Hem bölgesel, hem de sektörel planlamaya gidilmesi amacıyla kamu ve üniversitelerde yeni tüp bebek merkezleri açılacak. Sağlık Bakanlığı, 24 sağlık bölgesine ayırdığı Türkiye genelinde Zonguldak'ın da içinde bulunduğu illerde 30 yeni üremeye yardımcı tedavi merkezi açma kararı aldı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan ve Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan imzalı yazıda, planlama kararına dayanak oluşturan ''Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik''in 7'nci maddesinin 1'inci fıkrası anımsatıldı.
Söz konusu fıkrada, ''Üremeye Yardımcı Merkezler, kamu ve özel hastaneler bünyesinde ünite olarak Bakanlıkça yapılacak planlama dahilinde açılır.
Planlama; atıl kapasite oluşturulmaması ve kaynakların en verimli şekilde kullanılması için mevcut merkezlerin çalışma performansları ve hizmet kaliteleri de dikkate alınarak ülke, bölge ve il bazında merkeze olan ihtiyaca göre Bakanlıkça yapılarak, Bakanlığın resmi internet sayfasında duyurulur. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra müstakil merkez olarak faaliyet göstermek üzere merkez açma başvuruları kabul edilmez'' hükmünün yer aldığına dikkat çekildi.
Yazıda, bu doğrultuda, üremeye yardımcı tedavi merkezleriyle ilgili yeni planlamaya gidildiği belirtildi.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yaptığı açıklamada, ülke kaynaklarının akılcı kullanılması amacıyla sağlık kurumlarıyla ilgili planlamaya gidildiğini, yeni diyaliz, organ nakli, kardiyovasküler cerrahi ve üremeye yardımcı tedavi merkezlerinin açılmasının bu planlama çerçevesinde mümkün olabildiğine işaret etti.
Bu planlama doğrultusunda, kamuda ve üniversitelerde yeni üremeye yardımcı tedavi merkezleri kurulmasının kararlaştırıldığını bildiren Şencan, ''Hem bölgesel hem de sektörel planlamaya ihtiyaç var. Bu nedenle dengeli bir dağılım için oluşturulan sağlık bölgelerinde yeni merkezler kurulacak'' dedi.

YENİ MERKEZ AÇILACAK İLLER
Sağlık Bakanlığı'nın kamu ya da üniversitelerde yeni üremeye yardımcı tedavi merkezi açılmasını kararlaştırdığı iller şöyle:
Çorum (1), Sakarya (1), Zonguldak (1), Bolu (1), Diyarbakır (2), Edirne (1), Çanakkale (1), Afyon (1), Manisa (1), Denizli (1), Aydın (1), Konya (2), Mersin (1), Adana (1), Hatay (1), Kayseri (1), Ordu (1), Samsun (1), Sivas (1), Kahramanmaraş (1), Gaziantep (1), Rize (1), Erzurum (2), Elazığ (1), Malatya (1), Şanlıurfa (1), Van (1).