Sağlık uzmanları, çocukların sıcak ve uzun yaz aylarında daha fazla kazalara maruz kaldığını belirterek aileleri uyardı. 
Bülent Ecevit Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yardımcı Doç.Dr. Mustafa Özçetin, ilkbahar ve yaz aylarında çocukların geçirdiği kazalarda ve yaralanmalarda belirgin bir artış olduğunu söyleyerek, anne ve babaları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Yanma, haşlanma, kesikler, zehirlenme, boğulma, düşme, çarpma gibi kazaların Temmuz ve Ağustos aylarında tavan yaptığını vurgulayan Özçetin, Araştırmalardaki bu sonuçlar bizim tecrübelerimizle de uyuşmaktadır. Bizim son bir ay içerisinde acil servisimize hem Zonguldak'tan, hem de çevre il ve ilçelerden gelen vakalar, kışın herhangi bir ayına göre iki ya da 3 misli fazla. Bu belirgin artış, özelikle 5 yaş altı küçüklerde ilaç içmeler, boğulma, yüksekten düşme gibi vakalarda daha net gözüküyor dedi.
AİLELERE UYARI
Yaz aylarında kaza ve yaralanmaların artması ailelerin ihmalinden kaynaklandığını belirten Özçetin, gözlenen artışın sebeplerini de anlattı. Özçetin, "Yaz aylarında günlerin uzun olması, kişilerin biraz daha temkini elden bırakması, yetişkinlerin özellikle yaşlıların günlük kullandıkları ilaçları ortada bırakması gibi nedenlerden kazaları ve yaralanmalar artıyor" dedi. Tatil zamanlarında ve yaşlı ziyaretlerinin yoğun olduğu yaz dönemlerinde ilaç zehirlenmelerine özellikle ailelerin dikkat etmesi gerektiğini anlatanÖzçetin, şöyle konuştu: "İlaçları, evde çocukların ulaşamayacağı yerlerde, kapalı alanlarda, sağlıklı ortamlarda saklanması, önlenebilir yaralanmaları engellemiş olur. Bu gibi nedenle oluşan yaralanmaları, zehirlenmeleri, kaza değil, bir ihmal olarak değerlendiriyoruz. Bu ihmal ya da bazen istismara kadar gidin bu durumda, gerekli adli süreci başlatıyoruz. Bu yüzden insanların daha dikkatli ve temkinli davranması, çok önemlidir. Kazaların daha çok sabahın geç saatlerinde ve öğleden sonra geç saatlerde meydana geldiğini belirten Özçetin, kazalarda en çok baş, kol ve ellerin yaralandığını ifade etti. Yapılan araştırmalarda ev kazalarının yüzde 50 oranında 0-6 yaş çocukların başına geldiğini kaydeden Özçetin, bu kazaların yüzde 60'ının çocuğa bakan kişi çocuğun yanındayken olduğunu hatırlattı.