KESK Haber-Sen MKY Üyesi İbrahim Damatoğlu,  gönderdiği “PTT olağan dönemi terk edip salgın için tedbir almalıdır” başlıklı yazılı açıklamasında, “işyerlerimizde yaptığımız incelemelerde ve görüşmelerde, bu kadar ciddi bir hayati sağlık riski durumunda olmamıza rağmen halen ciddi sağlık ve hijyenik önlemlerin alınmadığını üzülerek tespit etmekteyiz.” Dedi ve toplum sağlığı açısına vurgu yaptı.

Damatoğlu’nun uyarı amaçlı açıklamasının tamamı şöyle:

Dünyayı tehdit eden Coronavirus 2019 (2019-nCoV) adlı virüs, Çin Halk Cumhuriyeti’nden tüm dünyaya yayılmıştır ve şu anda maalesef ülkemize de ulaşmıştır. Ülkemizde vaka sayısı bu gün için bilinen 5 kişidir. Ortaya çıkan ve halen aşısı geliştirilemeyen koronavirüs’ün neden olduğu hastalık, çok tehlikeli bir salgın olarak an itibariyle ülkemizin ana sağlık ve güvenlik konusu olmuştur.

Bizler, KESK Haber-Sen olarak bu önemli sağlık sorununu 25 Ocak 2020 tarihinde başta işkolumuz olan PTT olmak üzere tüm toplum sağlığı açısından da dile getirmiş olmamıza rağmen maalesef yapmış olduğumuz uyarılar ve alınması gereken önlemler dikkate alınmamıştır.

PTT yönetiminin alacağı tüm mantıklı ve olumlu sağlık ve sosyal tedbir kararlarının yanında olacağız, ancak evrensel meslek ilkelerimiz ve sendikal sorumluluk görevimiz olarak da, alınacak eksik ve yanlış kararların ise başta PTT emekçileri ve tüm toplum sağlığı için sosyal vicdan ve görev sorumluluğu açısından karşı olacağız ve konu hakkında tüm çalışmaların yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz. Her ne sebeple olursa olsun söz konusu salgınla ilgili alınacak kararlarda, hukuk kuralları ve evrensel ilkeler çerçevesinde PTT emekçilerimizin özlük haklarının kayıplarına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Ciddi ve yüksek risk unsuru olduğu tespit olan çalışmalar kesinlikle zaman kaybetmeden endişeye mahal verilmeden acil olarak durdurulmalıdır.

Ülkemizdeki her bölgedeki çeşitli PTT işyerlerimizde yaptığımız incelemelerde ve görüşmelerde, bu kadar ciddi bir hayati sağlık riski durumunda olmamıza rağmen halen ciddi sağlık ve hijyenik önlemlerin alınmadığını üzülerek tespit etmekteyiz. İşyeri ve çalışma sağlığı ile işyeri iş güvenliği böyle ciddi bir uluslararası bir salgında olağanüstü bir durumdur. Böyle bir durumda ülkenin en büyük posta ve kargo kuruluşu olan PTT salgınının en büyük risk grubundadır.

Yaklaşık 45.000 çalışanı olan ve böylesine çok önemli bir salgına diğer bir çok kuruma göre üst düzeyde maruz kalabilecek ayrıca en üst risk grubunda yer alan, toplumun her kesimi ile bire bir irtibat halinde olan PTT gişe personeli ve dağıtıcı çalışanları için PTT yönetimi günü kurtaracak basit önlemler değil bir an önce hayati ve kayda değer önlemler almak zorundadır. Gişe personelimiz tüm ortamda dolaşan metal ve banknot para ile temas halinde olmakla beraber, yaklaşık yüz yüze hizmet almaya gelen yurttaşlarımız ile beraberdir. Keza yine dağıtıcılarımız kaç kişinin ellediği belli olmayan gönderiler ile sürekli temas halinde olup, dış ortamda yüzlerce yurttaş ile iş gereği yakınlaşmaktadırlar. PTT çalışanları endişeli, panik ve korku içindedirler. PTT emekçilerinin de dahil olduğu toplumun tamamının sağlığı ve can güvenliği her şeyin üstündedir. Unutulmamalıdır ki, insan hayatı en önemli unsurdur, her şeyin üstündedir.

KESK Haber-Sen olarak bu vahim hadisenin başından beri olduğu gibi iş kolumuzda mücadelemiz gereği takipçisi olmaya ve doğruları savunmaya devam edeceğiz. PTT emekçilerinin güvencesi olmaya ve tüm sosyal, ekonomik ve sağlık haklarını savunmaya devam edeceğiz. İnsan hayatının söz konusu olduğu bir hadise insanlık için çok önemlidir. Güncel bir salgın olan koronavirüs bizlerin derdi olmuştur. Gerekli her türlü olağanüstü önlemlerin alınabilmesi için KESK Haber-Sen olarak ulusal ve uluslararası çevrelerde iş sağlığı ve güvenliği için insanca yaşam için ses çıkarmaya, mücadele sürdürmeye devam edeceğiz.