Alaplı Hasanlı Köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneği tarafından “Çekmene Can Veren Has Eller” projesinde yer alan 37 bayan kursiyer Alaplı Kaymakamı Saim Eksioğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette konuşan Alaplı Hasanlı Köyü Muhtarı Recep Tufan, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğü Sosyal Proje yarışmasına “Çekmene Can Veren Has Eller” projesiyle müracaat ederek kazandıklarını söyledi.

 

ALAPLI KÜLTÜRÜNÜN BİR PARÇASI

Alaplı kültürünün önemli bir parçası olan çekmen bezini gelecek nesillerimize aktarmak için böyle bir proje hazırladıklarını ifade eden Tufan, "Hasanlı Köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneği tarafından “Çekmene Can Veren Has Eller” projesi hazırlayarak İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğü Sosyal Proje yarışmasına sunduk. Yarışmada projemiz onaylanarak 109 bin Lira proje ödeneği çıkartıldı. Proje ortağımız Alaplı Meslek Yüksek Okulu, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Esnaf Odasıdır. 37 bayan kursiyerimiz projeye katılacak olup önümüzdeki ay içinde dokuma tezgahlarımız gelerek köylü kadınlarımız çekmen bezine tezgahlarda yeniden can verecekler. Alaplı Belediye Başkanımız Nuri Tekin’de her zaman kültürüne sahip çıkan bir Başkanımız. Ona da çok teşekkür ediyoruz. Ürettiğimiz bu bezleri İlçe merkezimizde satış yeri açmayı planlıyoruz. ” diye konuştu.

 

"ÇALIŞKAN VE FEDAKARLAR"

Alaplı Kaymakamı Saim Eksioğlu da, tarihe sahip çıkan kadınlara teşekkür ettiğini belirterek, "İnsan emeğini ne kadar değerli ve kutsal olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu emeği bu yöre halkı o kadar çok özümsemiş ki yerin altından ekmeğini çıkaran değerli insanlar ve onları yer üstünde bekleyen hanımlar en az onlar kadar çalışkan ve fedakarlar. Ben tüm bayan kursiyerlerimize kültürümüz yaşatacakları için teşekkür ediyorum.” dedi.

 

(Haber: Cem Sürmeneli)