Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Tepeköy Mahallesi Muhtarı Recep Görmez'in yerel basında yer alan afet konutlarıyla ilgili açıklamalarına, yazılı basın açıklamasıyla yanıt verdi.

Tepeköy Muhtarı Recep Görmez'in, Alaplı Belediyesi'nden konuyla ilgili herhangi bir bilgi almadan eleştirilerde bulunduğuna dikkat çeken Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, açıklamasında şöyle dedi:

Tepeköy Mahallesi Muhtarı Sayın Recep Görmez, yerel basına yaptığı açıklamada, mahallesinin sınırları içerisindeki Afet Konutları alanında yolların yapılmadığını, mahalleye halk otobüslerinin girmediğini, çöp konteynırlarının kötü olduğunu, sokak lambalarının yanmadığını Belediyemize bir dilekçe ile bildirdiğini ifade ederek, sorunlara çözüm bulunmadığını ima etmiştir. Sayın Görmez'in Belediyemizden herhangi bir bilgi almadan bu açıklamayı yapması kamuoyunun da yanlış bilgilenmesine sebep olabileceğinden doğru ve gerçek bilgilerin verilerek kamuoyunun aydınlatılması zorunluluğu doğmuştur.

Bir kere şunu ifade etmek isteriz ki, cadde ve sokakları aydınlatma görevi ve sorumluluğu belediyelerin değil, o bölgenin elektrik enerjisini üstlenen kuruluşa aittir. Bölgemizdeki yetkili kuruluş da Enerji-Sa'dır. Bu konunun bir yönüdür. Diğer bir yönü ise cadde ve sokak haricindeki aydınlatmalar site içi aydınlatma olarak kabul edilmekte ve kurum özellikle site kapsamına giren yerleşim alanlarında konutlar arasındaki aydınlatma sorumluluğunu üstlenmemektedir. Nitekim Enerji-Sa, Afet Konutlarında da apartmanlar arasındaki aydınlatma sorumluluğunu üstlenmemiş ve aydınlatmanın yapılabilmesi için site yönetimi kurulması ve bu yönetimin de kendilerine müracaat etmesi gerektiğini bizzat site sakinlerine sözlü olarak bildirmiştir. Sayın Görmez'in açıklamasından, elektrik dağıtımında sanki belediye sorumluymuş gibi bir algılama oluşabileceğinden, elektrik dağıtımıyla ilgili işlemlerde, belediyelerin herhangi bir görevi ve yetkisi olmadığını özellikle hatırlatmak istiyoruz. Hem cadde ve sokaklarda, hem de site içlerinde elektrik ve aydınlatmanın belediye ile herhangi bir ilgisi yoktur.  Ancak, buna rağmen biz, burada oturan insanlarımızın gelir durumunun düşük olduğunu bildiğimizden, kendilerine yardımcı olabilmek için güneş enerjili sokak lambası aydınlatması yapılabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanında, daha önce defalarca kamuoyuna deklare ettiğimiz gibi çevre düzenlemesiyle ilgili İl ve Ankara düzeyinde yaklaşık bir yıl devam eden çabalarımız sonuç vermiş, Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü'nce yapılan ihalenin ardından yasal süreç beklenmiş ve bu ay (mayıs) içinde de yüklenici firma çalışmalara başlayacaktır. Bunun yanında, çevre düzenleme çalışmaları tamamlandıktan sonra Afet Konutlarına koyacağımız yeni çöp konteynırları ve otobüs duraklarını da aldık ve depolarımızda hazır bekletiyoruz. Son olarak şunu da tekrar ifade etmek istiyorum: Afet Konutlarının en önemli sorunlarından biri olan tapu devriyle ilgili çalışmalarımızda da son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Amacımız, en kısa sürede, halen Belediyemize ait olan tapuların devrini yaparak, hak sahiplerini tapularına kavuşturmaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.