Pazar sorunu bulunmayan Osmanlı Çileği yeteri kadar üretilemediği için istenilen talebi karşılayamıyor. Osmanlı Çileği Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Muhasip Üyesi Şaban Çetinkaya, Çok ciddi talebi olup da üretilmeyen tek ürün Osmanlı çileğidir

YURT İÇİ VE YURT DIŞI TALEPLERİ: Devletimizin desteği olursa bu Ereğli için hem kültürel hem ekonomik değeri olan Osmanlı çileğimizi eski konumuna çok da hızlı bir şekilde döndürebileceğimize inanıyoruz. Belçika'dan bir gıda pazarlamacısı aradı, 20 ton kadar Osmanlı çileği istedi. Onların biz o talebini karşılayamadık, iç piyasadan gelen talepleri de karşılayamıyoruz.

Kdz.Ereğli Osmanlı Çileği Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Muhasip Üyesi Şaban Çetinkaya, 20-30 yıl önce Kdz.Ereğli'nin geçim kaynaklarından bir tanesi olan Osmanlı Çileğinin önemini yitirmeye başladığını, gereken önemin verilmesi durumunda Ereğli'nin her karış toprağında yetiştirilecek çileğin ekonomiyi de canlandıracağını söyledi.  Kdz.Ereğli'de 5 köyde 12 yetiştirici tarafından yılda yaklaşık 1.5-2 ton civarında Osmanlı Çileği üretilirken, Haziran ayının başlarından itibaren sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanıyor. Kozmetik başta olmak üzere likör fabrikalarına kadar birçok sektörün ilgi gösterdiği çilek, üretimin az olmasından dolayı da istenilen talebi karşılayamıyor. Dernek Muhasip Üyesi Şaban Çetinkaya ile çilek üreticisi Ali Babaoğlu'nun bahçesinde yaptığımız röportajda şu bilgilere yer verdi:

KAYBOLMA NOKTASINA GELDİ
Osmanlı çileği kısaca bahsedecek olacaksak bundan 20-30 yıl önce Kdz.Ereğli'nin geçim kaynaklarından bir tanesi idi ancak şuanda bu önemini yitirdi, ikinci üçüncü plana düştü. Bundan 20-30 yıl önce geçim kaynağı olan Osmanlı çileği artık Ereğli'de ışıkla aranır durumda, kaybolma noktasına geldi. Burada derneğimizin yaptığı çalışmaların da etkisi ile azalma ve yavaşlama durdurulmuş vaziyette şimdiden sonra da bu duraganlaşan Osmanlı çileğini eski konumuna dönme çalışmalarına başlattık.

DEVLETİN DESTEĞİ ŞART
Burada en önemli şey devlet desteğinin sağlanmasıdır. Devletimizin desteği olursa bu Ereğli için hem kültürel hem ekonomik değeri olan Osmanlı çileğimizi eski konumuna çok da hızlı bir şekilde döndürebileceğimize inanıyoruz. Bunun için başlatmış olduğumuz çalışmalar var bu çalışmalar öncelikle Osmanlı çileğinin Ereğli'de yaygınlaşabilmesi hızla üretime kazandırılabilmesi için en önemli çalışmanın sağlıklı fide üretimi olduğudur. Şimdi bu çalışmaları kısıtlı imkanlarla devam ettiriyoruz.

ÜRETİCİ SAYISI ÇOK AZ
Osmanlı çileğinden geçimini sağlayan üretici sayımız yok denilecek kadar az. Osmanlı çileğinin diğer türlere göre verimi düşük ancak kalitesi çok farklı. Fiyat olarak diğerlerinden farklı bu nedenle Osmanlı çileğini üreten insan sayısı bir elin parmakları kadar diyebiliriz. Bunun üretilmeme sebebi de verimi ve fiyat ile alakalı olarak görüyoruz.

PİYASA OSMANLI ÇİLEĞİNİ ARIYOR
Piyasa Osmanlı çileğini arıyor. Diğer türler Alosu, ziraat çileğiydi, Bursa çileğiydi bunlar sofralık ürünler ancak bizim Ereğli'ye ait olan Osmanlı çileği koku ve aroması nedeniyle kaliteli ve sanayinin aradığı çilek. Sanayi derken reçeldi, likördü, gıda idi ciddi miktarda talepler var dernek olduğumuz için bunu biliyoruz hiçbir zaman da bize gelen talepleri de karşılayamıyoruz. Talepler genelden yurt içi gıda sektöründen geliyor geçen sene yurt dışından da bunun ile ilgili aradılar.

BELÇİKA ÇİLEK İSTEDİ
Belçika'dan bir gıda pazarlamacısı aradı, 20 ton kadar Osmanlı çileği istedi. Onların biz o talebini karşılayamadık, iç piyasadan gelen talepleri de karşılayamıyoruz. Çok ciddi talebi olupta üretilmeyen tek ürün Osmanlı çileğidir. Miktarını tespit etmemiz çok mümkün değil geçen seneki miktar ile bu seneki miktar arasında pek bir fark yok. Geçtiğimiz yıl Ereğli'de Osmanlı çileği 1-2 ton ise ondan 200-300 kilo fazla olur. İddia ile söylüyorum Ereğli'nin her karış toprağında Osmanlı çileği üretilse altını çizerek söylüyorum pazar sorunu yoktur. Satılamama elinde kalma sorunu gibi bir sıkıntı yok.

OSMANLI ÇİLEĞİ YAYGINLAŞTIRILMALI
Kdz.Ereğli'ye bağlı Korubaşı Mahallesi Alkaya mevkisinde 1 dönümlük alan içerisinde Osmanlı çileği yetiştiriciliği yapan 58 yaşındaki 4 çocuk babası Ali Babaoğlu, Osmanlı çileğini yaklaşık 20 yıldır yapıyorum, Osmanlı çileği az miktarda. Fazla alım olmadığı için ilgi az, dökümü az insanlarda bununla uğraşmak istemiyorlar. Osmanlı Çileğinin zahmeti çok. Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum 1 dönümlük alan içerisinde bunu yetiştiriyorum, 1 dönümlük alan içerisinde yaptığım Osmanlı çileği üreticiliğinin kilosunu 10 TL'den satışa sunuyoruz. Osmanlı çileğinin yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyorum dedi.

OSMANLI ÇİLEĞİ BİLGİSİ
Çilek ile ilgili ilk bilgiler M.S. 23 - 79 yılları arasında yaşayan botanikçi Tillius tarafından aktarılır. Çilek, Fransa´da gelişir ve sonraki yıllarda kültürel değerini artırmaya başlar. Karadeniz Ereğli´ye özgü Osmanlı çileği ise kralların yiyeceği ve içeceği olarak da adlandırılır. İlk olarak 1920´li yıllarda Karadeniz Ereğli´de ekimine başlanmıştır. İstanbul bölgesinden bu yıllarda Karadeniz Ereğli´ye getirilen çilek, yerli kültür olan diğer çilek ile etkileşim sürecine girmiş ve ortaya Osmanlı çileği denen nazik ve aromalı bir çilek çıkmıştır. 1930 yılında Türkiye´nin devlet tarafından kredilendirilen ilk konserve fabrikası Osmanlı Çileği´nin yoğunlaşması ile birlikte Karadeniz Ereğli´de kurulur. 1960´lı yıllarda Karadeniz Ereğli´de Osmanlı çileği üretimi had safhaya ulaşır ve ülke genelinde adını duyurur. Osmanlı Çileği´nden yapılan likör Türkiye Devleti tarafından sadece Avrupa´nın zengin sofralarında kullanılmak üzere ihrac edilmeye başlanır. Osmanlı Çileği´nin üretimi 1960´lı yıllardan sonra büyük bir gerileme sürecine girer. 1985´li yılları gelindiğinde Osmanlı çileği neredeyse kaybolmaya yüz tutmuştur. 1994 yılından sonra belediye tarafından desteklenen Osmanlı çileği üreticilerine ücretsiz çilek tohumu verilir ve yine belediye tarafından kurulan seralarda fide yetiştirilmeye başlanır. Bugün Karadeniz Ereğli´de halen 500´ü aşkın aile Osmanlı çileği üretiminden geçimini sağlamaktadır. 
Mevsim normallerinde, haziran ayı başlarında ilk meyvesini vermeye başlayan Osmanlı çileği, haziran ayı sonuna doğru artık meyve vermez. Hassas bir yapıya sahip olduğundan çok büyük ilgi isteyen Osmanlı çileği üreticileri tarafından sabahın erken saatlerinde zedelenmeden toplanır ve 1 - 2 saat içerisinde hemen satışa çıkarılır. Toplanan çileğin açık havadaki ömrü sadece 15 - 20 saat olduğundan hemen tüketilmesi gerekmektedir.