Emniyet’in Kdz. Ereğli’de Ocak 2009 tarihinde yaptığı operasyon ile ilgili sürdürülen soruşturmalar sonucunda yaşanan tutuklamalar ve tutuksuz yargılamaların yargı sürecinin son noktası olan Yargıtay’da “izinsiz dinlemeler” kanıt olarak değerlendirilmedi.


Ankara  12. Ağır  Ceza Mahkemesi’nin Çelik-2 operasyonuyla ilgili sürdürdüğü yargı sürecinin sonunda  bazı sanıklarla ilgili verdiği   çeşitli mahkumiyet kararları verilmişti.  Mahkumiyet alan sanıklar 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği cezalara karşı temyiz haklarını kullanmış ve Yargıtay’da itirazları görüşerek son kararı verdi. Yargıtay bazı sanıklarla ilgili olarak sunulan kanıtlar arasındaki izinsiz dinleme tapelerini  “yasal niteliği olmayan” olarak değerlendirdi. Yargıtay,  “Türk Milleti Adına” verdiği bu bozma kararında, “izinsiz dinleme ve teknik araçlarla elde edilen tapelerin yeter delil bulunmadığından” vurgusunu yaptı.


Suç delillerini gizleme suçlarından hüküm giyenlerle ilgili olarak da, olayın “teşebbüs aşamasında” ve “yeter kesin ve inandırıcı delil olmayan” ifadeleri kararın bozma gerekçesinde yer aldı. Kararda, bu bölümde şu ifadeler yer aldı:

 

“Belediye başkanlığına ait güvenlik kamerasındaki görüntü kayıtlarının silinmesine yönelik olarak sanıkların eylemleri, henüz teşebbüs aşamasına ulaşmadan, hazırlık hareketleri safhasında kalmış olduğundan, sanıkların ayrı ayrı beraatleri yerine, yazılı şekilde cezalandırılmalarına karar verilmesi,


Sanıklar ….... ve ………’ün suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte yardım suçlarından kurulan hükümler yönünden; Belediye başkanlığı çalışanı olan sanıkların güvenlik kamerasındaki kayıtları silme yönünde henüz teşebbüs aşamasına ulaşmayan hazırlık hareketi kapsamında kalan eylemlerin dışında cezalandırılmalarına yeter kesin delil olmayan sanıkların beraatleri yerine, yazılı şekilde cezalandırılmalarına karar verilmesi,”


Yargıtay’ın Çelik-2 operasyonuyla ilgili verdiği çeşitli “bozma” kararları, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yeniden görüşülecek. Genel teammüllere göre, mahkemeler Yargıtay’ın verdiği lehte bozma kararları çerçevesinde yeni kararlar alarak mahkumiyetleri ortadan kaldırıyor.  Ancak verilen aleyhte bozma kararları üzerine durum tamamen değişiyor.

 

(Haber Mustafa Kemal Bektaş)