CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Şili'de 69 gün sonra 33 madencinin kurtarıldığını, ancak Zonguldak'ta iki madenciye hala ulaşılamadığını söyledi.
TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Zonguldak'ta meydana gelen maden kazasının üzerinden aylar geçmesine rağmen iki madenciye ulaşılamamasını eleştirdi.
İki olay, iki ülke, iki bakış açısı olduğuna dikkat çeken Öztürk, şöyle dedi:
"Bizim ülkemizdeki kazaların bu kadar çok olmasının nedeni AKP iktidarının işçiye bakış açısıdır. İşçi üretim sürecinin bir metası olarak görülmektedir. İşçi insan olarak değerlendirilmemektedir. İş sağlığı için yapılan harcamalar maliyet artırıcı unsurlar olarak görüldüğü için işverenler tarafından iş kazalarının önüne geçilmemektedir."
"DÜNYADA ÜÇÜNCÜ,
AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ"
Türkiye'nin iş kazalarında dünyada üçüncü sırada, Avrupa'da ise birinci sırada olduğuna işaret eden Öztürk, "Bu iş kazalarının kader olmadığının da en somut göstergesidir" dedi.
Zonguldak'ta meydana gelen kazanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in de, "Her türlü tedbir alınmıştır" dediğini hatırlatan CHP'li Öztürk, bilirkişilerin hazırladığı rapordan şu satırları okudu:
"Sesli ışıklı alarm veren metan dedektörü bulunmamaktadır. Tali vantilatörlerin ana hava akımının durumuna göre kullanmaları tali havalandırma tekniği açısından hatalıdır. Bu durum kısa devre oluşmasına neden olmuştur. Gerek idare gerekse yüklenicinin yönetim kadrosu güvenli ortak bir denetim mekanizmasını kuramadıklarından dolayı ortak olarak kusurludur."
"RAPOR, BAKAN'I YALANLIYOR"
"Sayın Bakan'ın söylediklerini bilirkişi raporları yalanlıyor" diyen Öztürk, "Yani Zonguldak'ta meydana gelen ve ölen işçilerimiz kaderleri sonucu ölmemiştir. Bir cinayete kurban gitmişlerdir" dedi.