Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şubesi tarafından 16 yıllık bir çalışma sonucu Kavaklık Mahallesi'nde Cem ve Kültür Evi'nin temel atma töreni önceki gün yoğun katılım ile gerçekleştirilmişti. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel başkanı Ercan Geçmez'de Cem Evlerinin ibadethaneye dönüştürülmesi yönünde karar alınması gerektiğinin altını çizdiler.

KİMSE ALIKOYAMAZ
Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevilerin inanç merkezinin cem evleri olduğunu belirttiği konuşmasında, "Karadeniz Ereğli'de çok önemli bir iş yapıyoruz. Yasaklı olmasına rağmen bir Cem evinin temeli atıyoruz. Kim ne derse desin Alevilerin inanç merkezleri cem evleridir. Bu mücadele bizim onurlu mücadelemizdir, yolumuzun sonu budur diyoruz. Bizi kimse bu yoldan ayrı koyamaz. Sünni yurttaşlarımızı da camiden kimse alıkoyamaz. Gelin bu sorunu birlikte çözelim. Alevilerin sorunlarına Sünniler katkı sunarsa, Sünnilerin sorunlarına Aleviler katkı sunarsa, Türklerin sorunlarına Kürtler, Kürtlerin sorunlarına Türkler katkı sunarsa daha güçlü bir Türkiye oluşturabiliriz" sözleri alkışlandı.

İNANCIN IŞIĞI
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil de yaptığı konuşmasında, Alevilerin bu topraklarda bin yılı aşkın süredir var olduğunu belirterek, "Dikkat ederseniz bu toprakların mayasında, bu toprakların içerisinde yetişen ve bugün adına ziyaretlerin yapıldığı, türbelerin yapıldığı halk arasında Eren, Evliya, Gönül Adamı dediğimiz insanların yüzde 99'unun Alevi olduğu görürsünüz. Bu toprakların mayasında, bu toprakların kültüründe, inancında, ahlakında, irfanında bu düşüncenin, bu inancın mayası ve bu inancın ışığı var. Bu ışığın merkezlerinden bir tanesi demin temelini attığımız cem evinin içerisinde eşiğinin arka tarafından yatmaktadır. Alevilikte bu nedenle eşik esastır. Eşiğin dışındaki insan cahil insandır, eşiğin öbür tarafında yaşayan insan kemale ermemiş insandır. Cem evinin eşiğinden geçmeyen insan hamdır. O eşikten öteye ancak doğru insanlar geçebilir. O eşikten öteye geçen insan, ahlaklı olmak zorundadır, eline, beline, diline sahip olmak zorundadır. O eşikten cem evine adım atan insan küs gezmemek zorundadır. Kimseye kin gütmemek zorundadır, hele hele boşanmamak ve insan öldürmemek zorundadır. Cem evleri birilerinin düşündüğü gibi yanlış şeylerin yapıldığı değil, kerahların uyarıldığı yerdir. Kerah kelimesi ışıktır. Üç tane mum yanar. Bir tanesi hak adına yani Allah için, biri Muhammed için biri de Ali için yakılır. Bu ülkede yaşayan herkes bir birinin inancına saygılı olmak zorundadır.

SIKINTI YAŞIYORUZ
Biz tam 500 yıldır bu baskıyı bu katliamı bu sıkıntıları yaşıyoruz. Ama ona rağmen tek bir kere dönüp de bizi katledenlere intikam için bizde saldırmadık. Tek bir kere bizi öldürmek isteyenleri öldürmedik. Sivas'ta, Maraş'ta, Antep'te, Çorum'da yaşananları başka bir imansal kesim yaşasaydı intikam almaya kalkardı. Biz tek bir insanın burnunu kanatmadık. Biz aleviler hem Başbağlar'da, hem Sivas'ta, Gazi'de, Halepçe'de dünyanın neresinde olursa olsun insana yönelik yapılan her türlü zulmü lanetliyoruz. Ülkenin içerisinde beraberce yaşamak, kardeşçe yaşamak lafla olmuyor. Seni seviyorum demekle olmuyor, sevmek zorundasınız. Kardeşiz demekle olmuyor, kardeşliğin gereğini yerine getirmek zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti parlamentosu bu konuda sınıfta kalmıştır. Kemal Anadol teklif getirdi. Ben inanıyorum ki 'ey aleviler sizi seviyoruz' demeyin, 'ey aleviler laikliğin sigortası sizsiniz' demeyin biz eğer öyleysek öyle düşünüyorsanız onun gereğini yapın. Gerçekten zor bir şey değil.
Parlamentonun 10 dakikasını alır dört satırlık bir yazı.  Yerel yönetimler yasasında olan ibaresinde ibadet alanı için, 'Sinagok, havra, kilise, mescit, cami' yazar. Parantezi 6 harflik açarsınız oraya cem evini yerleştirirsiniz. Parlamentonun 10 dakikasını alır. Bunu yapın artık."  Sözleri ile düşüncelerini açıkladı.

Makine Mühdisleri Odası adına teşekkür plaketini Kemal Anadol, Hüseyin Kocatürk?e verdi.

Kavaklık?ta gerçekleştirilen temel atma törenine katılımın oldukça yüksek olduğu gözlendi.

Semah gösterileri ilgi ile izlendi