Alaplı Ziraat Odası Başkanı çiftçilerin hisseli arazi, 2B arazisi ve verasete iştirak tapular nedeniyle devletin verdiği mazot, gübre, torak tahlil, organik tarım ve fındık desteğinden yararlanamadıkların savundu.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, ilçede çiftçilerin hisseli arazi, 2B arazisi ve verasete iştirak tapular nedeniyle çiftçilerin %50'sinin devletin verdiği verdiği mazot, gübre, torak tahlil desteği, organik tarım desteği ve fındık desteğinden yararlanamadığını söyledi.
Türkoğlu, "Çiftçilerimize verilen teşvik pirimi mazot, gübre desteği, toprak tahlil desteği, organik tarım desteği, fındık destekleri alacak olan çiftçilerimiz tapu işlemleri tamamlandıkça azalmaktadır. Sebepleri ise hisseli araziler, 2B arazisi olanlar ve veraset iştirak tapulardır. Arazisi hisseli olanların sayısı çok olduğu için Noter'den taahhütname ile işlem yapılıyor. Hissedarları az ise muvafakatname ile işlem yapılıyor. Hisseler verasete iştirak ise hissedarlardan biri çüd ise o arazilere hiçbir işlem yapılmıyor ve destek verilmiyor. 2B arazileri çiftçi kayıt sistemine kabul edilmemektedir. Bu üç konudan dolayı 8500 üyemizin 4100 tanesi çiftçi kayıt sistemine girmektedir. 4400 çiftçimiz devlet desteklerinden yararlanamamaktadır.  Esas bugüne kadar arazileri kullananlar mağdur duruma düşmüştür. Tapulama esnasında Almanya'da olanda İzmir de olanda hisse sahibi gözüküyor. Bu konuda yeterli düzenleme ile esas araziyi kim kullanıyorsa çiftçinin desteklerden yararlanmasının sağlanması gerekmektedir. Çiftçilerimiz dedesinden kalmış fındığı 70 seneden beri topluyor.  Bakım yapıyor. Şu anda destek alamıyor. Üstelik kullandığı araziye kira ödüyor. Bu durumda olan çiftçilerinde devlet desteğinden yararlandırılması gerektiğine inanıyoruz. Yine verasete iştirak diye olan tapular oldukça çiftçiye zarar vermektedir. Kadastroda işten kaçtığı için basit bir uygulama yapıyor. Basit uygulamanın önüne geçilmesi gerekir. Tapuda herkesin hissesi belli olması gerekmektedir. Tüm uygulamada hissedarların birisi ölse çiftçi yararlanamamaktadır. Ayrıca veraset intikal vergilerinin yüksek oluşu nedeni ile intikaller yapılamamaktadır. Bu konuda çiftçilerimiz mağdur olmaktadır. Vergilerinde kaldırılmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz. Bu yanlış uygulamanın önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu uygulanma insan haklarını ihlal ettiği gibi çiftçi haklarını ihlal etmektedir. Bizim bölgemizde %50 gibi mağdur olan çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz"