Yaz sezonu nedeniyle Darphane'nin üretimini düşürmesi, yoğun sünnet, nişan ve düğün törenlerinin yanı sıra fiyatının 105 lira civarından 95 liraya kadar gerilemesi piyasada çeyrek altın sıkıntısına yol açtı.

Zonguldak'ta uzun yıllardır kuyumculuk yapan Tuna Kuyumcusu'nun sahibi Osman Papila, yaptığı açıklamada, sektörün, yaz aylarında hasat zamanı olması, gurbetçilerin tatile gelmesinin yanı sıra sünnet ve düğün törenlerinin yoğunluğu nedeniyle en hareketli günlerini yaşadığını söyledi.
Sünnet, nişan ve düğün törenlerine gidecek vatandaşların ekonomik sıkıntıdan dolayı bilezik almadıklarını belirten Papila, "Vatandaşlar, daha çok hediye olarak çeyrek altın almaya başladı. Bu da talebi oldukça artırdı. Ticari anlamda ise sıkıntılarımız halen devam ediyor" dedi.
Papila, Darphane'nin Temmuz ve Ağustos aylarında çeyrek altın üretimini düşürdüğünü ifade ederek, "Ancak, bu dönemlerde yoğun sünnet, nişan ve düğün törenleri oluyor. Bu süreçte fiyatın da 105 lira civarından 95 liraya kadar gerilemesinin de etkisiyle talep artı ve tüm bunlar birbirine eklenince piyasada sıkıntıya yol açtı" dedi.
"KÜÇÜK YATIRIMCI DA
HAREKETE GEÇTİ"
Papila, yoğun talep nedeniyle üyelerinin çeyrek altın temininde güçlük çektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Temmuz ayından bu yana satmak için çeyrek altın bulmakta zorlanıyoruz.  Hemen hemen her yıl bu dönemde bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda bu sıkıntı kısa sürede geçerdi. Ancak, bu yıl uzun sürdü. Nedeni de çeyrek altının yüzde 12-13 oranında değer kaybetmesi. Fiyatın düşmesi küçük yatırımcıyı harekete geçirtti ve alıma yönlendirdi. Bu da sıkıntının bir başka tetikleyicisi oldu.
Çeyrek altın sıkıntısının eylül ayına kadar devam edeceğini tahmin ediyoruz."