Son günlerde zehirlenmelere yol açan civalı termometrelerin hayati risk oluşturduğu gerekçesiyle piyasa arz ve satışının durdurulduğu bildirildi. Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, "Vatandaşlarımız arzu ederlerse ellerinde bulunan civalı termometreleri imha edilmek üzere Sağlık Müdürlüğümüz İlaç ve Eczacılık Şubesine teslim edebilirler." dedi.

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin tarafından yapılan açıklamada, hastalar, sağlık personeli, okul laboratuarlarındaki öğrenci ve öğretmenler ile üçüncü kişilerin sağlık güvenliği açısından tehlike oluşturan civalı termometrelerin (Beden Dereceleri) kullanımının, risk oluşturduğu gerekçesiyle piyasaya arzı ve satışının durdurulduğu açıklandı. Camdan yapılan civalı termometrelerin kolay kırıldığı için ayırt edilebilmesi güç zehirlenmelere yol açtığını ifade eden Dr. Cin, "Kahramanmaraş ve Konya'dan sonra Çaycuma ilçemizde meydana gelen civa zehirlenmeleri nedeniyle kamuoyunun bilgilendirilmesine gerek duyulmuştur. Camdan yapılan civalı termometreler, kolaylıkla kırılmaktadırlar. Böylelikle de açığa çıkan içindeki civa oda ısısında kolayca buharlaşmaktadır. Civa zehirlenmesi, özellikle buharlaşan civanın solunması ve gıdaların içine bulaşarak ağızdan alınmasıyla oluşmaktadır. Zehirlenme bulgularının kolaylıkla ayırt edebilecek nitelikte olmaması tanı koymayı zorlaştırmaktadır." dedi.
"ÖLÜME YOL AÇABİLİR"
Dr. Bilal Cin, civanın vücuttan kolay atılamaması nedeniyle hücre zarından kolaylıkla geçerek beyne ulaştığını kaydederek, "Tüm dokulara yerleşen civa buharı, zamanla dokularda birikirse, dönüşümü olmayan nörolojik bulgulara neden olmakta ve ölümle sonuçlanabilmektedir." diye konuştu.
CİVALI TERMOMETRESİ OLANLARA ÇAĞRI
Sağlık Müdürlüğü olarak sağlık kurumları ve okul laboratuarları gibi kamusal alanlar ile kamusal alan olmayan yerlerde termometrelerin civa içermeyen muadillerini kullanmalarını önerdiklerini belirten Dr. Cin, vatandaşlara şu çağrıyı yaptı: "Vatandaşlarımız arzu ederlerse ellerinde bulunan civalı termometreleri imha edilmek üzere Sağlık Müdür-lüğümüz İlaç ve Eczacılık Şubesine teslim edebilirler. Kırılan termometre içindeki civayla temas eden kişilerin en yakın Sağlık Kuruluşu aracılığı ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı bünyesindeki Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ne başvurmaları sağlanacaktır. Amacımız tüm sağlık kurum ve kuruluşlarımız ile iş birliği içersinde meydana gelen zehirlenme vakalarına zamanında müdahale ederek kişilerin yaşam hakkının sürekliliğini sağlamaktır."