Alaplı CHP İlçe Başkanı Nuri Tekin, “9 Eylül 1923 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürk tarafından, Kurtuluş Savaşını örgütleyen ve yürüten, "Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti"nin, devamı olarak  "Halk Fırkası"  adıyla kurulmuştur” dedi.

 

Tekin, Cumhuriyet Halk Partisinin 87. Kuruluş yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi; Sivas Kongresi'nde, ulusun kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinde Anadolu'nun, çeşitli yörelerinde kurulmuş bulunan dernekler "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında birleştiğinden, Sivas Kongresi, aynı zamanda, CHP'nin de ilk kongresi olarak, kabul edilmektedir. CHP'nin kuruluşu, bu kongre ile filizlenmiştir. Bu nedenledir ki, CHP için "Devlet kuran parti" tanımlaması yapılmaktadır. 9 Eylül 1923 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürk tarafından, Kurtuluş Savaşını örgütleyen ve yürüten, "Anadolu ve Rumeli Müdafa-i  Hukuk Cemiyeti"nin, devamı olarak  "Halk Fırkası"  adıyla  kuruldu.  15 – 20 Ekim 1927 tarihli kongre’de (ki bu Atatürk’ün Büyük Nutkunu okuduğu kongredir) Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik", "Laiklik" CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsendi. 10 Mayıs 1931 tarihli kurultayda’ da, ilk kez tüzükten ayrı olarak, bir de program yapıldı. "Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik", "Laiklik" ilkelerinin yanı sıra "Devletçilik" ve "Devrimcilik" ilkeleri de, parti tüzüğü ve programına girdi. Böylece partinin simgesi haline gelen "Altı Ok" ile ilgili, altı ilke belirlendi.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin, kuruluşundan bugüne kadar devam eden, bundan sonra da, devam edecek olan iki temel amacı vardır.
Demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla kurmak.
Toplumu, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla geliştirmek, çağdaş uygarlık düzeyinin, üstüne çıkarmaktır. Devlet anlayışımızın temelinde, sivil toplum ve müdafa’ı hukuk yapılanması ile egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir ilkesi vardır. Bu nedenle, CHP si, toplumun siyasetini yapmaktayız. Biz uzlaşma ve dayanışmanın, hoşgörü ve barışın, eşitlik ile özgürlüğün, partisiyiz. Bizim, çağdaş, sosyal demokrat anlayışımızın odağında, insan vardır. Bizim çıkış noktamız toplumdur, halktır. ”Hakkı, hukuku, özgürlüğü, emeği, kimliği, kültürü” ile insan vardır. Demokratik cumhuriyetin temelinde, teokratik ve ırkçı düşüncenin tutsağı olmayan, eşit, anayasal, yurttaşlık kavramı yatar. Demokrasinin öngördüğü yurttaş, kendisini, bir aşiretin, bir kabilenin, bir cemaatin, bir inanç grubunun, bir inanç alt kimliğinin parçası, sayma tutsaklığını aşmış olan insandır. İşte, CHP bu çağdaş ilkenin ödünsüz savunucusudur. 

Ülkenizi seviyorsanız, bundan sora da bu ülkede kardeşiz diyorsanız;
Ülke adına söyleyecek şeylerim, yapacak işlerim var diyorsanız ;
Kimseci değilseniz, kimsenin adamı değilim ve olmam diyorsanız ;
Türkiye'de birçok iş yanlış gidiyor, bunu ancak güçlü bir siyasi bir irade çözer, buna da en uygun " ATATÜRK'ÜN PARTİSİ " diyorsanız ;
Ülkeyi yönetmek ciddi iştir ve ciddi kadrolara ihtiyaç var diyorsanız ;
Ben az konuşur ve çok iş yaparım diyorsanız ;
CHP, Türkiye'nin temel taşıdır ve CHP'siz Türkiye olmaz diyorsanız ;

 

BU DAVETİMİZ SİZE!
TOPLANACAĞIMIZ TEK ADRES CHP DİR.

Cumhuriyet Halk Partisi daha nice 9 Eylüllere ulaşacak. Daha nice 9 Eylüllerde gericilikle, yozlaşmayla, yolsuzlukla mücadele ederek halka hizmetine devam edecektir. Ne yazık ki, “Ne Mutlu Türküm“ diyene sözünün suç sayılabileceği döneme ilerlerken, İnatla "Ne Mutlu Türküm" diyene, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, Yaşasın Sosyal Demokrasi, Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi.