Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge veren CHP Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk,  Çaycuma’da yapılan bazı düzenlemeleri sordu.

 

Öğrencilerin evleri ile okulları arasındaki mesafenin uzaklığına dikkat çeken bu durumdan etkilenecek çocukların durumunu dile getiren Köktürk önergesinde konuyu şöyle dile getirdi:

 

“Çaycuma’da ilçe merkezi ve köylerde okullar,  ilk ve ortaokul diye dönüştürüldü. Muhtarların ve velilerin bilgisi dışında yapılan bu dönüşüm, 2014-2015 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanmasıyla birlikte ciddi sıkıntıları da beraberinde getirecek.  Öğrencinin taşındığı okul ile evi arasındaki mesafenin 8 ile 13 kilometre olan yerler var. Bu köyler arasında herhangi bir yolcu taşıma araçları yok. Örneğin okulda yapılacak olan veli toplantılarına öğrenci velileri nasıl katılacak?  Çocuk okulda hastalansa eve kim getirecek? Özellikle ilkokul öğrencileri bu durumdan olumsuz etkilenecek.

 

Gerek köy muhtarları gerekse öğrenci velileri rahatsızlıklarını dile getirerek, Çaycuma kaymakamlığına dilekçe ve imzalar vererek okul dönüşümlerinin iptal edilmesini istediler.”  

 

Konuyla ilgili; 20 Haziran 2014 tarihinde Çaycuma ilçe merkezinde öğrenci velileri ve muhtarlar da bir basın açıklaması yapmışlardır. Okul dönüşümleri yapılırken kendilerine bilgi verilmediğini belirten öğrenci velileri dönüşüm nedeniyle birçok velinin çocuklarını dönüşen okula göndermeyip, Çaycuma’ya, Karapınar’a ve Saltukova’ya göndereceklerini söylemişlerdir.

 

DÖNÜŞTÜRÜLEN OKULLAR

Dönüşüm öncesinde Burunkaya Şehit Emrah Kartal İlk-Ortaokuluna giden Kayabaşı, Şehoğlu, Ayvazlar, Burunkaya ve Esenlik köylerinin ortaokul öğrencilerinin orta dönüşüm sonrasında Sipahiler Ortaokuluna gidecek. Bu köylerin Sipahiler Ortaokuluna olan uzaklığı 12 ile 13,2 km arasındadır.

Dönüşüm öncesinde Sipahiler İlk-Ortaokuluna giden Dağüstü Köyü ilkokul öğrencileri dönüşüm sonrasında Burunkaya Şehit Emrah Kartal İlkokulu gidecek.  Dağüstü Köyü ile  Burunkaya Şehit Emrah Kartal İlkokulu arası 12 km.’dir.

 

MUHAREMAŞAH İLKOKULU – YUNUS EMRE ORTAOKUL OLARAK DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Dönüşüm öncesinde Yunus Emre İlk-Ortaokuluna giden Kızılbel Köyü Mahmutoğlu Mah. İlkokul öğrencileri dönüşüm sonrasında Muharremşah İlkokuluna gidecek. Kızılbel Köyü Mahmutoğlu Mah. İle Muharremşah İlkokulu arası 11,5 km.’dir.

Dönüşüm öncesinde Muharremşah İlk-Ortaokuluna giden Muharremşah Mangırlar Mah. Ortaokul öğrencileri Yunus Emre Ortaokuluna gidecek. Muharremşah Mangırlar Mah. İle Yunus Emre Ortaokulu arası 10,5 km.’dir…

 

ÇOMRANLI İLKOKULU- KIŞLA ORTAOKULU OLARAK DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Dönüşüm öncesinde Çomranlı İlk-Ortaokuluna giden Temenneler, Esenlik, Akpınar ve Yukarı Göynük köylerinin ortaokul öğrencileri dönüşüm sonrasında Kışla Ortaokuluna gidecek. Bu köyler ile Kışla Ortaokulu arasındaki mesafe 8 ile 13 km arsında değişmektedir.

Dönüşüm öncesinde Kışla İlk-Ortaokuluna giden Esentepe Köyü ilkokul öğrencileri dönüşüm sonrasında Çomranlı İlkokuluna gidecek. Esentepe Köyü ile Çomranlı İlkokulu arası 8 km.

 

ADAKÖY İLOKULU, SERADAOĞLU İLKOKULU – CUMHURİYET ORTAOKULU OLARAK DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Dönüşüm öncesinde Cumhuriyet İlk-Ortaokuluna giden Yolgeçen, Güzeloğlu, Kahvecioğlu köylerinin ilkokul öğrencileri dönüşüm sonrasında Adaköy İlkokulu ve Serdaroğlu ilkokullarına gidecek. Mesafe ise 7-8 km.’dir.

 

ÇAYCUMA İLÇE MERKEZİNDE DÖNÜŞEN OKULLAR

Çaycuma ilçe merkezindeki okullarımız: 2014-2015 eğitim öğretim yılında İlkokullar: Atatatürk İlkokulu, 75. Yıl İlkokulu, İsmail Hakkı Tonguç İlkokulu ve Şehit Hasan Yağlı İlkokulu olarak; Ortaokullar: Barbaros Kutlutaş Ortaokulu, Mimarsinan Ortaokulu ve Gemiciler Ortaokulu olarak eğitim-öğretime devam edecektir...

 

TOPLANAN İMZALAR VE VELİLERİN İSTEĞİ…

 

Şehoğlu, Kayabaşı, Ayvazlar, Burunkaya, Erenköy muhtarları Çaycuma Kaymakamlığı’na dilekçe vererek dönüşümün iptal edilmesini isteyerek, okulun Burunkaya Şehit Emrah Kartal İlk-Ortaokulu olarak kalmasını istediler.

 

Yolgeçen, Güzeloğlu, Kahvecioğlu köylerinden bin imza toplayan öğrenci velileri imzaları Çaycuma Kaymakamlığı’na vererek,  okulun Cumhuriyet İlk-Ortaokulu olarak birlikte kalmasını istediler. 

 

Çaycuma İlçe merkezinde okulların mahallelere uzaklığı düşünüldüğünde öğrenci velileri mutlaka özel servis tutmak zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.  İki veya daha fazla öğrencisi olan bir veli servis ücretlerini ödemekte bir hayli zorlanacaktır. Servisle gidecek maddi olanağı bulunmayan öğrencilerimiz uzak mesafedeki okullarına yaya olarak gittiklerinde can güvenliği ve trafik sorunuyla karışılacaklardır.

 

Buna göre;

1.      Okulların dönüştürülmesi uygulaması yapılırken, öğrenci velilerimizin ve eğitim yöneticilerimizin düşünce ve görüşleri alınmış mıdır? Alınmamışsa nedeni nedir?

 

2.      Çaycuma’da dönüşen bazı okullar arasındaki mesafenin 12-13 km olduğunu belirten öğrenci velileri haklı olarak “Bizler okulda yapılacak olan veli toplantılarına nasıl katılacağız? Çocuğumuz okulda hastalansa eve kim getirecek?” diye sormaktadırlar. Bu konuda düşünceniz nedir?

 

3.   Daha büyük sıkıntılara yol açmadan, okulların dönüşümlerinin iptal edilerek, tekrar komisyon kurulması ve velilerin görüşlerinin alınması daha insani ve demokratik bir yönetim anlayışı olarak daha uygun olmayacak mıdır?