Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol,  “Alaplı’da Çok Programlı Anadolu Lisesinde düzenlenen ’Turizm Haftası’ etkinliğinde, Alaplı’nın kültürünü yansıtmak iddiasıyla lise çağındaki kız öğrenciye gelinlik, erkek öğrenciye damatlık giydirilmesi, hangi amaçla yapılıyor olursa olsun büyük bir skandaldır. Türkiye’de çocuk yaşta evliliklerin arttığı bir dönemde, yetişkinlere ait olan davranışların küçük yaşlardan itibaren çocuklara çeşitli etkinlikler üzerinden yüklenmesi pedagojik olarak sakıncalıdır ve kabul edilemez.” Dedi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve çağıran Sendikacı İsmet Akyol açıklamasına şöyle devam etti:

 

Çocuklara yönelik istismar vakalarının arttığı bir dönemde, hangi niyetle yapılıyor olursa olsun, çocuklar üzerinden yetişkinlerin dünyasına ait olan ‘evlilik’ kurumunun tiyatro ya da etkinlik çerçevesinde yapılıyor olsa bile canlandırılması, çocukların istismar edilmesi anlamına gelmekte, çocuk yaşta evliliklerin özendirilmesi sonucunu ortaya çıkarmaktadır. 

 

Türkiye’nin çocuklara yönelik istismar vakalarında sicilinin bozuk olduğu, erken yaşta evlilik, ayrımcılıktan ve istismardan korunma gibi pek çok konuda uyguladığı politikalarla özellikle kız çocuklarına yönelik ayrımcı uygulamaların son yıllarda belirgin bir şekilde arttığı açıktır. 

 

Siyasi iktidarın çocukların, özellikle de çocuklarının korunmasına ilişkin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği açıktır. Tam tersine muhafazakâr politikalarla kız çocuklarını eve kapatma, onu anne ve eş rolüyle sınırlama vb gibi yaklaşımlarla, Alaplı’da yaşanan olayı ayrı değerlendirmek mümkün değildir. 

 

Eğitim Sen olarak okullarda yetişkinlerin dünyasına ait olan “Evlilik, nişan, kına gecesi’ vb gibi tiyatro ya da etkinlik olsa bile asla sergilenmemesi gerektiğini belirtiyor, MEB’i bu konuda acilen göreve çağırıyoruz.