Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, cevizde çeşit ıslahı yoluyla meyve veriminin arttırılmasının hedeflendiğini duyurdu.

Müdürlükten verilen bilgilere göre, Zonguldak Bartın ve Karabük bölgesindeki ceviz popülasyonunun aşılama yoluyla ve kültür çeşitleriyle kurulacak bahçelerle ıslah edilmesi amacıyla, kırsal yerleşimlerde yaşayan ceviz aşı ustalarını eğitmek ve Tarım Müdürlükleri personeline hizmet içi eğitim vermek amacıyla 5-9 Temmuz 2018 tarihleri arasında Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ve Prof. Dr. Turan Karadeniz ve Prof Dr. Faik Ekmel Tekintaş'ın  katılımlarıyla Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde eğitim düzenlenecek.

Açıklama şu şekilde: "Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının 2018 yılı Teknik Destek Programı kapsamında TR81/18/TD/0033 sözleşme numaralı "Cevizde Çeşit Islahı Yoluyla Meyve Veriminin Arttırılması Projesi" eğitiminin teorik bölümü 5-6 Temmuz tarihlerinde İl Müdürlüğümüz Misafirhanesi Toplantı Salonunda, uygulama bölümü 7-8 Temmuz tarihlerinde arazide gerçekleşecek ve  9 Temmuz tarihinde ise teorik eğitim ve sertifika töreni yapılacaktır. Eğitimler sırasında hedef kitleye toprak analizi, fidan seçimi, çeşit seçimi, tozlaşma biyolojisi, kapama bahçe tesisi, yer seçimi, dikim yöntemleri, toprak işleme, sulama, gübreleme, budama, hasat ve depolama, aşılama yöntemleri aşılama başarısını etkileyen faktörler alanında uzman akademisyen eğitmenler tarafından sahada anlatılacaktır. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen proje Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği ile gerçekleşecektir. Proje ile bölgemizde göç nedeniyle tarım dışı kalan alanların meyve bahçesi tesisi yoluyla yeniden üretime kazandırılması hedefleniyor"