Kimlik Kartları Projesi'nin ikinci fazını yürütmek amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi STM firması kazandı.

 

 

Kimlik Kartları Projesi'nin ikinci fazını yürütmek amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) kazandı. Nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarına geçiş işlemlerini yürütecek şirket, otomasyonun güncellemelerini yapıp ilave kimlik kartlarının teminini sağlayacak.

Pilot çalışmaları mart ayında Kırıkkale'de başlatılan Kimlik Kartları Projesi'nin tüm illere yaygınlaştırılmasına yönelik hazırlıklar sürdürülüyor.

 

Projenin ikinci fazını yürütmek amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi, çeşitli alanlarda anahtar teslim mühendislik hizmetleri sunan, son dönemde de siber güvenlik, büyük veri ve veri bilimiyle dikkati çeken STM kazandı.

Buna göre, STM, projenin bundan sonra kısmında kimlik kartlarının değişim sürecindeki işlemleri yürütecek. Bu kapsamda, otomasyonun güncellemeleri yapılacak, ilave kimlik kartlarının temini gerçekleştirilecek.

Kimlik kartlarının altyapısı itibarıyla oldukça yüksek güvenlik standartları taşıdığına işaret eden uzmanlar, sahip olduğu kabiliyetler de dikkate alındığında projenin bundan sonra STM tarafından yürütülecek olmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor.

Dünyadaki benzerlerine göre yerli mühendislik ve yerli üretim katma değeri çok daha yüksek olan kimlik kartı elektronik, görsel ve kimyasal birçok güvenlik unsuruna sahip.

Tüm haberleşme altyapısı, işletim sistemi yerli ve milli olarak geliştirilen şifre mekanizmalarıyla korunan kimlik kartının içerdiği bilgilere art niyetli yollarla ulaşmanın teorik olarak imkansız olduğu belirtiliyor.

Kimlik kartları, tamamen benzersiz ve yalnızca özel tasarlanıp üretilmiş şifreli grafik tasarımlar, özel DNA’ya sahip mürekkepler, mikro ve nano yazılar gibi onlarca gizli ve açık güvenlik özelliğine sahip. Bu kartların bazı özellikleri ise açıklanmıyor.

 

(Anadolu Ajansı)