Kdz.Ereğli Belediye Meclisi'nin Nisan ayı olağan toplantısında 2015 Yılı Faaliyet Raporları da okunarak meclis üyelerinin onayına sunuldu. CHP Grubu adına söz alan Meclis Üyesi Özkan Özyağcı, Ereğli Belediyesi'nin 2015 faaliyet raporuna ilişkin çeşitli eleştiriler getirdi, belediyenin iyi yönetilemediğinin rakamlarla ortaya çıktığını vurguladı.

Özyağcı konu başlıkları altında şunları söyledi:

 

"İLLER BANKASINDAN 50 TRİLYON GELİYOR"

"2015 yılı belediyemizin İller Bankasından almış olduğu payın 2010 yılına göre yani bundan 5 yıl önceki bütçeye göre 18 trilyondan 50 milyona çıktığını görüyoruz. Ereğli'de yaşayan halkın sayısına göre İller Bankasından para alındığı için demek ki nüfus baya artmış, 47 milyon TL gibi bir rakama ulaşmış. Ancak 2010 yılındaki 18 milyonluk rakamın karşılığı 60 milyon belediye bütçesi olarak geliyor, 2015 yılında 50 milyon İller Bankasından gelen katkı payının karşılığı 94 milyon, herkesin takdirine bırakıyorum. İller Bankası bizim paramızı bir kesse yanıverdik. Burada 2010 yılında 42 milyon TL'lik bir katkı var, 2015 yılında maalesef sadece İller Bankası gelirleri ile birşeyler yapmaya çalışan bir belediyemiz var.

"MAAŞ VEREMEYECEK DURUMA GELMEYELİM"

2010 yılında bu kadar kısıtlı imkanlarla belediyemiz Ereğlimize ve mahallelerine 44 bin ton asfalt dökmüş, 2015 yılında da bu rakam maalesef 15-20 bin tonda kalmış. Rakam büyümüş olsa da yatırıma giden paralarda geriye gelmiş demek ki belediyemiz iyi yönetilemiyor, iyi yönetilemediğini bu rakamlar bize gösteriyor. İller Bankası haricindeki gelirlerimizde büyük düşüş var, gelirlerin artması lazım. Tekrar gelirleri artmalıyız ki önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde bu gelir düşüklüğünden maaş veremeyecek duruma gelmeyelim. Biz bunu defalarca dile getiriyoruz ama maalesef kayda alınmıyor.

 

"BELEDİYENİN RUTİN GÖREVLERİ"

Belediyede 2013-2014 Mart ayında 645 çalışan memurları saymıyorum, kesin 786'ya çıkmış ve çalışan sayısı da 141 kişi olarak artmış. Bu belediyeye 2014'te göreve gelir gelmez bizim 40 personelimiz bu sayıda yok bunu da koyarsanız değişen 180 kişi civarındadır. Müdürlükler arasında sürekli kadroların değiştiği bir ortamda bazı müdürlüklerin bilhassa Su ve Kanalizasyon Müdürlüklerinin görevlerini çok iyi yaptıkları faaliyet raporunda görülüyor. Bunlar belediyenin halkımıza sunduğu rutin görevlerdir, asfalt dökme, su kanalizasyon hizmetleri gibi.

 

HAFRİYAT DÖKME ALANI

Yapılamayanlar içerisinde belediyenin gelir getirici hafriyat dökme alanı var. Ereğli'de inşaat işi ile uğraşan arkadaşlarımız çıkarttıklarının temiz olarak bir yere taşınmasıdır hem de belediyeye gelirdir. Ereğli'de herkes her yere dökebiliyor. Bizim dönemimizde bir çalışma yapılmıştı, yerlerde alınmıştı ama bir çalışma yok.

 

"KONGRE MERKEZİNİN YERİNE ÇOCUK PARKI GELMİŞ"

Kongre merkezi ile ilgili belediyemizin Potbaşı mevkisinde bir çalışması vardı, sonuçta 2015 faaliyetinde görüyoruz ki bu kongre merkezi ortadan kalkmış onun yerine çocuk parkı gelmiş. Kongre merkezinin nereye yapılacağı konusunda herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Halk plajı ile ilgili bir çalışmalar vardı ama herhangi birşey gerçekleşmedi diye yazıyor.

 

"YENİ MEZARLIK İÇİN BİR ÇALIŞMA YOK"

En önemli konulardan bir tanesi yeni mezarlığın Ereğli'ye kazandırılmasıydı. 2014 Yılından önce CHP belediyesi döneminde bunun yerleri satın alınmış ve belediyemize kazandırılmıştı hatta proje çalışmaları başlamıştı. Proje çalışmaları da hazır duruma gelmişti ancak son 2 yılda bunun ile ilgili bir çalışma yapıldığı yok.

 

ATATÜRK OTOBÜS TERMİNALİ

Atatürk Otobüs Terminali bizim dönemimizde şuanda raporları yüzde 40 bitmiş olarak yazmışlar ama ancak yüzde 80-85 civarında biz teslim etmiştik ancak 2 yıl geçmesine rağmen hala orada bir otobüsün kalktığını görmedik. Onun ile ilgili yanlış bilgiler var faaliyet raporunda. Bir taraftan da müdürlüklerimizde çalışan elemanlarımızın herhangi bir eğitime gönderilmediğini görüyoruz. Bizim personelimiz 2014 yılından önce belediyeye sunulan eğitimlerinin hemen hemen tamamına gönderilmiştir. Şuanda gördüğümüz 100 personel varsa bunun içerisinden 1-2 tanesi vardır, gerçekleşmesi yüzde 100'lerden yüzde 10'lara düşmüştür. Bu eğitimler değişen dünyada eğitimden faydalanması gerekir. Eğitimler konusunda geri kalmışız, bu eğitimlere personelimiz gönderilsin.

 

"KAYBOLDU ÇİLEK OSMAN"

Bir zamanlar Başkanımız burada 'Çilek Osman' diye bir minyatür göstermişti, kayboldu Çilek Osman. Ne oldu bilemiyoruz. Faaliyet raporunda da herhangi birşey yok. Çok iyi hatırlıyoruz burada bize gösterilmişti, burada herhangi bir çalışma var mı yok mu? Şehrin gelişmesi için bir belediye binasının gerçek bir belediye binasının yapılması gerekiyor. Ancak şuanda belediye başkanımızın faaliyet raporunda böyle bir bina yok. Şuanda bizlerin sizlere devir ettiği AVM binasını belediye binası olarak değerlendiriyorsunuz.

 

"1 LİRALIK DESTEK YOK"

Personel sayısındaki artışlar belediyemize büyük yükler getirmiş, gözüken bu. Bunun haricinde belediyemizin yeni hizmet binasına geçmesi ile birlikte tüm birimler tek çatı altında toplanmıştır, 2015 faaliyeti bu. 2014 Yılında da aynı şey söyleniyor. Bu sanırsam çıkarılmaya unutulmuş. Ancak belediyemizin mevcut hükümet ile uyum içerisinde çalışması ile ilgili şehrimizin gelişmesi için merkezi hükümetten destek alınması konusunda Kdz.Ereğli hiçbir destek almamıştır. 1 Tek liralık destek merkezi hükümetten gelmemiştir. Birşey fark etmiyor acaba bu merkezi hükümet şuanda Ereğli Belediyesi'ni CHP'li belediye olarak görüyor ondan mı bizi hala dışlayarak durum alıyor yoksa mevcut belediye yönetimi beceriksizlik mi yapıyor? Bu bir fırsattır bu fırsat Ereğli halkı için gerekli ise sonuna kadar kullanılması gerekiyor"

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)