20-27 Eylül tarihleri arasında dünyanın dört bir yanında “Sıfır Gelecek” adı altında gerçekleşecek iklim grevlerine Türk Eğitim Derneği’ne bağlı 40 okulun 32 bin öğrencisi de destek verdi.

TED Kdz. Ereğli Koleji Vakfı Özel Okulları öğrencileri de iklim değişikliğine karşı mücadele için Greta Thunberg’in öncülüğü ile başlayan okul boykotunu diğer TED Okullarıyla aynı anda 20 Eylül Cuma günü saat 10.30’da gerçekleştirdi. Lise binası önünde toplanan öğrenciler, ellerinde pankartlarla okulun yakın çevresinde yürüyüş gerçekleştirdi. Liseli öğrencilere daha sonra ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul öğrencileri de katıldı. Sloganlar eşliğinde yürüyen yüzlerce öğrenciye öğretmenleri refakat etti.

“CİDDİ RİSK ALTINDAYIZ”


TED İlkokul binası önünde toplanan öğrenciler adına 11-A sınıfı öğrencisi Akın Özaydın, basın açıklamasını okudu. Özaydın, dünyanın içinde bulunduğu büyük bir tehlikeye dikkat çekmek için etkinliği düzenlediklerini belirterek, “Bizler çocuklar ve gençler, iklim değişikliğine karşı mücadele etmek zorunda bırakıldık. Çünkü yaklaşan tehlike bizlerin geleceğini tehdit ediyor. Böyle giderse yaşayacağımız bir dünya kalmayacak. İklim değişikliğinin insanlar ve diğer canlılar için geri dönülemez sonuçlara yol açmaması gerekiyor. Ortalama yüzey sıcaklığındaki artış 1,5 derecenin altında kalmalı. Ancak dünyadaki enerji üretiminin yaklaşık yüzde 80’i, fosil yakıt diye adlandırdığımız petrol, kömür ve gazdan karşılanıyor. Fosil yakıtların kullanılmasıyla ortaya çıkan sera gazları, iklim değişikliğine neden oluyor. Biz bunların neden olduğu iklim değişikliğini sadece sıcaklıklardaki artıştan hissetmiyoruz. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının artması; okyanus ve deniz suyu seviyelerinin yükselmesi, okyanusların asit oranlarının artması, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve biz insan toplulukları çok ciddi risk altındayız. İnsanlığın geleceğinin kurtulması için bugün diğer TED okullarındaki öğrenci arkadaşlarımızla birlikte sesleniyoruz. “Ya sıfır karbon ya sıfır gelecek” diyoruz. Herkesi yaşanılır bir dünya için sıfır karbonlu geleceğe yönelik sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.”ifadelerine yer verdi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından öğrenciler sınıflarına dağıldı.