CHP’nin Zonguldak Merkez ilçe Başkanı Ebru Uzun  “AKP ZONGULDAK MECLİS GRUBUNUN TELAŞI NEDİR?” başlıklı yazılı basın bildirisinde “ ZONGULDAK BELEDİYEYİ MECLİSİNDE  O GÜN NE OLDU ? BİLİYOR MUSUNUZ ?” açıklamasında atık bedelleriyle ilgili görüşlerini ifade etti.

AKP Meclis Grubu’nun  Cumhuriyet Caddesinde  dağıttıkları broşürlere değinen Ebru Uzun’un açıklaması şöyle:

“Broşür  dağıtarak  Zonguldak Belediyesi aleyhine olumsuz algı yaratmaya çalışmışlardır.   Plan Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan  Belediye Meclisince kabul edilen tarife de ki rakamlarla  broşürdeki rakamların  ilgisiz ve alakasız olduğu, bu nedenle halkın bilgilenmesi için bu açıklamaların yapılması gerekmektedir.

Dürüst ve adil olmak için, “Evsel Katı Atık Bertaraf ücretinin yer aldığı tarifenin tanımının yapılması gerekir.

Bu rapordaki TARİFE: Evsel Katı Atık İdaresinin  evsel katı atık ile ilgili verdiği tüm hizmetler karşılığında ortaya çıkan toplam sistem maliyetinin, bu hizmetlerden yararlanan evsel katı atık üreticilerine yansıtılmasına yönelik yöntemi ve bu yöntemle hesaplanmış ücret listesini ifade eder.

Tarifenin ilkeleri;

Tam Sistem Maliyeti ve Kirleten öder. Tahsil edilen ücretler katı atık giderlerinin dışında kullanılamaz. Evsel katı atık tarifelerinin siyasal, politik, oy ile ilgisi yoktur. Açık şeffaf ve anlaşılır olması gerekir. AKP Belediye meclis grubunun dağıttığı broşürdeki rakamları, katı atık üreticisi bu değerde bir katı atık Üreticisi olarak üretiyorsa  buna karşılık gelen maliyeti  ödemek yükümlülüğündedir.  İlkelerimizden biri KİRLETEN ÖDER İLKESİ. Kim kirletiyor ise o ödeyecektir. Yok belediye Başkanlığı karşılasın diyorsanız.

Kimin payını ödüyorsun diye bir soruya muhatap olursun.  Ekonomik kaynakların etkin ekonomik verimli Kullanılması,yeni yapılması düşünülen bir kamu hizmetinin yapılmasına mani veya geciktirilmesine sebep olursunuz, bu da  hak ve hukuk kurallarına uygun düşmez.  Tarifenin içersinde katı atık üreticilerinin on grup olduğu ve Yeme içme grubunun en büyük yükü taşıdığı Bilinmekte ve  Belediye Başkanlığımızca çözüm aranmaktadır. 

Broşürü hazırlayanların katı atık üretici bilgileri yanlış algı yaratmakta , halkımızı yanıltmak için başlıkları Çoğaltmışlardır. Aslında Yeme içme grubu tektir. Lokantaları ,Marketleri, Kahvehaneleri, çay ocağı  ve Kafeteryalar yeme içme grubunun içindedir.

Belediye başkanlığımız Katı atık üreticilerin ileride hak iddia edebilecekleri tüm yükümlülüklerini yeniden gözden geçirmeye devam etmektedir. Zonguldak Belediye Başkanlığı Eylül 2016 ayından  bu yana  Daha iyi ödenebilir,adil bir tarife yapma gayreti içersinde sahada, kurumlarla birlikte, masa başı çalışmalarına devam etmektedir. Mart ayı Belediye Meclisi gündemine geleceği ve bu tarifeden daha iyi bir tarife olacağı, inancındayız. 

Dağıtılan broşürde halkımızın değer yargılarını bozmak, Belediyemiz hakkında yanlış algılar yaratabilmek için Tarifelere bakılmadan düzenlenmiş gerçekle ilgili olmayan iftiralardır. İspatı aşağıdadır.

Meskenlerde  2016 yılında aylık 6,13 Tl iken 2017 yılı tarifesinde  aylık 7,58 TL dir.  Broşürdeki İddianın Tarifedeki  gerçek rakamla bir alakası yoktur. 

Lokantalar Marketler Kahvehaneler Çay bahçeleri ve kafeteryalar  işyerinin  büyüklüğüne göre (m2 alana göre) ürettikleri katı atık miktarına göre ücret ödemeleri gerekmektedir. Örneğin 10 metrekare Çay ocağı, lokanta, kahvehane kafeterya  yıllık 590,65 Tl aylık 49,22 Tl,  2584 m2 büyüklüğündeki bir  market   169.581,72 yıllık TL,  14 131,81 TL aylık ödemesi gerekir.

Büroların evsel katı atık tarifeleri tetkik edildiğinde 1 İşçi çalıştırılan bürolarda ödenecek evsel katı atık Ücreti Yıllık 26,89 Tl aylık 2,24 Tl dir. 2 işçi çalıştırılan bürolarda yıllık 53,78 Tl aylık 4,48 Tl dir.

Broşürde Yıllık 1000,00 Tl katı atık ücreti ödeyen işverenin 37 işçi çalıştırması lazımdır 

Sanayi İşyerlerinde 1 işçi çalıştıran işverenin 392,56 Tl aylık 32,71 Tl ödemesi gerekir

Broşürde iddia edildiği gibi sanayi kesiminde 5 000.00 Tl yıllık ücret ödenebilmesi için sanayicinin İşyerinde 13 işçi çalıştırması gerekmektedir.

2017 yılı tarifemiz içersinde 13 işçi çalıştıran sanayi işyerimizi Kapsayan bir tarifemiz yoktur.

Broşürdeki soru ? Zonguldak Belediyesinin Çöpleri bir aktarma merkezinde toplamadan arıtma Merkezine götürerek  maliyet artışı yarattığını biliyor musunuz?

Soruyu cevaplamadan önce hatalarını düzeltelim. Çöpler burada Evsel katı atık olarak düşünülmektedir.

Evsel katı atıkta arıtma merkezi yoktur. Evsel katı atıklar yıkanıp arıtılmıyor. Bertaraf ediliyor. Özellikle bu Bilgiyi Zonguldak kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.



AKTARMA TESİSİNİN OLMAYIŞI MALİYET ARTIŞ NEDENİ DEĞİLDİR.


Aktarma istasyonu ile ilgili orak Belediyemizin herhangi bir maliyet artışı ve zararı yoktur. İlgili şirket bunu
kendiliğinden yürütmektedir.(Götürü Usulde) Hepsi gerçekle bağdaşmayan algı operasyonu yürütmek  için yapılmış yakışıksız ifadelerdir. Belediye Başkanımız Sayın Muharrem AKDEMİR’in Aktarma İstasyonu ilgili yaptığı çalışmalar, yazışmalar, görüşmeler üst düzey  nezdinde mevcuttur.Bununla ilgili yazışma dosyası ilgili bakanlığa sunulmuştur. 

Broşür  hazırlayıcıların Hedefinin Belediye Başkanı olduğunu görüyoruz.   Aktarma  tesisinin Zonguldak Özel İdaresi ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetleri Birliği (ZONÇEB)   tarafından yaptırıldığını, Zonguldak Belediye Başkanı Sayın Muharrem Akdemir’in bu Görevini  05/04/2016 tarihinde bıraktığını, bu soruların bu görevde bulunan  AKP Kdz. .Ereğli Belediye Başkanı Sayın Hüseyin UYSAL’a  sorulması gerektiğini, cevap vermeye kendisinin yetkili olduğunun bilinmesini istiyoruz.”