5 Mayıs Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında AKM'de program düzenlendi.
Zonguldak Çevre İl Müdürlüğü tarafından AKM'de düzenlenen programa Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Çevre İl Müdürü Nazmiye Uzun, daire amirler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Çevre İl Müdürü Nazmiye Uzun, görsel sunumlarla çöpleri dile getirdi. Derelerde ve yol kenarlarına çöp atıldığını söyleyen Uzun, "Güneşlenemediğimiz, yüzemediğimiz sahillerimiz çöplerle doldu. Oysa bir Zonguldak ki görmeye ve yaşamaya değerdir. Sorgulamalıyız ve unutmamalıyız ki her bir kentlinin yaşam kalitesi yüksek kentlerde yaşamaya hakkı vardır" dedi.
Ardından konuşan Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref de çalışmaları anlattı. Başkan Eşref, "Kent merkezinde çevre sorunlarını çözme anlamında uzun yıllardır mücadele veriyoruz. Zonguldak'ın iki önemli sorunu 1993 yılından bu yana ki çabalarla çözüldü ve çözülüyor. Artık sahile çöp dökmekten kurtulduk. Zonguldak'ın her kesiminde çöp var. Çevre adına mücadelelerde bulunduk. Artık çöplerimizi düzenli depoluyoruz. ZONÇEB vasıtasıyla ambalaj artıklarının evden toplanması ihalesi yapıldı. Artık Zonguldak'ta çevre adına bir şeyler oluyor. Eski çöp alanı da düzenli olacak. Acılık Deresi'nden atılan ve denize de dökülen atıkların toplanması gerekiyor. Kanalizasyon arıtma tesisinin olacağı alana şantiye kuruldu. 2 yıl sonra atıkları görmeyeceğiz. Plajlarda rahatlıkla denize gireceğiz" diye konuştu. Zonguldak Valisi Erdal Ata ise kışın hava kirliliği yazında çöp sorunlarının olduğunu anlattı. Doğal kaynakların bilinçsizce kullanıldığını ifade eden Vali Erdal Ata da şöyle dedi:
"Doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi sonucu oluşan çevre sorunları bizler için yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Atılacak en önemli adımlardan birisi toplumda çevre ve sevgi bilinci oluşturmaktır. Bu da eğitimle mümkündür. Bugün hepimizin amacı çevre kirlendikten sonra temizlemek yerine herhangi bir faaliyetin çevreye etkisini düşünüp tedbir almaktır. Tüketim anlayışından yaşam tarzına kadar her bireyin çevre adına mutlaka yapacak bir şeyi vardır. Doğal kaynakları bilinçli kullanmalıyız. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz temiz bir çevre olduğunu unutmamalıyız. Kışın ısınmadan kaynaklanan bir hava kirliliği oluşmaktadır. Evsel ve tıbbi atıkların düzenli depolanması için geçmişte sıkıntılar yaşanmıştır. ZONÇEB tarafından bu atıkların düzenli depolanması sağlanmıştır. İl genelinde hizmet verecek olan ambalaj atıklarının toplanması ve ayrıştırılması hizmeti yakında başlayacak. Gelecek kuşaklara temiz ve sağlıklı bir çevre bırakmak, bizim ortak sorumluluğumuzdur. Atalarımız bizlere cennet gibi bir vatan bırakmıştır. Ama biz kirletmek için elimizden gelen gayreti göstermiştir. Biz eğer sorumluluğumuzu yerine getirdiğimiz takdirde çevreyi temizlemek için ödeyeceğimiz fatura az olacaktır. Hava kirliliği ciddi bir sorundur. Geçmişte doğal gaz için ihale yapılmış. Ancak dağıtım şirketleri ihaleye teklif vermemiştir."