Çaycuma Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı ve haftada üç gün süren toplam 16 kursiyerin katıldığı 256 saatlik “Çini İşlemeciliği Kursu” bayanların yoğun ilgisine neden oldu.
Ağırlıklı olarak öğretmenlerin katıldığı Çini İşlemeciliği Kursu ile ilgili bilgi veren kurs eğitmeni Melahat Atalay Parıltı, “Çini işlemeciliği 256 saatlik bir program. Yetişkinlere açılan bu kursta ilk başta desenlerin motiflerin çizimini öğretiyoruz. Sonraki aşamalarda teknik bilgiler, desenlerin çini tabağına nasıl aktarılacağını ve daha sonra tabakta fırça ile çizim, boyama işlemlerini anlatıyoruz. En son aşamada ise sırlama ile fırınlamayı gerçekleştiriyoruz. Kursiyerlerimize bunları aşama aşama görecekler” dedi.
Kursiyerlerden Edebiyat Öğretmeni Demet Kara ise, “Boyama aşaması bitti. Bundan sonra tabaktaki kirli kısımları temizlenecek. Sırlandıktan sonra ise fırına girecek. Fırınlandıktan sonrada fırınlanmış haliyle umarım güzel bir şekilde çıkacak” dedi.
Kursiyerlerden Matematik Öğretmeni Ayşegül Azizoğlu de, “Biz aynı okulda öğretmen arkadaşlarız. Geçen sene Demet hoca çini kursuna devam etmişti. Çini kursuna gelmemizi tavsiye etti. Kursa başladığımda bu kadar zevk alacağımı tahmin etmiyordum. Motifler çizmeye başladık. İlk önce penç deseninden daha sonra yamuk yumuklar çizdik. Onlar daha sonra düzeldi. Daha sonra karanfil çizdik. Lotus çizdik. Bir sürü desenler çıkardık. İnsan desenler çıkardıkça ne kadar güzel bir sanat olduğu daha iyi anlıyor. Ben matematik öğretmeniyim. İçinde matematik var, geometri var. Bu durum daha çok zevk almama neden oldu. Şimdi ise desen çizdik. Resmimizi delikler oluşturarak kömür tozuyla boyayacağız.
Sonra da arkadaşımızın yaptığı gibi desenleri boyayacağız, fırınlayacağız. Bakalım nasıl bir şey çıkacak ortaya bilmiyoruz. Evimizde sergileyeceğiz. En güzeli de o. Hocamız bizimle çok ilgileniyor. Tek tek ilkokul çocuğu gibi desenleri çiziyoruz. Bakalım ne çıkacak” diye konuştu.
Kursiyerlerden emekli öğretmen Bilge Çorak da, “Çini kursuna tesadüfî bir şekilde geldim. Merak da ediyordum.
Arkadaşın vesilesiyle kursa geldim. Merakım daha da arttı. Çok güzel bir şey. Geliştirmeyi de düşünüyorum” dedi.