Civa Gençlik İzcilik Kulübü izcileri, Çanakkale Savaşları’nda 57’nci Piyade Alayı’nın 99 yıl önce kullandığı yoldan “Dedeciğim Ben Geldim” sloganıyla yürüdü. Civa Gençlik ve İzcilik Kulübü Başkanı Süleyman Şenol, “Civa İzcilik ve Spor Kulübü olarak, 49 izci 3 gönüllü ve 4 lider ile birlikte 22-26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenen 57’nci Alay Milli Bilinç Kampı’na katıldık” dedi.

 

Türkiye İzcilik Federasyonu (TİF) tarafından, 57’nci Alay’ın taarruz öncesinde karargah olarak kullandığı Kocadere Köyü yakınlarındaki yerde 22-26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenen “Uluslararası Çanakkale Milli Bilinç Kampı”nda bulunan Civa Gençlik İzcileri, 25 Nisan saat 04.00′te top sesleri ve okunan sela eşliğinde yürüyüş hazırlıklarını tamamladı.

 

MEHTER MARŞIYLA UĞURLANDI
İzciler, kamp alanından o zamanki askerler gibi “hamur kızartması ile kırık buğday çorbası” içerek başlarında “enveriye kabalağı”, sırtlarında “dedeciğim ben geldim” yazan cepkenleriyle yürüyüşe başladı. Kamp alanından uğurlama töreninde izcilere, mehter marşı eşliğinde “Kınalı Hasan” gibi saçlarına kınalar yakılarak uğurlandı.

 

HER İLDEN İZCİLER, ŞEHİTLİKLERDE GECELEDİ
Her ilden bir izci o gece, Bigalı Köyü’ndeki esas karargâha, yine her ilden birer izci ilk kurşunu sıkan 27’nci Alay’daki şehitlerin bulunduğu “Balıkçı Damları” diye adlandırılan tepeye gitti. Her ilden bir izci ise, 57 ve 27’nci Alayların beraber yattıkları şehitliğe, 57’nci Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’in mezarı yanına giderek orada geceledi.

 

BAKAN AKİF ÇAĞATAY KILIÇ ÇORBA DAĞITTI
İzcilerin kamp yerinin hemen yanındaki tören alanında toplanan binlerce gönüllülere ise, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türk Kızılayı ile Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanlığı tarafından hazırlanan çorbayı dağıttı. Ardından açık havada hazırlanan alanda hep birlikte sabah namazı kılındı. Namazın ardından 6 bin 720’si izci olmak üzere, askerler, üniversite, askeri lise ve harp okulu öğrencilerinden oluşan yaklaşık 20 bin kişi, Bakan Kılıç ve beraberindeki Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile birlikte, tıpkı 99 yıl önce 57’nci Alay askerlerinin yaptığı gibi saat 06.00’da şafakla birlikte yürüyüşe başladı.

 

ÜST DÜZEY VE ÇOK SAYIDA KATILIM
Yürüyüşe Bakan Kılıç’ın yanı sıra 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 2’nci Kolordu Komutanlığı 18’inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ve çok sayıda rütbeli asker de katıldı. Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Valiliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye İzcilik Federasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından düzenlenen organizasyonda, 57’nci Alay yolu boyunca Çanakkale Savaşı’na katılanların kıyafetlerini giymiş askerlerin mizansenleri canlandırıldı. Bakan Kılıç, “Çanakkale’de toplanmamızın sebebi kahraman 57’nci Alayımızın anısına yapılan yürüyüştür. Daha önce burada yaşanmış olan o birlikteliği, beraberliği tekrar bir arada hissedebilmek için bu yürüyüşü yapıyoruz” dedi.
17 kilometrelik patika, dağ, dere ve geçitlerden oluşan yürüyüş yolunu yaklaşık 8 saatte başarıyla tamamlayan Civa Gençlik izcileri, tekrar kamp alanına döndü.

 

Civa Gençlik ve İzcilik Kulübü Başkanı Süleyman Şenol, yaptığı açıklamada, “Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç'ın da eşlik ettiği; dünyanın çeşitli ülkeleri ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen 6 bin 720'si izci olmak üzere üniversite, askeri lise ve Harp Okulu öğrencilerinden oluşan yaklaşık 20 bin kişiyle sabah 04.00'da top sesleri ve okunan sela eşliğinde uyanıp kıldığımız sabah namazı sonrası, kamp alanından o zamanki askerler gibi ‘hamur kızartması ile kırık buğday çorbası’ içerek ve Kınalı Hasan gibi saçlarımıza kınalar sürülerek çıktığımız 17 kilometrelik patika, dağ, dere ve geçitlerden oluşan yürüyüş yolunu yaklaşık 7 saatte başarıyla tamamlayıp kamp alanımıza geri döndük. Civa İzcilik ve Spor Kulübü olarak, 49 izci 3 gönüllü ve 4 lider ile birlikte 22-26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenen 57’nci Alay Milli Bilinç Kampı’na katıldık. Başta Federasyon Başkanımız Hasan D. Subaşı, TİF ve İzci Liderlerimiz olmak üzere katkısı olan herkese; özellikle de kampın bütün ihtiyaçlarını karşılayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, çalışanlarına, TİFAKE üyelerine ve çok değerli katılımcılara binlerce kez teşekkürler. Allah hepsinden razı olur inşallah” dedi. 

(Haber Merkezi)