Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, oda olarak çiftçilere fındık budama ve çapalama hizmeti verdiklerini belirtti. İlçede 30 yıldan bu yana fındık bahçelerinin işlenmediğini belirten Türkoğlu, şöyle konuştu: Fındık bakımı, kesme, budama, kazma, sürme ve çapalamadan geçiyor. Diğer gübreleme ve diğer çalışmalar ikinci planda yapılıyor. 30 seneden beri fındık bahçeleri işlenmemiş, kazılmamış ve sürülmemiş, toprak kaya gibi olmuş, yağan yağmur toprağa işlemeden akıp gitmiştir. Onun için biz proje yaptık 150 çiftçimize örnek bahçe yaptık. Sürdük, budadık ve aşı macunu ile macunladık, diğer çiftçilerimizde bu yöntemle yapma düşüncesi ile 150 tane bahçenin gübresi bakımı ve kireçlemesini ücretsiz olarak bize aittir. Amacımız bu örnek bahçenin verimli hale gelip ve diğer çiftçilerinde bunu görüp aynı yöntemle bahçesinin yapmasıdır. İnşallah bunda Muaffak olacağız, Odamız, Tarım Danışmanları tarafından çiftçilerine fındık budama, çapalama ve aşı macunu kullanmak sureti ile 150 örnek bahçe yapmışlardır. Toprak tahlili yaptıran çiftçilerimizin de örnek bahçelerine gübresi ve kireci odamız tarafından ücretsiz olarak karşılanacaktır. Bu örnek bahçelerimizin verimi arttığı takdir de her çiftçimiz bahçesini örnek bahçeler gibi yapmaya başlayacaktır. Bu amaçla odamız tarafından çapalama ve kazma imkanı olmayan çiftçilerimizin bahçelerini çapalamak için ekip kurduk. Fındık bahçelerini çapalamak isteyen çiftçilerimizin bahçelerini mühendislerimizin kontrolünde saati 30 TL'den çapalattırıyoruz. Mühendislerimizin nezaretinde fındık köklerine zarar vermeden, isteyen çiftçilerimizin fındık bahçelerini sürdürmesine başlamış durumdayız. Bunun yanı sıra gurbette olan ve patpatı olmayan çiftçilerimiz odamıza müracaat ederek bahçelerini sürdürebilirler.
Oda olarak toprak tahlili yaptıklarını da hatırlatan Türkoğlu, Yine Odamız tarafından toprak tahlili yapılmaktadır. Toprak tahlili yaptıran çiftçiler hem toprağının rahatsızlığını öğrenerek hem de devletten analiz parasını alacaktır. Onun için bütün çiftçilerimize toprak tahlili yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Kirece ihtiyacı olmayan topraklara kireç atılıyor. Demire çinkoya ihtiyacı olmayan topraklara demir çinko olan gübre atılıyor. Onun için toprak tahlili çok önemlidir dedi.
Fındık arazisinin çapalamasının faydaları hakkında bilgiler veren Türkoğlu, Fındık arazilerinin çapalanması, toprağın havalanmasını, toprağın yumuşamasını ve kök gelişimini hızlandırıyor, kültürel mücadele ile zararlı böceklerin kontrolü sağlanıyor, kireç ve cips alımı hızlanıyor, kök gelişimi arttığından dal ve sürgün gelişimi hızlanır, gübre, su ve besin elementlerin alımı sağlanır ve organik beslenme ve üretim artar diye konuştu.