CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Parti Meclisi Üyeleri, Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri ve ilgili İlin Milletvekillerine gönderdiği İlçe ve İl Delegesi Seçimi Esasları ile İlçe ve İl Kongresi Seçimleri yapılması esaslarına ilişkin genelgede süreçte nelerin yapılması gerektiğini bildirdi. Genelgede ise verilen bilgiler şu şekilde.

DELEGE SEÇİMLERİ 14 KASIM'A KAYDIRILDI
Seçim takviminin normal askı süresi içinde veya sonrasında İlçe ve İl Başkanlıklarının talebi üzerine tüzüğün 12. maddesi gereğince üyeliğe kabul edilenlerle ilgili Ek Çizelgelere yönelik İlçe Başkanlıklarına yapılacak itirazlara ilişkin süreç bu çizelgelerin ilçe başkanlıklarında enaz iki gün askıda kalması ile başlayacak olup en geç 5 Kasım 2009 Perşembe tarihinde İlçe Yönetim Kurulları, en geç 11 Kasım tarihinde ise İl Yöne-tim Kurulları tarafından sonuçlandırılacaklardır. Bu kapsamda olan ilçelerin Ek 12. maddeden üyeler çizelgelerine itiraz sürecini gereğince uygulayabilmeleri için, yürürlükteki takvimin gerçekleşmiş olan bölümü geçerli olmak kaydıyla, Takvim III'ün uygulanması zorunluluğu doğmuştur. Bu çerçevede muhtarlık bölgesi temsilcileri (delege) ve parti içi ön seçmen seçimlerini başlangıç tarihi 14 Kasım 2009 Cumartesi gününe kaydırıldı.

DEĞİŞİKLİKLER MERKEZE BİLDİRİLECEK
İl Başkanlıkları, Genel Sekreterlik tarafından gönderilmiş olan üye çizelgeleri ile varsa ek çizelgeler üzerinde sonuçlandıracakları itirazlar ile meydana gelecek tüm değişikliklerin CHP üye kütüğüne yansıtılmak üzere delege seçimleri sonuçlarının kesinleşmesini takip eden en geç 15 gün içinde Genel Sekreterliğe ulaştırılmasını sağlamakla yükümlüdürler. Tüzük ve yönetmelik hükümleri uyarınca İlçe Kongrelerine katılacak muhtarlık bölgesi temsilcileri (delegeler) ile kongreler yönetmeliğinin ilgili maddesinde yazılı parti içi önseçmen seçimlerinde beldeler tek seçim çevresi olarak alınacaktır. Bu nedenle her bir beldeye bağlı birden fazla mahalle varsa tümü belde içinde birleştirilerek tek bir seçim çevresi olarak değerlendirilecektir.

DELEGE SAYISI
Seçilecek olan delege ve parti içi önseçmen sayıları: Tüzük ve yönetmelik hükümleri uyarınca ilçe kongrelerine katılacak delegeler ile kongreler yönetmeliğinin ilgili maddesinde yazılı parti içi ön seçmen sayıları ve il kongresine katılacak olan ilçelerden seçilecek il kongresi delegeleri sayıları, ilgili yönetmelik hükümleri ve merkez yönetim kurulu kararı ile belirlenen esaslara göre hesaplanmıştır. İl ve ilçe kongrelerinde oy kullanacak delege sayılarının hesaplanmasında genel seçimlerde partinin köy, mahalle, belde ve ilçelerde almış olduğu oy miktarları esas alınmıştır.

DİSİPLİN İŞLEMİ
Kimi ilçelerimizde geçmiş kongre dönemlerinde, özellikle oturmadığı köylere ve bazen de mahalleye başka yerlerde oturan üyelerin kaydırılarak üyeliklerinin orada kesinleştirilip delege yapıldıkları ve bunun gerçek oturanlar tarafından üzüntü ile karşılanıp partiden ayrılmalara neden olduğu bilinmektedir. İçinde bulunduğumuz kongre sürecinde benzer uygulamalara çizelgelerde şeklen ayarlama ve uygunluk sağlanmış görülse bile hukuka tam aykırılık nedeniyle müsamaha edilmeyecek bu tür yerlerde seçilmiş gösterilen delegelerin delegelikleri iptal edilecek, sorumlu ilçe yöneticileri hakkında da taviz verilmeksizin disiplin işlemi uygulanacaktır.

ÖNSEÇİMLER
Muhtarlık Bölgesi Temsilcileri ve parti içi önseçmenler seçimlerinde oylama süresi, söz konusu muhtarlık bölgesi veya tek seçim çevresi olarak değerlendirilen beldelere ait kesin üye çizelgesinde yeralan üyelerin sayısı göz önünde bulundurularak 30 dakikadan az olmamak ve kesintisiz sürdürülmek koşuluyla ilgili ilçe ve yönetim kurulları tarafından belirlenir. Delegeler ve parti içi önseçmenler aynı oy pusulasında ayrı ayrı bölümlerde gösterilirler. Kesin üye çizelgesinde yer alan her üye yalnız kesin üye çizelgesinde yeraldığı seçim çevresinde delege veya önseçmen adayı olabilir ve seçilebilir. Aynı kişi hem delege hem de önseçmen adayı olamaz. İlçe kongresi delegesi ve parti içi önseçmenler seçimleri için tutanak örneği gereğince çoğaltılacak ve 25'ten fazla temsilci ve önseçmen seçilecek yerlerde birden fazlası bir arada kullanılacaktır. Seçim yapılabilmesi için çizelgede adları yazılı üyelerin enaz üçte birinin katılımı gerekir. Yeter sayı yoksa ya da başka bir nedenle seçim yapılamamışsa seçim ertesi güne ertelenir. Ertelenme halinde seçim katılan üyelerle ve gizli oyla yapılır.

İL KONGRESİ
Kongreler yönetmeliğinin ilgili maddesi uyarınca her ilçe için 5'den az olmamak üzere hesaplanan İl Kongresi Temsilcileri sayıları açıklanmıştır. Kongreler yönetmeliğinin 17. maddesi uyarınca ilçelerden il kongrelerine seçilecek delege sayısı için Merkez Yönetim Kurulu her 250 oya bir il delegesi ilkesini esas almıştır. Ancak anılan yönetmelik maddesinde il delege sayısı 600'ü geçmeyecek ve her ilçe için 5 delegeden az olmayacak hükmü de mevcuttur. Bu nedenle delege sayısı 600'ü aşan illerde partinin 2007 milletvekili seçimlerinde ilçeler bazında almış olduğu oylar dikkate alınarak toplam delege sayısının 600 ile sınırlayacak bir katsayı belirlenerek ilçe kongrelerinde seçilecek İl Kongresi Temsilcileri sayıları saptanmıştır. İlçeye ait toplam kesin üye listesinden 60'dan az üyesi olan ilçeler ilçe kongresi yapamayacaklardır.