KERÇEP’in ilk oluşumunda yer alan 24 bileşenin yanı sıra kentimizde çevre sorunları ve tehditlerine yönelik katkı vermek isteyen siyasi parti / meslek odası /sendika ve sivil toplum örgütlerine açıktır. Talep gelmesi halinde Yürütme Kurulu’nun kararı ile yeni katılımların olmasını dileriz. Bu çerçevede “birlikten kuvvet doğar” anlayışı içinde yeni katılımlar için gönülden davette bulunuyoruz.

Kısa adı KERÇEP olarak açıklanan  Kdz. Ereğli Çevre Platformu 24 bileşenli bir sivil toplum hareketi olarak, çevre konularında toplumsal duyarlılığı artırmak ve çevresel sorunlarla hiçbir ayrım gözetmeden çözümleme yolunda mücadele etmeyi amaçlıyor. Katılımcı bir anlayışla oluşturulan KERÇEP’in Temsilciler Kurulu Koordinatörlerine bir çok soru yönelttik ve açıkça yanıtlarını da istedik. Bu önemli soru-cevap bölümü ile bileşenlerin çevre konusundaki görüşlerini haberimizin içinde bulacaksınız.

Türkiye ve dünyada çevre duyarlılığı hızla yükseliyor.  Bunun nedeni nedir?

Çünkü insanlar her yanda devasa yıkımlar görüyorlar. Her yanda doğanın verdiği tepkiyi de  görüyorlar. Nerede ise el dokunulmamış doğa alanı kalmış değil. Bütün bu olumsuzlukları gören insanlar artık bu gidişata dur demek gerektiğini hissediyor. Çünkü her bir faaliyetin yol açtığı etkiler doğrudan insanların yaşamlarına etki ediyor artık. İnsanlar bunu görüyor, sonuçlarını yaşıyorlar ve artık hem kendi yaşamları hem gelecek kuşakları için harekete geçmek zorunda hissediyorlar kendilerini. Dünyanın artık en önemli sorunu çevre ve çevreye bağlı sorunlardır. Bugün ve geleceğin en önemli çatışma alanının ekoloji ile bağlantılı olacağını düşünüyoruz.

Türkiye ve dünyada yaşanan, dikkate alınması gereken önemli çevre problemleri nelerdir?

Her bir akarsu üzerinde hesler, barajlar, her dağda bir madencilik faaliyeti, meralarda, tarım arazilerinde, kıyılarda yapılaşmalar, deniz ekosisteminin bozulması, hava kirliliği, gürültü… Gezegenin kendi kendini var etme döngüsü bozuldu. Şöyle diyeyim; binlerce yıldır sürdürdüğümüz biçimde bir yaşam ve bu yaşamın yarattığı kültürün oluşturduğu konformizmin ve buna bağlı kaynak tüketimini artık gezegen kaldıramıyor. İnsanoğlunun yarattığı bu  kültüre doğanın verdiği tepkiyi her geçen yıl yaşamlarımız pahasına ve her sene daha da şiddetli deneyimliyoruz artık. 2030’lu yıllardan itibaren korkarım ki daha önce görülmemiş ölçeklerde doğa olayları ile karşılaşacağız. Küresel ısınmayı durdurmazsak iklim değişimi modellerinin nerede ise tamamı 2050’li yıllardan itibaren gezegenin insan yaşamı için artık güvenli olmaktan çıkacağını söylüyor. Ekonomi adına yerin altını üstüne getiren, gezegenin kemiklerini kıran, etini kopartan madencilik faaliyetleri, gezegenin damarlarını tıkayan, bypass eden baraj ve hesler, gezegenin iklimini ayarlayan Amazon, Kongo, Sibirya ormanları da dahil her yerde ormanların devasa boyutlarda kaybı, havayı kirleten, atmosferde biriken çeşitli zararlı emisyonların atmosfere salınımı, buna bağlı küresel ısınma, buna bağlı kutup buzullarının hızla erimesi, buna bağlı gezegenin iklimini ayarlayan su akıntılarındaki değişimler, yine ısınmaya bağlı milyonlarca yıldır kuzeyin donmuş topraklarındaki organiklerin çözülmeye başlaması, buna bağlı metan artışı, buna bağlı daha hızlı ısınma şeklinde devam eden bu döngü ile gezegenin ateşi hızla yükseliyor. Bu değişim gezegenin dengesini bozmuş durumda. Daha fazlasını tolore edemiyor artık. Akciğerler gitmiş, karaciğer işlevini kaybetmek üzere, böbrekler çalışmıyor. Gezegenin hiç değilse bu hali ile kalması +1,5 derece daha fazla ısınmamaya sıkışmış durumda. Ancak şimdiden bu sınırın tutturulamayacağını söylüyor bilim adamları. BM de aynı kaygıyı dile getiriyor.  Gerçeklik bu. Genel ve büyük resim böyle.

Bu resim içinde dünyanın her yerinde farklı sorunlarla boğuşuyor ülkeler. Bizde ise mesela güneyimizde insanlarımız kuraklık ve yangınlarla yüzleşiyor. Yer altı suları artık nerede ise ulaşılamaz derinlikler seviyesinde. Yer üstü sularımız ya kirlenmiş ya tarımsal sulama ya endüstriyel ihtiyaçlarla yatağından akmaz duruma gelmiş durumda. Pek çok göl kurumuş, diğerleri de alarm vermekteler. Hava sıcaklığı dayanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Çeşitli faaliyetlerden kaynaklı tozlaşma halen elde kalan tarım arazilerinin üstünü kaplıyor, bitkileri hasta ediyor, verimini düşürüyor. Gıda sorunu ve hatta gıda güvenliği sorunlarımız var artık.  Ülkemizin kuzeyinde ise seller kentleri yıkıyor. Dereler HES’lerle yataklarından kopartılmış durumda. Dik yamaçlarda süren insan faaliyetleri doğal bütünlüğü parçalıyor. Heyelanlar oluyor. Orman içi yollar ormanı zayıf düşürüyor, insan faaliyetlerine açık hale getiriyor ve bunun neticesinde ya rüzgarla devriliyor ya böcek salgınları ile hızla kuruyor. Diğer yandan da hızla kesim işleri de devam ediyor.

Mevcut ekonomik sistemin yakıtı ekonomik, siyasi, sosyal ranttır. Sanayi devrimi ile birikmeye başlayan sermaye varlığını koruma ve artırma için kestirmeden ranta yönelmiş, bu hastalık topluma da sirayet etmiştir. Ekonomik modeli değiştirmedikçe yani bu modelin yarattığı kültürü değiştirmedikçe bu döngüden çıkamayacağız. Rantın sirayet ettiği ülke toprakları gezegen bakımından kanserli hücreye dönüşüyor. Uzun, acılı, ağrılı, sancılı bir tedavi süreci yaşanmadan hastalığın tedavisi de olmayacak belli ki.  Ama kim bilir belki doğanın daha hızlı bir tedavi yöntemi vardır.  Her geçen yıl daha da şiddetli dozda bu tedaviye maruz kalıyor da olabiliriz.

KERÇEP’İ kurma düşüncesi nasıl oluştu, kimler kurdu, bu zamana kadar neler yaptı?

Kdz. Ereğli Çevre Platformu birçok kez kurulan bir topluluk aslında. Köseağzı ve Kireçlik’te kurulması planlanan Termik Santraller için de oluşturulmuştu ancak sürekliliği sağlanamadı.

Yaklaşık 3 yıl önce Alaplı Ormanları’nda altın madeni arama sürecinde Zonguldak – Ereğli ve Alaplı’dan bir grup çevre -gönüllüsü bir araya gelmişti. Kanadalı Centra Gold Şirketi’ne karşı başarılı ve zorlu bir mücadele verilmişti.

Bu mücadelede yer alan bir grup çevre gönüllüsü bir araya gelerek Kdz. Ereğli Çevre Platformu’nu yeniden oluşturdu. Bir anket çalışması yapmak istedik. Kaymakamlık ve Belediye’ye başvurduk, izin aldık ancak pandemi nedeniyle gerçekleştiremedik. Bir Facebook sayfası açıp, anketi orada yaptık.

Bilahare bölgemizdeki çeşitli çevre konuların hakkında yazılarımız, ilgili yetkili kurumlara şikayetlerimiz oldu. Yakın zamanda Ereğli – Alaplı Kıyıcak Bölgesi’nde kurulma çalışmaları devam eden, mahkemede olan Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisleri’nin kurulmasına karşı çalışmalarımız, direnişimiz oldu.

En son Kdz. Ereğli Çevre Platformu(KERÇEP)’nu siyasi partiler, meslek odaları, sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile yeniden yapılandırdık.

Daha önceki çevre derneklerinin yaşatılamamasının sebeplerini incelediniz mi?

Aslında daha önce ki oluşumlar çok başarı çalışmalar yaptılar, çevre gönüllüleri çok kıymetli emek saf ettiler. En önemlisi Kdz. Ereğli’nin yakın civarında Termik Santral kurulmasına engel olundu. Ancak ortaya çıkan acil müdahale edilmesi gereken konularda netice alınınca Çevre Platformu çalışmaları devam etmedi. Yeni yapılanmamızda KERÇEP’in sürekli olarak varlığını sürdüren bir topluluk olmasını amaçlıyoruz.

KERÇEP Yeniden Yapılandırması nedir? 24 bileşeni hangi örgütlerden oluşuyor?

Yaklaşık 4 ay önce Kdz. Ereğli’de şubesi olan siyasi partilerin, meslek odalarının, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve yönetim kurulları ile görüştük. Dünyada, ülkemizde ve bölgemizde yaşanan çevre sorunları ve tehditleri için bir güç birliği oluşturmamız gerektiğinden bahsettik. Kentimizin çevre sorunları için beraber çalışmaya, KERÇEP’in bileşeni olmaya davet ettik. Görüştüğümüz örgütlerin çok büyük bölümünden olumlu görüş aldık.

KERÇEP’in yeniden yapılanmasında her bileşen tarafından bir temsilci belirlenerek Temsilciler Kurulu oluşturuldu. Temsilciler Kurulu ile kentimizin çevre sorunları ve tehditlerine çözümler veya çözüm önerileri getirilmeye çalışılacaktır. KERÇEP Bileşenleri ve temsilcilerimiz şöyledir:

Tabi sistematik olarak yürütülecek çalışmaların yanı sıra çevre / ekoloji kapsamında gündeme gelecek önemli konularda da KERÇEP bilgi ve birikimi ile faydalı olmaya çalışacaktır.

Yapılanma aşamasında Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ile görüşüldü mü? Yaklaşımı nasıl oldu? Siyasi ayrım yapılmadan tüm belediye ve il genel meclis üyelerine ulaşıldı mı?

KERÇEP bileşenleri ile görüşmelerimizin ardından Kdz. Ereğli Belediye Başkanımız Sayın Halil Posbıyık ile de görüştük. Kendisi Kdz. Ereğli’de Çevre Platformu’nun kuruluşundan memnuniyet duyduğunu belirtti ve çalışmalarda Kdz. Belediyesi’nin destek olacağını bildirdi.

Belediye ve İl Genel Meclisi Üyelerimiz ile görüşmemiz mümkün olmadı. Ancak talep gelmesi halinde Meclis Üyelerimiz ile memnuniyetle görüşürüz.

Sizin davet edip bu yapıya girmeyen kişi, kurum veya örgüt oldu mu?

Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi yetkilileri ile telefonda görüştük. Çevre Platformu oluşumu hakkında bilgi vermek ve katılımlarını istemek için görüşmek istedik. Birkaç defa temas etmemize rağmen bir randevu alamadık.

KERÇEP bundan sonra nasıl çalışacak? Etik değerleriniz nelerdir?

Temsilciler Kurulu bünyesinde KERÇEP mutabakat metni hazırlandı, görüşe açıldı. Her yıl için çalışmaları koordine etmek için 3 koordinatör belirlendi. Temsilciler Kurulu’nun kendi arasında bir sistematik ile toplanıp, Kdz.Ereğli’nin Çevre Sorunları ve Tehditleri Envanteri’ni oluşturulmasına karar verildi. Taslak envanter hazırlandı, bileşenlerin görüşüne açıldı.

Bu envanter son hale geldikten sonra belirlenen konular önceliklendirilip, kentimizin en öncelikli çevre konularına dönük iyileştirme / çözüm yöntemleri geliştirmek veya öneriler oluşturmak için çalışılacaktır. Kdz. Ereğli’nin Çevre Sorunları ve Tehditleri Envanteri her yıl gözden geçirilerek, günün koşullarına göre yenilenecektir.

KERÇEP’in etik değerlerinin temeli; TC Anayasası’nın 56. Maddesi’nde yer alan “ Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirme, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve VATANDAŞLARIN ödevidir.” ifadesine dayanır. KERÇEP faaliyetleri; kentimizde sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam için bilimsel, ahlaki, toplumsal kurallara, insan ve hayvan haklarına, çevre ve ekolojinin öncelikli olmasına dayanır.

Bundan sonraki süreçte, KERÇEP’e katılmak isteyenler  örgütler için ne düşünüyorsunuz? Ayrıca   bu oluşumdan haberdar olamayan veya aklınıza gelmeyen demokratik kitle örgütlerine  genel bir çağrıya dayalı davet düşünüyor musunuz?

KERÇEP’in ilk oluşumunda yer alan 24 bileşenin yanı sıra kentimizde çevre sorunları ve tehditlerine yönelik katkı vermek isteyen siyasi parti / meslek odası /sendika ve sivil toplum örgütlerine açıktır. Talep gelmesi halinde Yürütme Kurulu’nun kararı ile yeni katılımların olmasını dileriz.

Bu çerçevede “birlikten kuvvet doğar” anlayışı içinde yeni katılımlar için gönülden davette bulunuyoruz.

Kdz. Ereğli Bölgesi’nde üzerinde durmayı düşündüğünüz çevre problemlerinin başlıcalarını saymaya kalktığınızda,  nasıl bir liste çıkar ortaya?

Kdz.Ereğli’nin Çevre Sorunları ve Tehditleri Envanteri’nin taslak halinde ortaya konan 14 konudan birkaç tanesi şunlardır;

  • Doğanın, ekolojinin, çevrenin önemi hakkında, çevre bilinci – çevreyi koruma gerekliliği konusunda toplumsal bilincin çok yetersiz olması.
  • Erdemir baca gazları, yükleme ve deşarjdan kaynaklanan tozlaşma, sınai üretimde oluşan katı ve sıvı atıklar nedeniyle oluşan hava ve deniz kirliliği.
  • Ereğli – Alaplı – Akçakoca sınırları içinde faaliyete geçirilmeye çalışılan Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisleri ile sanayi atıklarının biriktirilmesi, göl ve derelerin zarar görmesi, bölge havasının, tarım ve yaşam alanlarının, denizin tozlaşma ve sızıntılarla kirletilmesi.
  • Hali hazırda durmuş olsa da Alaplı Ormanları’nda maden arama çalışmaları ve muhtemel siyanürlü altın çıkarma projesinin tekrar uygulamaya alınması.
  • Yeşil alanları yok eden kontrolsüz şehirleşme, yapılaşması ve betonlaşma.

Bahsettiğiniz problemlerin çözümünü nasıl sağlayacaksınız? Kamuoyunun baskı gücünü arkanıza alarak, sorunları ve çözüm yollarını gündeme taşıyabilmek açısından nasıl bir planlamanız var? KERÇEP’in her türlü siyasi hareketin dışında kalmasını sağlayabilecek misiniz?

Öncelikle, yukarıda bahsi geçen TC Anayasası’nın 56. Maddesinin çevrenin korunması konusunda biz vatandaşlara yüklediği görevden güç almaktayız. Özellikle son dönemde insanın yaptıkları ile ortaya çıkan küresel ısınmanın etkisi ile yangınlar, seller, küresel salgın hastalıklar, havanın – derelerin – denizlerin kirlenmesi, besin kirlenmeleri hepimizin ve tüm canlıların yaşamını tehdit etmektedir. KERÇEP oluşumu ile yaşamımız, geleceğimiz için çevre sorunlarını ve tehditlerini geniş bir katılım ve güçlü bir ekip ile belirleyip, ortaya koymayı; görüş alış verişi ile doğru şekilde çözümler veya öneriler geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Kentimizin büyük kesimini temsil eden bileşenlerimizin ortak hareketinin, çözümlerin veya çözüm önerilerinin hayata geçmesi için yerel ve kamu yönetiminin de katkısını sağlayacağını düşünmekteyiz.

Size çevre problemlerini bildirmek isteyenler neler yapmalılar? Nasıl bir iletişim ağı kuracaksınız? Medya ile ilişkilerinizde, yayın organları ile tek tek iletişime geçme ve gönül bağı kurma konusunda bir çalışmanız olacak mı?

Çevre problemlerini KERÇEP’e bildirmek isteyenler “[email protected]” epostasına elektronik posta atabilirler. Mutlaka değerlendirmeye alırız, görüşümüzü bildiririz. Başka bir yolda Facebook’ta Kdz. Ereğli Çevre Platformu sayfasından bildirmektir.

Kamuoyunu bilgilendirmek, görüş alışverişinde bulunmak, dayanışma içinde olmak KERÇEP için çok önemlidir. Kentimizin yaşayanları olan medya mensuplarımız için de çevre sorunlarının çözümlenmesi herkes gibi önemli olduğu aşikar. Biz çalışmalarımızı her fırsatta medya ile paylaşacağız, medyanın da mümkün olduğunca çalışmalarımızı yayın organlarında aktarmalarını ümit ediyoruz.

Tüm çalışmalarımızın şeffaf, paylaşımcı, çözüm odaklı olması, çevre ve yaşam için olması gönül bağının oluşumunu sağlayacağına inanıyoruz.

Bu yazıyı okuyanlardan, vatandaşlardan beklentileriniz nelerdir? Yaptıklarınızı nasıl takip edebilirler?

Sağlıklı, iyi bir çevrede yaşamak; ormanlarımızı, derelerimizi, hayvanlarımızı, havamızı, denizi korumak yaşamımız için çok önemlidir. Öncelikle herkesin kendi etki alanında çevrenin korunması ve iyileşmesi için elinden geleni yapmasını diliyoruz. Hep birlikte çevremizin daha iyi hale gelmesi için herkesi düşünmeye, eksiklikleri ve yanlışları ilgili yerlere bildirmeye, önerilerini KERÇEP’e bildirmeye davet ediyoruz..

KERÇEP Bileşeni olan siyasi parti, meslek örgütü, sendika, sivil toplum örgütleri de görüşlerini kısaca burada aktarabilirler mi? Her kafadan ayrı bir ses çıkmasını nasıl kontrol edebileceksiniz?

KERÇEP 24 bileşeninden bir bölümünün KERÇEP oluşumu hakkında görüşleri şöyledir;

CHP İLÇE BAŞKANLIĞI’NIN GÖRÜŞÜ :

Günümüzde maalesef devlet mekanizmaları çevre koruması ile ilgili mevzuatlara bizzat kendisi uymamakta, kanun ve yönetmelikler çeşitli laf ebelikleriyle bypass edilmektedir.

KERÇEP in Çevresiyle bir bütün olan insanı bu konuda uyarmak, bilgilendirmek ve çevremizi koruma adına yönlendirmek için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bölgemiz insanını mevcut tehlikeler konusunda uyarmak, eğitmek mücadelemiz devam edecektir.

İYİ PARTİ İLÇE BAŞKANLIĞI’NIN GÖRÜŞÜ :

Anayasamızın 56. Maddesinde ve Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmelerinde "herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu; 2872 sayılı Çevre Kanunu`nun 3. Maddesinde de; çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevi olup başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkesin çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olduğu hüküm altına alınmıştır.

Ereğli ve bölgemizin ekolojik, çevresel, tarihsel, sosyal, kültürel değerleriyle birlikte korunarak gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde taşımak, toplumsal bilinç ve duyarlılığı arttırmak hepimizin öncelikli görevi ve sorumluluğu olmak zorundadır.

Kentimizde çevre sorunlarına karşı, ekolojik dengenin korunması; tarihi, kültürel, doğal çevre bilinç ve duyarlılığını geliştirmek, bu bilinci ve duyarlılığı yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmak, bu sorunlara karşı ortak hareket etmek, çözüm önerileri üretmek ve bu önerileri yaşama geçirmek amacıyla kurulan Karadeniz Ereğli Çevre Platformu’na (KERÇEP) İYİ Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı olarak başarılar diliyorum.

ÇYDD ŞUBE BAŞKANLIĞI’NIN GÖRÜŞÜ :

ÇYDD Genel Merkezimiz ve tüm şubelerimizle çevre konusuna çok önem veriyoruz. Gençlerimizin de bu bilinçle yetişmesi gerektiği inancındayız. Çevre konusunda gençlerimizle çeşitli etkinlikler yapıyoruz.

KERÇEP’in bileşenleriyle İlçemiz için çok faydalı çalışmalar yürüteceğini düşünüyoruz.

ADD ŞUBE BAŞKANLIĞI’NIN GÖRÜŞÜ :

Atatürkçü Düşünce Derneği olarak tek bir ağaca, bir fidana kıyamayacak hassasiyete sahip ve yurdunun her bir karış toprağını ve bu toprakların adım adım kıymetini her birimize örnek olacak şekilde bilen bir liderin öngörüsünü paylaşan ve yaşamaya çalışan bir kurum üyesi olarak bölgemizde gerçekleştirilen bu oluşumda varlığımızın da kaçınılmaz olduğu aşikârdır.

Sonuç olarak bu platformda aktif bir kurum olarak yer almak bizimde birincil görevlerimizdendir. Ayrıca memleketin birçok kösesi rantçılar ve vurguncular sayesinde bil fiil işgal edilmiş olsa dahi biz inanıyoruz ki; Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI İL TEMSİLCİLİĞİ’NİN GÖRÜŞÜ:

İlçemizin dört bir yanında tabiatımızı ve yaşam alanlarımızı korumak için mücadele verenler olarak; yaşamı savunma ve geleceğimizi iyileştirme çabamızı ortak farkındalıkla güçlendirmek için KERÇEP'teyiz.

Sağlıklı yaşam hakkımızı savunma direncimizi omuz omuza yürütmek adına tüm paydaşlarımızla var gücümüzle büyüteceğimize inancımız tamdır. Ekoloji mücadelesini ve yaşam savunmamızı; katılımcı anlayışla ve birliktelik adına halkla beraber halk ve tüm canlı yaşamı mücadelesi olarak görmekteyiz.

EĞİTİM SEN İLÇE TEMSİLCİLİĞİ GÖRÜŞÜ:

Eğitim Sen olarak ekolojik, doğal, çevresel, sosyal ve kültürel değerlerin korunması gerektiğine inanıyoruz. Doğanın talan edilmesine, ranta açılmasına, soluduğumuz havanın zehirlenmesine, ekosistemi bozan hukuk ve bilim dışı uygulamalarla sağlıklı kent yaşamının yok edilmesine karşı bütünlüklü bir mücadele yürütmek, dayanışmayı örgütlemek, toplumsal bilinç ve duyarlılığı arttırmak toplumsal bir sorumluluktur.

Bu anlamda Kdz. Ereğli’de çevre mücadelesi yürütecek bir yapının olması önemli bir ihtiyaçtı. Sağlıklı ve dengeli çevrede yaşamak hepimizin hakkı. KERÇEP olarak bu hakkımıza sahip çıkıyoruz ve devletin ve yerel yönetimlerin de sorumluklarını yerine getirmesini talep ediyoruz

EĞİTİM İŞ İLÇE TEMSİLCİLİĞİ GÖRÜŞÜ:

Kdz Ereğli Eğitim İş olarak toplumun sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşayabilmesi için çevre kirliliğine ve doğal yaşamın bozulmasına karşı verilen her türlü mücadeleyi desteklemeye; tarih, kültür, yeraltı yer üstü kaynakları ile doğal varlıkların korunması için mücadele verilip bu konudaki çalışmalara önyargısız destek verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

SANAT KURUMU GÖRÜŞÜ :

Derneğimiz 1993 yılında kuruldu ve Ereğli'de sanat faaliyetlerini canlandırmak istedi. Çocuklarla olan faaliyetlere büyük önem verdi ve birçok oyun sergiledi ödüller aldı. Temiz çevre, temiz toplum anlayışının yerleşmesi ile sanata verilecek kıymetin artacağına inanıyoruz. Temiz çevre hakkımızın müdafaa edilmesi saikiyle yola çıkan KERÇEP’i oluşturmaktan dolayı büyük gurur duyuyoruz.

GÖNŪLDEN HAYVAN SEVENLER DERNEĞİ GÖRÜŞÜ:

2002 yılında sokakta yaşayan sokak hayvanları ve yardıma muhtaç sokak canlarının yaşam koşullarını iyileştirmek, toplumu bu konuda bilinçlendirmek için yaptığımız çalışmalarda onların doğal yaşam alanlarını korumak oldu. Her geçen gün insanoğlu tarafından kirletilen ve betonlaşan doğada onlara yaşam alanı bırakmazken, KERÇEP gibi bir oluşumun oluşturulması bu çalışmalarımızda bir umut ışığı oldu. Bu oluşumun içinde olmak,  doğa ve çevre için birlik olmak bu doğada yaşayan ve biz gönüllülerin asli görevi olacaktır.. Bu oluşumun içinde olmaktan gururluyuz.

TMMOB İLÇE TEMSİLCİLİKLERİ GÖRÜŞÜ:

Bilime aykırı kentleşme, dere yataklarının betonlaşması ve dereleri kelepçeleyen plansız HESler, ormanların kıyı şeritlerinin rant uğruna katledilmesi , hiçbir afetten ders çıkarmayan insan eserleridir. Yakın zamanda yaşanan seller yangınlar doğanın insanoğluna attığı Çığlıklardır.

Düşünen ve konuşan tek canlı olarak diğer varlıklara karşı sorumluyuz ve yaşam alanlara saygılı olmalıyız. Yakınımızdan başlamak üzere doğayı korumak, kirletmemek temiz ve yaşanabilir bir gelecek bırakmaya çalışmak için KERÇEPte bir bileşen olduk. Ekolojik mücadele içinde KERÇEP bünyesindeki diğer bileşenlerle geniş bir alana hizmet edileceğine ve doğa ile bütün olan insanın hata payını azalmaya katkıda bulunacağız.

KANDİLLİ KÜLTÜR DERNEĞİ GÖRÜŞÜ :

Ekoloji mücadelesinin, katılımcı anlayışla ve birliktelikle, yapılmasını gerekli görmekteyiz.

KDZ. EREĞLİLİLER DERNEĞİ GÖRÜŞÜ :

Günümüzde yeraltı ve yerüstü kaynaklarını rahatlıkla kullanabilmekteyiz. Ancak bu kaynakların kullanımının bilinçsizce olması hem doğaya hem de ekolojik dengeye zarar vermekte. Ekolojik sistemde insanlar kadar hayvanlar ve bitkiler de yer almaktadır. Bu kaynakları kullanırken kendimiz kadar onlarında habitatlarına saygı duymalıyız. İnsanoğlu tarafından bilinçsizce yapılan her haraket yine bizlere doğal afet olarak geri dönmekte. Çevre kirliliğine sebep olan fabrikasyon ve kirli atıkları (hormonlu sebze üretimi, otlar için atılan kurutucu ilaçlar vb.) başta olmak üzere insan eliyle yapılan bir çok kirlilik doğaya, yaşama ve yine insanoğluna fazlasıyla zarar vermekte. Hızla artan kanser vakaları, nesli tükenen ve tükenmekte olan hayvanlar, yok olan endemik bitki türleri bu zararlardan sadece bir kaçı.

Kirlilik ile sadece kara yaşamını değil su yaşamını da tehdit etmekteyiz. Deniz kirliliği ile besin zinciri bozulmakta ve deniz yaşamı için zararlı denilecek kadar ölümler gerçekleşmektedir. İçme sularına karışan zehirli kimyasallar ile insan ve hayvan sağlığı da git gide daha tehlikeli bir hal almaktadır. Bunun yanı sıra orman arazilerinin bilinçsizce imara açılması ve izinsiz ağaç kesimleri temel ihtiyacımız olan oksijen kaynağımızı çok büyük bir şekilde tehdit etmektedir.

DOĞAYA VE YAŞAMA SAYGILI OLMAK ZORUNDAYIZ! YAŞAMAYI SEÇMEK İÇİN BİLİNÇLENMEYİ DE SEÇMELİYİZ! ÇEVRE KATLİAMINA DUR DEMELİYİZ!

Kdz. Ereğlililer Derneği olarak çevre katliamını görüyor ve karşı çıkıyoruz. Doğaya ve ekosistemimize sahip çıkıyoruz!.

Farklı amaçlar için kurulan, çok kıymetli çalışmalar yürüten 24 bileşen Ereğli Bölgesi çevre sorunlarının ve tehditlerinin çözümlerinin geliştirilmesi ve öneriler oluşturulması gibi ulvi bir amaç için bir araya geldiler. Herkesin eşit konumda ve görüşlerin çok kıymetli olduğu anlayışı ile söz birliği içinde iyi, netice alıcı çalışmaların ortaya konulacağı görüşündeyiz.