Müzeler Haftası nedeniyle Kdz.Ereğli Müze Müdürlüğü ve İzmirlioğlu İlköğretim Okulu organizasyonu ile Cehennemağzı'nda yeralan Ayazma mağarasında etkinlik düzenlendi. Etkinliğe İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, şube yöneticileri, daire müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.
Kdz. Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, Müzeler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi. "Müzeler Haftası 1982 yılından itibaren kutlanmakta olup bu yıl 28. si kutlanmaktadır. Cehennemağzı Mağaralarından biri olan Ayazma Mağarasında gerçekleştirdiğimiz bu programa katılımlarınızdan ötürü teşekkür ediyorum. Müze ve müzeciliğin doğmasında tarihi eserlere karşı duyulan merak ve biriktirme alışkanlığı vardır.
Bu pencereden bakıldığında müzeciliğin başlangıç tarihi hakkında kesin bir şey söylenemez.
Zaten önemli olan da müzelerin kültürel yönden bilgilenme açısından geçmiş ile gelecek arasında bir köprü görevi görmesidir. Tarih, kültür gibi birçok alanda inceleme ve araştırma yapmak için başlangıç yerinin müzeler olması ayrı bir önem arz etmektedir. Bu bağlamda da müzemize gelen halk, öğrenci ve bilim adamlarına da gerekli yardım yapılmaktadır. Müzelerin ve tarihi eserlerin önemini şöyle açıklayabiliriz:
Örneğin çoğumuzun bildiği bir deyim vardır:
"Karun kadar zengin olmak" günümüzde Karun'un zenginliğini belirten herhangi bir eser olmasaydı bu deyim insanların aklına acaba sorusunu getirebilirdi. Ancak bugün Uşak Müzesine giderseniz ve Karun Hazinelerini görürseniz bu söylencenin gerçek olduğunu anlarsınız. Bu örnekte belirtilmelidir ki tarihi eserlerimiz tarihin ve geçmişin tapu belgeleridir.
Bugün itibariyle Truva'dan kaçırılan ve birçok ülkeye dağılarak sergilenen Truva Hazinelerine Bergama'dan kaçırılarak Almanya'ya götürülen Zeus Tapınağı'na ve bunun gibi birçok tarihi eserimize sahip çıkabilseydik, bu eserlerin ülkemize turistik açıdan getireceği maddi ve manevi kazançlara dikkatinizi çekmek istiyorum. Kendi ilçemiz için konuşacak olursak bugün itibariyle antik Herakleia Pontika'nın tiyatro, kütüphane, agora, hamam gibi antik dönem kalıntılarını koruyabilseydik veya hiç değilse Cehennemağzı Mağaralarının ilki olan Kilise Mağarasındaki mozaiklerin tamamını veya Kilise Mağarasını koruyabilseydik ya da ilçemize adını veren Herkül'e ait birkaç heykel ya da yapı günümüze kalsaydı ilçemizin turizminin bugün ne boyutta olacağını bir düşünmenizi istiyorum.
Bunun yanında tarihi eserlerimizi sadece turistik bir getiri olarak görmek yanlıştır.
Tarihi eserlerimiz ve müzelerimiz bir ülkenin, bir ilin kimliğidir. Bu bilgiler ışığında halkımızın müzelerimizi ve ören yerlerimizi anlayarak gezmeye davet ediyorum" dedi.
İzmirlioğlu İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından çeşitli gösteriler sunulurken konuklara da çeşitli ikramlarda bulunuldu.