Günümüzde dünyanın dört bir yanından “Temiz çevre” çığlıklarının geldiği günümüzde, Tarım Orman Bakanlığı, 11 milyon fidan dikerek Guinness  Rekorlar Kitabına girmek için yurt çapında etkinlik düzenleyerek konuya önem verdiğini vurguluyor. Dünyada ve ülkemizde yükselen bu çığlıkların özünde büyük samimiyet ve kararlılık öne çıkarken, bölgemizde ise açık açık doğanın kelleştirildiğini görmek yürek yakıyor.

Kdz. Ereğli’de Herkül Doğa ve Motor Sporları Derneği’nin düzenlediği yürüyüşler (trekking),  doğaseverleri hem yaşadıkları bölgeyi bir başka pencereden tanıma ve hem de spor yapabilme şansı verirken, “Kireçlik’in dağlarında çiçekler açar” türküsü söyleten 17 Kasım’da gerçekleştirilen etkinlikte gördükleri manzara ise çok  şaşırttı. Kireçlik’ten Alacaağzı’na 7 kilometrelik yolu ormanın içinden yürüyerek aşan doğaseverler Alacaağzı’na geldiklerinde gördükleri manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşadılar. Alacaağzı tepesi iş makineleri ile oyulmuş ve ağaçlar tamamen yok edilmişti.

Yürüyüşe katılanlar arasında olan Kdz. Ereğli Belediyesi’nin meclis  üyelerinden Yaşare Aydın, gördüğü manzara karşısında  “Gerçekten de çok üzüldüm ve şaşırdım. Duyuyorduk ama böylesine bir doğa katliamıyla karşılaşacağımızı asla tahmin etmemiştik” sözleriyle konuşarak konuyu gündemde tutmak gerektiğini belirtti.  

Kandilli ile Kireçlik arasındaki  sahil güzergahının arasında (Alacaağzı)  kalan kuvars kumu çıkarma, yıkama ve yükleme tesislerinin bulunduğu alanda sürdürülen kazı işlemleri ile bir gölet oluşmuş ve çevre de tamamen kelleştirilmiş durumda.

17 Kasım’da bölgeyi gezmeye giden doğaseverlere, işletmenin  çalışanları tarafından  “Buradan çıkın, gezemezsiniz” sözleriyle müdahale edildiği  belirtildi.

Bilindiği gibi Alacaağzı’ndan çıkarılan kuvars kumu, bu alanda kurulan tesiste yıkanıp, depolanarak tır ve kamyonlara yüklenip Düzce’ye gönderiliyor. Düzce OSB’de de işlenerek cama dönüştürülüyor.

Daha önce de bu alanda kuvars kumunun yıkanması sonrasında atık sularla denizin de kirletildiğine dönük bir çok görüntü Gazeteniz Önder’de yayımlanmıştı. 

Haber: Eyüp Bektaş

ÖNCEKİ HABERLER
http://www.ereglionder.com.tr/guncel/vatandas-alacaagzi39nda-nobette-h42415.html

http://www.ereglionder.com.tr/guncel/alacaagzi-denizine-camur-akiyor-h42304.html

http://www.ereglionder.com.tr/guncel/alacaagzi-da-kirleniyor-h28764.html

http://www.ereglionder.com.tr/guncel/orada-bir-alacaagzi-var-h27933.html