Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinden oluşan bir heyet, dün sel felaketi yaşanan Gökçebey ve Çaycuma-Karapınar'da inceleme yaptılar.
CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Samsun Milletvekili Suat Binici, CHP Zonguldak Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, CHP Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya, CHP Zonguldak İl Başkanı Osman Yayla, CHP Merkez İlçe Başkanı İlker Özübek, CHP Ereğli İlçe Başkanı Yaşar Balcı, CHP İl Sekreteri Cevat İzmirlioğlu ve partililer, dün sel felaketini yaşayan yöre halkıyla görüştü.
İlk olarak Gökçebey ilçesine gelen CHP Heyeti, ziyaretlerine, CHP Gökçebey İlçe Başkanı Ömer Başoğlu ile başladı. Sel felaketi dolayısıyla üzüntülü olduklarını dile getiren Samsun Milletvekili Suat Binici, "Gökçebey ve Karapınar'daki zararın giderilmesi için her türlü çabayı sarf edeceğiz" dedi.
"ZARAR GÖRENDEN PARA İSTENEMEZ"
Zonguldak Milletvekili Ali Koçal ise, şunları söyledi:
"Zarar gören mağdurlardan, ziyanlarının karşılanması üzere para talep edilmesine karşıyız. Bu konu hakkında TBMM açıldığında soru önergesi vereceğiz. Bunun yanı sıra şu an hala sel felaketinin yaşandığı bölgeler, afet bölgesi kapsamına alınmadı. Bunun için de mücadele vereceğiz."CHP Gökçebey İlçe Başkanı Ömer Başoğlu da, ziyaretten dolayı memnun olduğunu söyledikten sonra Gökçebey'in Türkiye'nin en çok göç veren ilçesi olduğunu ve bu afet yüzünden yaralarının daha da kanadığını söyledi. Sahipsiz bırakılmadıklarından dolayı sevinçli olduğunu da belirten Başoğlu, her türlü iş makinesi konusunda destek veren Zonguldak'taki tüm belediye başkanlarına teşekkür etti.İkinci ziyaret, Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılınçarslan'a yapıldı. Kılınçarslan, felaket hakkında şunları kaydetti:
"İSTEDİĞİMİZ YARDIMIN ONDA BİRİ GELDİ"
"Bizi derinden yaralayan sel felaketini Gökçebey Belediyesi'ne yıkmaya çalışıyorlar. Fakat yaşadığımız olayın adı 'doğal afet' olduğu için belediyemiz ne kadar tedbir alırsa alsın, bu felaketin önüne geçemezdi. Çok şiddetli bir olay yaşadık. Bu eleştirileri yapanlar, hala aklı 29 Mart'ta kalanlar. Yaşadığımız zarar toplam 8 milyon TL tutarında. 260 esnafımız bu felaketten mağdur oldu. 300 bin TL'lik yardım isteğimize toplam 35 bin TL'lik cevap geldi. Çaycuma'ya bağlı Karapınar Beldesi'nde ise zararın 1,5 milyon TL olduğunu biliyoruz. Devletimizden mağduriyetimizi gidermeleri yönünde girişimler bekliyoruz."
"İLÇEDEKİ KÖPRÜLER YIKILMALI"
Konuşmaların ardından topluca sel felaketinin en sert yaşandığı bölgelere gidildi.Zeki Kılınçarslan, bu arada gazetecilere, tekrar yaşanabilecek bir sel öncesi mutlaka ilçedeki 5 köprünün yıkılması, bunların yerine yeni kanallar açılarak sel sularının tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.CHP MYK Üyesi ve Samsun Milletvekili Suat Binici ve Kocaeli Milletvekili Hikmet Erenkaya, Zonguldak Milletvekili Ali Koçal'dan oluşan CHP heyetine sel bölgesi Gökçebey, Karapınar ve Nebioğlu'nu gezdiren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, parti olarak selin yaralarını sarmak için çalıştıklarını söyledi.Gezi ve incelemelere, CHP Milletvekillerinin yanı sıra CHP İl Başkanı Osman Yayla, Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Köktürk, Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılıçarslan, Nebioğlu Belediye Başkan yardımcısı Ali Özdal, Gökçebey İlçe Başkanı Ömer Başoğlu da katıldı. CHP heyetinin sel mağduru vatandaşlarla görüşmesinde konuşma yapan Samsun Milletvekili Binici, konuyu meclise taşıdıklarını ifade ederek, "Genel Başkanım adına yöre halkına geçmiş olsun dileklerini iletmek için geldik. Konuyu Ankara'da takip edeceğiz. Bölgede yaşanan sel felaketinin insanlar üzerinde, maddi ve manevi tesirler yaptığını gördük. Konuyla ilgili Zonguldak Valisi'yle de görüştük. Karapınar'da 3,5 milyon TL, Gökçebey(de de 8 milyon TL zarar tespit edildiği söylendi. Bu paralarla hiçbir şey olmaz. Onun için Ankara'da bu sıkıntılarınızı dile getirerek gerçek rakamları bu bölgelere aktarmak için uğraş vereceğiz" dedi.CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de, yaptığı konuşmada, tespitlerin sağlıklı bir şekilde yapıldığını belirterek, "Gerek Vali Bey, gerekse Kaymakamlarımız sel bölgelerinde zarar tespitlerini sağlıklı bir şekilde yaptılar. Bu konuda belediye başkanlarımız da hassas davranıyor. Zararı asgari şekilde göstermek yerine, gerçek zarar neyse bunu tespit edilmesi konusunda iyi niyetli çalıştılar. Bizler de bu konunun Ankara'da takip edilmesi konusunda çalışacağız" dedi.
CHP Heyeti, diğer sel felaketinin yaşandığı yer olan Çaycuma'nın Karapınar beldesine, oradan da Bartın'a gittiler.