Devrek ilçesinde kapanan Tabur arazisinin yerine açık cezaevi yapılmak istenmesine ilçe halkının tepkisi dinmiyor.

Devrek’e Gönül Verenler gurubu olarak örgütlenen ilçe halkı bir hafta önce yapmış olduğu mitingi bir hafta sonra yaptığı yürüyüş ile sürdürdü.

 Yetkililere tanıdıkları bir haftalık süre zarfında Devrek’e cezaevi yapılmayacağına dair herhangi bir güvence alamayan  Devrek halkı yürüyüş yapma kararı ile protestosunu devam ettirdi.

Devrek Cumhuriyet alanında toplanan binlerce Devrekli pankartlar, sloganlar ve marşlar eşliğinde Tefen Caddesi ve sanayi üzerinden Tabur binasına kadar yürüdü.

Cumhuriyet alanında Devrek’e Gönül Verenler komitesi tarafından yapılan bir basın açıklamasının ardından grup AK Partili Devrek belediyenin yürüyüş güzergâhı olan Tefen caddesinde kaldırım çalışması yaparak yürüyüşü sabote etmek istediğini gerekçe göstererek ana yol güzergâhını kullanmak için Ankara Devrek yoluna doğru harekete geçti.

 Komite tarafından yapılan açıklama da; “Sizin huzurunuz da Sayın belediye başkanımıza soruyorum?

Devrek’e cezaevi yapılmasını istiyordunuz da neden çıkıp bize buraya cezaevi yapılmasını istiyorum Devrek halkı için yararları bunlardır demediniz? Buraya yapılacak proje elinizde var mı?

      Devrek’e cezaevin yapılmasını istemiyordunuz ise  bizim vermiş olduğunuz dilekçelere ve Kaymakamlık makamından gelen yazıya rağmen neden belediyeden anons yapmadınız? Kimlerden ve neden korktunuz? Bizim yürüyüş güzergahımızı neden trafiğe kapattınız? Bizi ayak oyunları  ile susturmak mı istediniz? Siz isteseniz de istemezsenide  Biz burada bugün yürüyüş eylemini yapacağız. Sayın Devrek halkı Halk yürüyüşünde yanımızda olacak mısınız? Sayın Devrek halkı Devrek’te cezaevi istiyor musunuz.

      Devrek halkı bugüne kadar yapılanlara ses çıkarmadı ama siz hala Devrek halkının haklarını alıyorsunuz. Bundan sonra Devrek halkı susmayacak haklarını kendileri alacaktır. Bunu iyi bilin. Yeter artık. Biz sizden çok şey istemedik. Bugüne kadar hep bizden aldınız. Artık bizim olana dokunmayın. Devrek’in geleceği ile oynamayın buna izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

 

 Emniyet yetkilileri ile halk arasında güzergâh konusunda yaşanan ufak bir krizin ardından komitenin araya girmesi ile kalabalık gurup Tefen caddesine yöneldi.

Devrek’e cezaevi kurulmasını istemeyen grup Belediye binası önünden geçerken yürüyüş yapılması için yaptıkları anonsları yaptırmayan ve caddede yol ve kaldırım çalışması yapan belediyeyi alkışlarla protesto ettiler.

 Yürüyüşe CHP, MHP, SP ve İP tam destek verirken çok sayıda sivil toplum kuruluşu yetkilisi de yürüyüş kortejinde yer aldı.

 CHP Devrek Belediye Başkan Adayı  Songül Malkoç, SP Adayı Ramazan Dernek, DP Adayı Vedat Atasoy yürüyüş kortejinde ellerini havaya kaldırarak yan yana yürümeleri yürüyüşün siyasetin çok uzağında Devrek’in geleceği için yapılmakta olduğunu da gösterdi.

 Cumhuriyet alanından çıkıp Tabur girişine gelen kalabalık gurup burada Herşey Devrek için Bu daha başlangıç Susma Sustukça sıra sana gelecek sloganları eşliğinde karayolu üzerinde yetkililerin tüm uyarılarına rağmen kısa bir süreliğine de olsa asfaltın ortasında oturma eylemi yaparak  ardından Tabur binasının önünde toplanıp tekrar gelinen güzergahtan olaysız bir şekilde geri döndüler.