanda konser ve dinletiler gerçekleştirilmektedir.