1992 yılında gazetecilerin öncülüğünde TTK Armutçuk Sosyal Tesislerini fakülteye dönüştürmek için kurulan Kdz. Ereğli Eğitim Vakfı’nın toplantısında Mustafa Arık jest yaptı.

ZKܒnün kuruluşunda Kdz. Ereğli’nin herhangi bir fakültenin bu ilçede kuruluşunun düşünülmeyerek dışlanması üzerine gazetecilerin girişimleri ve ısrarları kentte hiç beklenmedik bir vakfın kuruluşuna ön ayak oldu. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan’ın, gazetecilerin Ereğli’nin dışlandığına dönük eleştirileri üzerine “yer gösterin fakülteyi kuralım” sözü üzerine TTK Armutçuk Müessesesi’nin sosyal tesisleri metalürji fakültesinin kuruluşu için önerilmişti. Bu önerinin gerçekleşmesi için TTK’ya ait bu tesislerin bir vakıf aracılığı ile kiralanması ve ZKܒnün kullanımına sunulması gerektiği ortaya çıkınca da, Kdz. Ereğli Eğitim Vakfı kurulmuştu. Vakfın ilk kuruluşunda Kandilli Belediyesi ve TTK Armutçuk Müessesesi de yer alarak, Kandilli’de bir fakültenin kuruluşu için sorumluluk üstlenmişti.

Bir çınar ağacı fidanı gibi 17 yıl önce kurulan Kdz. Ereğli Eğitim Vakfı yeni kongresini yaparken, vakfın kuruluşunda maddi katkılar sağlayan ve kuruluşu gerçekleştirilirken de Eğitim Vakfı’nın makam aracını bağışlayan Mustafa Arık yeni bir güzelliğe imza attı. Vakıf yönetimine yeniden seçilen Arık, saymanlıktan ayrılan Mahmut Çakıryılmaz’ın yerine birinci yedekteki Mali Müşavir Emin Cinhasan'ın yönetime girmesi için özveride bulundu. Kuruluşuna büyük katkılar sağladığı Eğitim Vakfı’nın yönetiminden kendi isteğiyle ayrılarak örnek bir tavır gösteren Mustafa Arık her zaman olduğu gibi yine eğitime katkı vermeye devam edeceğini söyledi.

Eğitim Vakfına yeni güçler katmak amacıyla, Halil Bozkuş, Mehmet Pestilci, Mustafa Dedekargınoğlu, Uğur Emiroğlu, Eşref Bülent Oğuz, Sevim Doğan Gerzeli ve Özkan Özyağcı’dan oluşan yeni mütevelli heyet üyelenin de katıldığı seçim sonucunda yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

Kaymakam Osman Ekşi, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Milli Eğitim İlçe Müdürü Turan Akpınar, Erdemir Genel Müdürü Oğuz Özgen’in dışında seçimle gelen;  Oktay Demiroğlu, Nurdan Oğuz, Prof.Dr. Erdal Coşkun, Uğur Emiroğlu, Akın Çamcı, Emin Cinhasan, Akın Tatoğlu, Güler Demiroğlu, Mustafa Dedekargınoğlu, Sevim Doğan Gerzeli’den oluştu.

Denetim Kuruluna ise;  Eşref Bülent Oğuz, Rıdvan Çimenoğlu ve  Nurettin Ergül getirildiler.