CHP Zonguldak milletvekili adayları köy gezilerine dur durak bilmeden devam ederken bu kez Kozlu’nun köylerinde seçim çalışması yaptılar.
Köylerde, emeklilerin yoğun olduğunu, işsizlik ve yoksulluk üzerine çok şikayet alan CHP Milletvekili adayları, CHP iktidarında tüm sorunların çözüleceğini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 41 vaadin hepsinin yerine geleceğini anlatıyorlar.
CHP Zonguldak birinci sıra Milletvekili Adayı Başkent Hastanesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kardeşi Osman Haberal ile 4’ncü sıra Milletvekili Adayı Erol Sarıal, CHP Zonguldak Milletvekili Aday Adayı Deniz Dilaver, CHP Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun, CHP Kozlu Belde Başkanı Hakkı Yayalar ile partililer dün akşam Kozlu’ya bağlı Esenköy, Seyfetler ve Gücek köylerindeydi.
Yoğun kalabalıkla karşılanan CHP heyeti vatandaşlara projelerini anlatırken, sorunlarını dinlediler.
CHP 4’ncü sıra Milletvekili adayı Erol Sarıal, Aile Sigortası ile yoksul ailelere katkı sağlanacağını, İntibak Yasası ile de emeklilerin aldıkları maaşlara düzenleme getirileceğini belirterek, tarım ve hayvancılığın geliştirileceğini, TTK’ya ilk etapta 5 bin işçi alınacağını ifade ettiler.
Erol Sarıal yaptığı konuşmada şunları söyledi.

ZONGULDAK ÖRNEK BİR KENT
“12 Haziran’da bir seçime doğru gidiyoruz. Biz toplum olarak her hangi bir siyasal partiye oy veririz, ona destek verip ondan ne bekleriz. Toplum bir iktidardan ne bekler. İktidar devleti yöneten demokratik bir örgüttür. Siyasal bir parti aracılığıyla ülkemiz yönetiliyor. Biz yönetici seçiyoruz, sizler oy veriyorsunuz ve beklentileriniz var. Ne bekleriz biz? Bir defa ülkede ekonomik kalkınmayı sağlamasını bekleriz. Sonra, başta can ve mal güvenliğimizin korunmasını sağlanmasını, güvence altına alınmasını bekleriz. Çok ayrıntılara girmeye gerek yok.
Zonguldak Cumhuriyet tarihinde madenleri çalıştırılarak, Kars’tan, Ardahan’dan, Erzincan’dan, Rize’den, Artvin’den, Trabzon’dan, Giresun’dan, Samsun’dan, Ordu’dan, Kastamonu’dan Türkiye’nin değişik yerlerinden toplanmış ve Cumhuriyet’te hep bir arada yaşayacağımızın ulus devlet modeli örneği olmuş Zonguldak.
İkinci bir nokta, her inançtan insanların bir arada inançların barış içinde yaşatılacağı örnek model bir kent olmuş Zonguldak.
Zonguldak’ımız bizim bu özelliği ile Cumhuriyet döneminde madenleriyle bölgeyi iki tane demir-çelik bölgeye kurulmuş ve Türkiye’ye can veren, enerji üreten, kaynak aktaran, sanayileşmenin cam damarı haline gelmiş, limanlar, demiryolları yapılmış. Ama Zonguldak artık böyle bir Zonguldak değil. Benim ilk işe girdiğim 1986 yılında Gelik maden ocağına girdiğimde bu kurumda 39 bin işçi çalışıyordu ve sizlerde buradaki insanlar da her vardiya otobüslerle işe gidip-geliyordunuz. Şimdi ne yapıyoruz; sizin çocuklarınız işe gidip-gelemiyor. 65 yaşına kadar çalışıp emekli olamayacak durumdalar.
Sizin çocuklarınız artık buradan sanayi kentlerine gidiyorlar ve oralarda sizin çocuklarınız mutlu mu? Sizin çocuklarınız oralarda 600-700 TL. alıp da bayramlarda sizin elinizi öpmeye gelebiliyorlar mı? Siz acaba, o çocuklar iş buldu yanınıza geliyor da, torunlarınızın saçını okşayabiliyor musunuz? Ninelerimiz torunlarını bayramdan bayrama da olsa torunlarını görebiliyor mu? Kira ödüyorlar oralarda, yoksulluk içinde yaşıyorlar oralarda. Emeklisiniz ve çocuklarınız işsiz olduğu için, evlenip yuva kuramadan saçı başı ağrıyor, yaşlanıyorlar. Zonguldak bu duruma gelmiş ve aldığınız ücret 700-800 lira bir para ve o paradan siz torunlarınıza okul masrafı ayırıyorsunuz. Halbu ki, siz o parayı alıp 30 sene çalışıp eşinizle mutlu bir şekilde yaşamak istersiniz ve 30 sene çalışıyorsunuz 700-800 TL alıyorsunuz. Aynı süre, aynı işte maden veya bir fabrikada nerede olursa olsun çalışan başka biri bugün emekli olduğunda bin 700-800 TL emekli maaşı alıyor. Bu emekli maaşı da çok yüksek de değil aslında. Sizin de bu maaşı almanız gerekiyor biz bunu anlatıyoruz bizim intibak yasası dediğimiz bu.
İkinci nokta, Aile Sigortası; Açlık ve yoksulluk içinde çocuklarının çilesini çeken anne-babalara bir destek. Bir ailede 4 kişi baz alınarak her aileye geçici olarak, iş buluncaya kadar 600 TL verilecek. Bunun da kaynağı var bizim ülkemiz çok büyük bir ülke.
Sadece İran’a kullanmadığımız doğalgaz yanlış uluslar arası anlaşmalarla, havaya salıp İran’a ödediğimiz doğal gaz parası 2,5 milyar dolar. Bu hükümet bu parayı ödüyor. Yakmıyorlar, kullanmıyorlar anlaşma yapıyorlar, sizlere-bizlere sormadan ekonomi çar-çur ediliyor 2,5 milyar dolar İran’a para ödüyoruz.
Biz sadece 250-300 milyon dolar lağımı vurulmuş, kuyusu açılmış TTK’nın her bölgesinde, tünelleri açılmış kömüre ulaşılmış yerlere bu kadarcık bir yatırım yaparsak kısa zamanda havzanın 5 müessesesine 5 bin işçi alabiliriz. Yaşamınıza katkı sağlayabileceğimiz birçok projelerimiz daha var. Fındıktan bahsediyoruz, konuşuyoruz. Trabzon’da Ordu’da, Giresun’da, Akçakoca’da, Düzce’de fındık var siz de fındık üretiyorsunuz ne oldu fındık. Size para veriyorlar yılda, size fındığı bıraktırıyorlar.
Mısır’ı dışarıdan alıyoruz, eti İtalya’dan, İngiltere’den alıyoruz. Yer altında 1 milyar 300 milyon ton maden varken madeni Ukrayna’dan alıyoruz. Ukrayna’nın işçisine para ödüyoruz. Onlar zengin oluyor, İtalya’nın İngiltere’nin et üreticisine para ödüyoruz onlar yıllık 200 bin dolar kazanç sağlıyor. Biz ödüyoruz. Böyle bir hükümet olabilir mi? Peki bu hükümet size göre görevini yapıyor mu? Hayır yapmıyor. Ne yapıyor.
Biz şimdi soruyoruz, ‘seçimlerde şehirler çok iyi köyler hala AKP’li’, AKP’de diyor ki,  ‘Köylerden aldığımız oylar bize yeter’ diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Köyü, kenti mi kaldı. Böyle olmayacak ben biliyorum. Sizler artık çocuklarınızın, torunlarınızın yanınızda olmasını istiyorsunuz. Bu politikaları hep birlikte değiştireceğiz, değiştirmemiz gerekiyor.”

KÖYLÜ OLMANIN GURURU
CHP Zonguldak Milletvekili Adayı ve Silivri’de tutuklu Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kardeşi olan Osman Haberal’da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bende bir köylü çocuğuyum, Mehmet Haberal’da köyde büyüdü. Ben karasaban kullanmış biriyim. Köylüyüm, köylü olmaktan da gurur duyuyorum. Karasaban’ı Prof. Mehmet Haberal’da kullanmıştır. Ben size parti politikalarını anlatacak değilim. Haberal ailesini herkes biliyor, tanıyor. Rahmetli babam, mezarı da Asri mezarlığındadır. 1946’da Zonguldak’a geldi. O da köyden geldi. Hem çalıştı ham de okudu. Rahmetli Babam Zonguldak Ticaret Lisesi mezunudur. ÇATES’te de işçi olarak çalıştı. Nur içinde yatsın bizleri yetiştirdi.
Ben Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın bu ülkeye yaptıklarını anlatacağım, şu anda kendisi bir haksızlığa uğramıştır ve suçunun da ne olduğunu bilmiyor. Sizlere dağıtmış olduğumuz kitabı da lütfen okuyun, suçunun ne olduğunu biz anlayamadık, inşallah siz anlarsınız, siz karar verirsiniz. Mehmet Haberal’ın Türkiye’de yaptığı hizmetleri dağıttığımız broşürlerde anlattık. Bu seçim bir kader seçimidir. Bunun kararını da sizler vereceksiniz. Sizlerin oylarıyla olacaktır. CHP bu seçimde inşallah iktidar olacaktır. Bu ülkenin kaderini değiştirecektir.”
Haberal, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın Zonguldak’a sağlık ve eğitim alanında çok büyük projelerinin bulunduğunu belirterek, bu konularda fizibilite çalışmalarının başlatıldığını ifade etti.