Rengârenk kumaşlarla el işi göz nuru emekle işlenerek dikilen ve genç kızların çeyizlerinin en önemli parçalarından biri olan pamuklu yorganların yerini hazır satılan makine üretimi yorgan ve battaniyeler aldı.

Alaplı’da yorgancılık mesleği ile uğraşan Zafer Avcı gazetecilere yaptığı açıklamada, “200 yıldan bu yana Ailece yorgancılık mesleği ile uğraştıklarını, ata mesleği yaşatmak için çalıştığını” söyledi.
İlçede yorgancılık mesleği ile geçimini sağlayan tek aile olduklarını belirten Avcı, şöyle dedi;
“Şu anda Alaplı’da son yorgancıyım. Büyük alışveriş merkezlerinde ve tekstil mağazalarında satılan hazır yorgan ve battaniyelere daha çok talep var. Bu sebeple yorgancılık mesleği tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 200 yıldır Ailem bu meslek uğraşıyor. Eskiden İlçede genç kızlar çeyizlerine koymak için 5-10 tane el dikimi pamuklu yorganlardan alırlardı. Şimdi ise 1 tane alıyorlar.
Ancak el dikimi yorgan isteyenlerde yok değil, makine dikimi yorganlardan rahatsız olanlar el dikimi pamuklu yorganları tercih ediyor.
Baklava, karanfil, yonca, tren yolu, pervane, parke, üzüm salkımı, zambak gibi şekiller de yorganları işliyoruz. Yorgan fiyatları 100 Lira ile 1500 Lira arasında satılıyor.”