Bölgemizde yoğun şekilde ağır sanayi ve madencilik iş kollarının mevcut olduğuna dikkat çeken Makine Mühendisleri Odası Kdz. Ereğli Temsilcisi Necdet Canbulat “İş kazalarının büyük çoğunluğu ağır sanayide, madenlerde ve inşaatlarda yaşanmaktadır.” Dedi.

Canbulat açıklamasına şöyle devam etti:

YETİŞMİŞ ELEMAN İSTİHDAM ETMELİ

Bölgemizde bulunan orta ve büyük ölçekli sanayi kuruluşları, madenler ve inşaatlar iş kazalarının bölgemizde yüksek oranda yaşanmasına neden olmaktadır. Her sene birkaç ölümlü kaza olmaktadır.

İş kazalarının önlenmesinde birinci etken nitelikli, yetişmiş eleman istihdamıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği süreci uyum yasaları çerçevesinde yayınladığı "İş Güvenliği İle Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" ile işyerlerinde iş güvenliğinden sorumlu mühendis ve teknik elemanların istihdamını zorunlu kılmıştır.

ZARURİ İHTİYAÇ

İşletmelerin tüm iş güvenliği sorumluluğunu üstlenebilecek bilgi, beceri ve yetenekte "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği teknikerleri" endüstri kuruluşlarının zaruri ihtiyacıdır.

Üniversitelerde yeni açılmaya başlanan “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Teknikerliği” programları iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal mevzuatı takip edebilen, yorumlayan ve mesleki etik kurallara uygun davranan, iş güvenliğinin sağlanabilmesi için tüm tedbirleri alabilecek yeterlilikte bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda çalıştığı kurumun risk analizini yapabilen, bunlar doğrultusunda gerekli tedbirleri alabilen, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gündemdeki olaylara duyarlı olan ve gelişmeleri izleyen bireyler yetiştirmektir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programı mezunları işletmede iş güvenliğinin sağlanabilmesi için alınması gereken tüm tedbirleri alarak, iş ve işçi güvenliğini koruyacak düzeyde bilgi ve yeterliliğe sahip olmaktadırlar.

ÖNLİSANS PROGRAMI AÇILMALI

Bu programdan mezun olacak öğrenciler kamu, özel sektörde yer alan tüm kurum ve kuruluşlarda "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak istihdam edilme imkânı bulmakta, güncel mevzuat hükümlerine göre İş Sağlığı ve Güvenliği teknikerlerinin sertifika eğitimi sonrası Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında başarılı olmaları durumunda "C Sınıfı iş güvenliği uzmanı" unvanını alabilmeleri mümkün olmaktadır.

Yukarıda sıralanan nedenlerden dolayı ilçemizde yeni kurulan 2 yıllık meslek yüksek okulunda “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Teknikeri” yetiştiren önlisans programı açılmalı, işletmelerin ihtiyacı olan nitelikli "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" yetiştirilmelidir.

Bölgemizde Düzce ve Karabük üniversitelerinde bu program açılmıştır. Zonguldak gibi çok tehlikeli ve tehlikeli işletmelerin yoğun olduğu bölgemizde de  bu bölümün açılması nitelikli işgücü yetiştirilmesi açısından önemli ve zaruridir.