Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Kadın Kolları tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü çerçevesinde Zonguldak Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu.
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Birsen Demirbağ tarafından parti binasında yapılan basın açıklamasında, kadına karşı şiddetin en yaygın ve sık olarak rastlanan insan hakları ihlallerinden olduğunu söyledi. Çocukların ve kadınların şiddete maruz kalmadan yaşanabileceği bir Türkiye istediklerini söyleyen Demirbağ, “Kadına karşı şiddet, en yaygın ve sık olarak rastlanan insan hakları ihlallerindendir. Yakın zamanlara kadar, kadına karşı şiddet konusuna uluslar arası insan hakları mücadelesi gündeminde fazlaca bir yer verilmemiştir. Türkiye’de kadının aile içi şiddete ilişkin sistematik veri eksikliği vardır. Ancak bugüne kadar hükümet tarafından yasal önlemler alma yönünde herhangi bir adım atılmadı. Tam tersine hazırlanan yeni Türkiye Cumhuriyeti Kanunu tasarısı daha da büyük sorunlar içeren bir metin olarak karşımıza çıkınca uzman hukukçulardan bir çalışma gurubu oluşturarak cinsel suçlar konusu üzerinde odaklanan alternatif bir yasa taslağı hazırladı. Kadınların Cumhuriyetin kurulmasından buyana hukuk alanında kağıt üzerinde kazandıkları hakları, güncel yaşamlarında kullanabildikleri haklara dönüştürebilmelerini sağlayacak sosyal hizmetler ve mekanizmalar son derece kısıtlıdır. Cinsiyet eşitliği anayasamız tarafından güvence altına alınmış, ayrımcılık taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmelerle yasaklanmış olduğu halde, halen birçok kadının yaşamına yansıyan anayasal haklar ya da medeni kanun değil, toplumsal dini gelenekler ve törelerdir. Toplumumuzda son yıllarda büyük artış gösteren şiddet olayları bizi dehşete düşürmektedir. Eğitim sistemimizde yaşanan ciddi erozyon bu tabloyu çıkmaz hale getirmiştir. Çocukların cinsel istismara uğradığı, hatta kadınlarımızın güzel koktukları için öldürüldüğü sayısız içler acısı olayı gözler önüne sermektedir. Biz kadınlar diyoruz ki çocukların ve kadınların şiddete maruz kalmadan yaşayabileceği bir Türkiye istiyoruz” dedi.
Konuşmanın ardından CHP Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı Birsen Demirbağ ve partili kadınlar tarafından Zonguldak Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk kondu.