Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi üyeleriyle, DP İl Genel Meclisi üyesinin, köylerdeki çöp ve kanalizasyon sorunlarının çözümü için verdiği ortak önerge AKP İl Genel Meclisi üyelerinin oylarıyla reddedildi.

Önergenin İl Genel Meclisi'nde okunmasının ardından önerge konusunda söz alan İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Turhan Oral, 372 köyün belediyesi sayılan İl Özel İdaresi'nin köylerdeki kanalizasyon ve çöp sorunlarının çözümü konusunda daha kapsamlı bir çalışma yapmasını istediklerini belirterek, "İlin 5 yıllık stratejik planının görüşüleceği şu günlerde, üstelik köy yerleşim planlarıyla köylerdeki kentleşme süreci devam ederken hem stratejik plana hem de önümüzdeki yılın çalışma programına katkı sağlamak ve bütçe görüşmelerini yapacağımız önümüzdeki günlerde sağlıklı kararlar alabilmemiz için bir önerge hazırladık. Komisyonun yapacağı tespitler bütçe görüşmelerimize de ışık tutacaktır. Ayrıca Ankara'dan isteyeceğimiz kaynak artışının somut gerekçelerini de yaratmış olacağız" dedi.

ÖNCE EVET SONRA HAYIT

Önerge üzerine yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Açık oylama yapılırken bazı AKP'li üyelerin de önergeye destek verdiği görülünce oy sayımı yapılmadan ad okunarak yoklama talebinde bulunuldu ve Meclis Divanı'nın ad okunarak yaptığı oylamada 14 AKP üyesinin red oyu kullanmasıyla önerge 11'e karşılık 14 oyla reddedildi.

İŞTE O METİN
Reddedilen 11 imzalı önergenin tam metni şöyle; Şehrin tamamını kapsayan bir görev alanına sahip olmakla birlikte öncelikle 372 köyün, binin üzerinde mahallenin temel sorunlarını çözmekle sorumlu olan Zonguldak İl Özel İdaresi olarak; "Zonguldak'ın en büyük belediyesi" tanımlamasını hakettiğimize şüphe yoktur. Bilindiği gibi belediye hizmetleri denildiğinde, öncelikle yol, su, kanalizasyon ve çöp sorunları gibi temel sorunlar akla gelir. 372 köyümüzde yol ve su sorunları tamamen çözülmese de kısmen çözülmüş olup halen sorunlu bölgelerin tespiti yapılmakta ve programa alınmaktadır. Ancak kanalizasyon ve çöp sorunlarının çözümü konusunda yeterli çalışma yapılmadığı görülmektedir. Bu iki temel sorunun çözümünü muhtarların ya da meclis üyelerinin talepleri doğrultusunda kısmi olarak ele almak yerine daha sistemli bir çalışma programı oluşturmalıyız.

MAHALLELERE ÇÖP KONTEYNIRI YERLEŞTİRİLMELİ
Genel hatlarıyla bakıldığında; Nüfus ve yerleşim yoğunluğuna göre veya turizm alanı, dere temizliği gibi diğer önceliklere göre köylerin tespiti yapılıp en uygun kanalizasyon projeleri hazırlanmalı ve kaynaklar ölçüsünde hayata geçirilmelidir. Mevcut foseptiklerin bolaştılması, arızaların giderilmesi için tam donanımlı vidanjör temin edilmelidir. Muhtarlara doğrudan sorumluluk verilerek nüfus ve yerleşim yoğunluğuna göre öncelikli mahallelere çöp konteynırı yerleştirilmeli. Toplanan çöpler en yakın belediyenin çöp araçlarıyla taşınmalı. Konteynır ve taşıma maliyetleri en azından başlangıçta , Köylere Hizmet Götürme Birlikleri aracılığıyla İl Özel İdaresi tarafından karşılanmalıdır. Çevre ve Sağlık Komisyonu; ilgili birimler ve bu alanda çalışma yapan ve bilgi sahibi olan kurum, kuruluş ve derneklerin katılımıyla detaylı bir çalışma yapmalıdır."