Devrek  Yağmurca Köyünde Zonguldak Valiliği İl Özel İdarei kaynaklı  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından temin edilen 1600  ceviz fidanı Vali Ali Kaban’ın da katıldığı törenle dikildi.

İlçenin ceviz yetiştiriciliğini özendirmek ve çiftçilere kapama ceviz bahçesi kurmaya teşvik amacıyla hayata geçirilen örnek kapama bahçesi ilk olarak Yağmurca köyünde Adem Külcü'ye ait 5651m2 büyüklüğündeki tarım arazisinde ana çeşit olarak 70 adet chandler ve tozlayıcı çeşit olarak da 10 adet franquette çeşidinin dikimi yapıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik Zonguldak Valisi Ali Kaban'a yaptığı bilgilendirme konuşmasında şöyle dedi:





“ İlimiz kayıtlarında 9.606 da. ceviz alanı, üretim miktarı ise 2.654 ton dur. Bunun 1975 da.  (%21) alanı ve üretiminde 444 tonu (%17) Devrek İlçemize aittir. İl Özel İdare Kaynaklı İl Müdürlüğümüz Tarafından temin edilen meyveciliği geliştirme projesi altında ilimiz çiftçilerine en az 3 da. Kapama bahçe kurması şartıyla 3062 adet Chandler ve tozlayıcı olarak 438 Franquatte cinsi fidan getirilmiştir. Bunun 1400 adeti Chandler ve 200 adeti Franquette olmak üzere toplamda 1600 adet fidan Devrek ilçemizde yetiştiricilerimize dağıtılmak üzere verilmiştir .İl toplamında 66 çiftçimize 219 da. bahçe tesisi sağlanacaktır. Yerli çeşitlerden 1-2 hafta geç yapraklandığı için ilkbahar geç donlarından ve bakteriyel yanıklıktan etkilenmediğinden dolayı özellikle Chandler çeşidini seçtik dedi. Daha sonra   konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban," Gerek tarım ve gerek hayvancılık açısından iyi bir potansiyel var. Bölgemizde dışarıda bulunan hemşerilerimizi geriye döndürecek göçü geriye döndürecek tarzda projelerimiz var. Devrek'imizin bir şehir kültürü olması nedeniyle çok güzel bir üretime sahibiz biliyorsunuz malum o da bastondur. Bastonun ana maddesi olarak kızılcığın üretimi konusunda olsun, nihai satışıyla da alakalı bundan üç yıl evvel hayata geçirdiğimiz bir çalışma hayata geçirdik Hışıroğlu mesire yerinde 40 dönüm üzerine bir bastoncular çarşısı ve yerel ürünler pazarı şeklinde çalışmamız olmuştu o çalışmanın projeleri bir hayli uzun sürdü maalesef sonunda bitti çok şükür. BAKKA'dan temin etmiş olduğumuz kredi ile bu projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.7 milyonluk bir proje inşallah yılbaşı itibariyle kazmayı  vurmayı planlıyoruz. Amacımız baston üretim merkezini Haziran ayına kadar bitirerek bölgeyi daha hareketli bir konuma getirmeyi düşünüyoruz. Bu günkü organizasyonu sağlayan Tarım İl Müdürümüze ve  tüm arkadaşlara teşekkür ediyor bu tür projelerin hayırlı olmasını temenni ediyorum."



TÖRENE KATILANLAR


Zonguldak Valisi Ali Kaban, Devrek Kaymakamı Yakup Güney, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci,  Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, AK Parti İlçe Başkanı Serdar Kelebek, Yurkur,  Bölge Müdürü Hayri Bulazar, Devrek TSO Başkanı Ertan Cıvak, Devrek Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Serkan Koparan, Askerlik Şubesi Başkanı Personel Üsteğmen Yıldırım Yörük, Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu ,Devrek Ziraat Odası Başkanı İdris Uzunsel ve çok sayıda davetli,