23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Zonguldak il genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanırken tören alanları yine bomboştu.

ZONGULDAK
Zonguldak Karaelmas Kemal Köksal Stadyumu'nda yapılan kutlama etkinliklerine; Vali Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Süleyman Yüksel, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Baro Başkanı Kerem Ertem, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz,  İl Sağlık Müdürü Burhan İnan,  daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu başkanları ve yöneticileri, siyasi parti yöneticileri ve havanın güneşli olmasını fırsat bilen yaklaşık 10 bin vatandaş katıldı.
Etkinlikte, ilk olarak Vali Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ve Tugay Komutanı Süleyman Yüksel askeri araca binerek stadyumdaki insanları selamladı. Halk oyunları gösterisinin ardından 260 ilköğretim öğrencisinden oluşan dev orkestra, izleyenlere mini konser verdi.
Konserin akabinde, Zonguldak il genelindeki ilköğretim okulu öğrencileri ve öğretmenlerinin geçit töreni yapıldı. Nasreddin Hoca, Keloğlan, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Cadı ve Şirinler kostümü giyen öğrencilerin gösterisinden önce, flüt, keman, gitar ve davul gibi enstrümanlarla "Arkadaşım Eşek", "Hayat Bayram Olsa" ve "Senden Başka" gibi şarkıları seslendiren öğrencilerin, "Memleketim" şarkısıyla yaptığı final, tüm stattan büyük alkış aldı. Zonguldak il genelindeki 11 okuldan yaşları 8 ile 14 arasında değişen 260 öğrencinin oluşturduğu orkestrayı Zonguldak Bilim ve Sanat Merkezi Müzik Öğretmeni Azmi Yılmaz yönetti. Bu arada, Şirinler, Nasreddin Hoca ve Keloğlan kostümü içerisinde keman, bağlama ve flüt çalan bazı öğrenciler, büyük sempati topladı. Konserin ardından, masal kahramanı kostümlü öğrenciler, izleyenlere unutulmaz bir gösteri sundu.

EREĞLİ'DE İLK TÖREN
Ereğli'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları coşkuyla sürüyor. Kdz. Ereğli Atatürk Anıt'ı Önü'ndeki ilk kutlama programı çeşitli okulların halk oyunları gösterileri start aldı. Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması ile süren tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından sona erdi. Törene İlçe kaymakamı Osman Ekşi, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, daire müdürleri, kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasi parti ilçe yöneticileri, sivil toplum örgütü yetkilileri, askeri personel ve öğrenciler katıldı.

EREĞLİ'DE İKİNCİ TÖREN
Sahil güzergahındaki ikinci tören Kdz.Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın törene katılanların bayramını kutlaması ile başladı. Vatandaşların bu bayrama da fazla ilgi göstermediği gözlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kdz.Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar yaptı. Akpınar, "23 Nisan 1920 tarihi, bugün üzerinde hür ve bağımsız olarak yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerinin atıldığı, milli egemenliğin ilan edildiği önemli bir gündür. 23 Nisan 1920  Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan 1920, varlığına kastedilen yüce Türk Milletinin uyanışını; esaret zincirlerini kırıp, bağımsızlık için şahlandığı günü simgelemektedir. Bu gün halk iradesinin ülke yönetimine geçtiği, hakimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun belirlendiği günün yıldönümüdür. 90. yılını kutladığımız bu günde milletçe duyduğumuz gurur ve mutluluk çok büyüktür.  Milletimizin çelikleşmiş iradesinin, mücadele azminin, özgürlük tutkusunun ifadesi olan Meclisimizin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihi, bizim için çok önemli bir dönüm noktasıdır.

İNANCIN İFADESİ
Türk Milletini bağımsızlığa götürecek yolun ilk adımını oluşturan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı 23 Nisan tarihi, Ulu Önder Atatürk tarafından dünyada örneği olmayan anlamlı bir gün olarak geleceğimizin teminatı sevgili çocuklarımıza bayram olarak armağan edilmiştir. Çocuklara armağan edilen tek bayram olma özelliğini taşıyan 23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti'nin onların omuzlarında yükseleceğine olan inancın ifadesidir. Halkın kendi temsilcileriyle yönetildiği ulusal egemenlik anlayışı ile Türk Devleti, demokratik, laik, hukukun üstünlüğüne dayalı, bağımsız bir devlet olarak çağdaş dünyadaki yerini almıştır. Atatürk ilke ve inkilapları ışığında milli ve çağdaş değerlere sahip olarak yetişen çocuklarımız devletimizin sonsuza kadar yaşamasının teminatı olacaklardır. Sevgili Çocuklar; Biliniz ki bayrağını, vatanını, milletini, ailesini ve arkadaşlarını seven çocukları, mutlu bir gelecek, bilimde, teknolojide çağı yakalamış, hatta çağın üstüne çıkmış bir Türkiye beklemektedir. Türkiye'nin dünyada hak ettiği konuma yükselmesi için, Yüce Atatürk'ün ileri ülkeler düzeyine ulaşmak amacıyla başlattığı çağdaşlaşma atılımlarını başarıyla sürdürmek, O'nun gösterdiği ve Ulusumuzun özlemi olan büyük hedefleri gerçekleştirmek durumundayız. Ülkemizin bu hedefleri yakalayabilecek güç, birikim ve deneyime sahip olduğundan kuşku duymuyor, sizlerin de bu süreçte etkin biçimde yer alacağınıza inanıyorum. Sizler yüce Türk Ulusu'nun mensubu olmanın verdiği gurur ve güvenle, Türkiye'nin her alanda gelişmesi çabalarına katkıda bulunacak hatta öncülük edeceksiniz. Sizler Kendinizi her konuda geliştirerek, öğrenmeye ve araştırmaya istekli, bilgiye ve yeniliklere açık, bakış açısı geniş, sorunlara karşı duyarlı, sorumluluklarını önemseyen, ülkesine ve Ulusu'na inanan bir anlayışa sahip olmalısınız" dedi.

HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ
Öğrenci andının okunmasının ardından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde okullar arası düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol tarafından çeşitli hediyelerin takdim edildi. Cumhuriyet İlköğretim Okulu Zonguldak Kız, İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Silifke Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri törene katılanların alkışları eşliğinde gerçekleştirilirken kutlama etkinliği tören geçişi ile sona erdi.

ALAPLI'DA TÖREN
Alaplı'da Atatürk Anıtına çenk konmasıyla başlayan etkinlikler Alaplı eski pazaryeri otopark alanında devam edildi. Burada düzenlenen tören istiklal marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu ve Alaplı İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Levent İşcan, öğrencilerin ve Halkın bayramını kutladı. Selamlamanın ardından günü anlam ve önemini belirten konuşma yapan Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Taşıran, Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir.
Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır" dedi.
Konuşmaların ardından öğrencilerin hazırladığı bir birinden güzel gösteriler ilgi ile izlenirken, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Tören resim geçit ile sona erdi.