Çaycuma Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi yarışması Nebioğlu beldesinde yapıldı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve geleneksel hale getirilen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" bilgi yarışması şölen havasında geçti. Çaycuma'da çiftçilikle uğraşan bayanların katıldığı yarışma Nebioğlu Beldesi Terziler Mahallesi'nde düzenlendi. Çaycuma'nın en iyi teorik bilgiye sahip bayan çiftçisinin seçildiği yarışmada renkli görüntüler yaşandı. Kırsal alanda kadınların kendilerine olan güvenini arttırmak ve kadın çiftçilere götürülen eğitimi ölçmek amacıyla düzenlenen Kadın Çiftçiler Yarışıyor programına bu sene 13 grup katıldı. Çaycuma'nın çeşitli köy ve beldelerinden katılım gösteren bayan çiftçiler birinci olmak için kıyasıya yarıştı.
Şenlik havasındaki yarışmaya; Tarım İl Müdürü Hacı Arap Şanlı, Çaycuma Tarım İlçe Müdürü Aydın Çelik, Zonguldak Çiftçi Eğitimi Şube Müdürü Yaşar Erdoğan, Zonguldak Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Osman Nuri Ünvar, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Köktürk, CHP İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Korkmaz, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Umut Başoğlu, Çaycuma ve çevre beldelere bağlı kooperatif başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.Yarışmanın açılış konuşmasını yapan Çaycuma Tarım İlçe Müdürü Aydın Çelik kadınların tarım alanına sağladığı katkılara değinerek yarışmanın amaçları hakkında bilgi verdi; "Bölgemizde ve ülkemizde kadınlarımıza tarım sektöründe büyük görevler düşüyor. Bu görevi canla başla yürüten bayanlarımıza verdiğimiz bilgilerin ölçüsünü bu yarışmalarla görme fırsatını buluyoruz. Tarım ve özel sektörde büyük görevler alan bayanlarımız tarımda da taşın altına elini koyuyor. Bu yüzden kadın çiftçilerimizin eğitimine büyük önem veriyoruz" dedi.Çelik'in ardından kürsüye, yarışmaya ev sahipliği yapan Nebioğlu Belediye Başkanı Ertan Aydoğan gelerek beldenin tarımsal gelişimi hakkında bilgiler verdi. Aydoğan yaptığı konuşmada, "1989'dan beri Nebioğlu'nda tarım faaliyetleri gelişiyor. Eskiden olduğu gibi tarımda bilinçsiz değiliz. Daha önceden eski yöntemlerle tarım yaparken şimdi tüm teknolojik imkanları değerlendiriyoruz. Önceden kimse Nebioğlu'nda slaj makinesinin çalışacağını düşünemezdi. Ama şimdi tüm çitçilerimiz bu tür makineleri kullanıyor. Hatta artık bu konuda yatırım yapıyoruz. Topraklarımızı gübrelemek için yurt dışından hayvan dışkılarını gübreye dönüştürecek makine getirtiyoruz.
Artık bu düzeye geldik" dedi.Son olarak kürsüye gelen yeni Tarım İl Müdürü Hacı Arap Şanlı ise, bölgedeki bayanların özgüvenine dikkat çekti Şanlı yaptığı konuşmada, "Şimdiye kadar görev yaptığım yerlerde Kadın çiftçiler yarışmasını düzenleyecek yarışmacı bulamıyorduk. Kadınlarımız bu konuda kendilerine çok fazla güvenemiyor veya kültür farkından dolayı yanaşmıyordu. Zonguldak ve Çaycuma bölgesindeki bayanlarımızın bu olaya bakış açısı gerçekten beni heyecanlandırdı. Bugün ilk defa il dışına çıkarak Zonguldaklı çiftçilerle bir araya geldim. Bundan sonra bu ili ve ilçeyi seven halkımıza yardım etmeye her zaman hazır olacağız" dedi.
Konuşmaların ardından ise yarışmaya geçildi. Yarışmada yöresel sanatçı Fatma Metin de türküleriyle katılımcıların heyecanını aldı.15 soru üzerinden yapılan bilgi yarışmasının sonunda normal soruların 12'sini doğru cevaplayan Musausta Köyü'nden Songül İpekdal-Döndü İpekdal çifti birinci oldu. Yarışmanın ikinci ve üçüncüsünü ise uzatma soruları belirledi. Uzatma sorularının 3'ünü doğru cevaplayan Kayıkçılar Köyü'nden Emel Girgin-Ersen Girgin çifti ikinci olurken, 2 uzatma sorusunu doğru cevaplayan Geriş Köyü'nden Meryem İnam, İlknur Kiraz çifti üçüncü oldu.
Yarışmaya katılan tüm gruplara Yurtbay Yem Fabrikası tarafından 1 çuval yem ve Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından çeşitli hediyeler verildi.Öte yandan Yarışmada dereceye giren çiftlere özel ödüller verilirken, birinci olan Songül İpekdal-Döndü İpekdal çifti Çaycuma'yı önümüzdeki günlerde yapılacak olan Zonguldak Kadın Çiftçiler Yarışıyor İl Birinciliği'nde temsil edecek. 2009 yılında yapılan İl birinciliğinde Çaycuma birincisi ipi önde göğüsleyerek Zonguldak'ı bölge yarışmasında temsil etme hakkını yakalamıştı.