Gazeteniz ÖNDER Kireçlik’e gitti ve vatandaşlara  “termik santral istiyor musunuz?”  diye sordu:

 

*Son zamanlarda Kestane ağaçların kuruduğu görüldü. Şimdi kestane ağaçlarının kuruma nedeni ana sebebi kimyasal atıklar. Yani başka bir sorun değil. İnsanı üzüyor tabi böyle olaylar.

 

*Termik santral kurulursa zehir olacak zehir akıtacaksınız. Burada insanlar bahçesine domatesine, biberine, fındığına zehir akıtacaksın

 

*Zaten uzun zaman madencilik yapmışız, birazda toz yemişiz,  bırakında burada temiz hava alalım.

 

*Buz kış da olsa, kar da olsa, dalga da olsa biz burada çadırımızı kurup burada yatıp kalkacağız ve Hema’ya karşı direncimizi göstereceğiz.

 

*Termik santral buraya geldiği zaman pislikten kanserden başka hiçbir şey olmaz. Yeni doğan bebeklerimiz 30 – 40 yaşına girmeden ölürler.

 

*Termik santrale kesinlikle hayırız. Şu gördüğünüz yeşil fındıklarımızı bunları bu şekilde bulamayacağımıza eminiz.

 

*Buradan başka gidecek yerimiz yok zaten, bu güzel doğayı heba etmek istemiyoruz. Ben arıcıyım 5 km çevresinde arı yaşayamadığını söylediler.

 

 

Kireçlik oturdu Karadeniz Ereğli’nin gündemine. Kireçlik’i yok etmek bir zihniyet; Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alabilmek için girişimlerini sürdürürken, bu alan için “Deniz Araştırma Merkezi” kurmak isteyen Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nden (ZKÜ)  yana olduğunu açıklayan AKP’li siyasetçiler ise birdenbire ortalıktan kayboldular ve verdikleri sözün “Kireçlik’in ZKܒye tahsisini Maliye Bakanına imzalatacağız”ın  altında kaldılar.

Karadeniz’de tüm kirli işleri Batı Karadeniz’de kurduran zihniyetin Çatalağzı’na kurduğu ikinci termik santraldan sonra gözünü bu kez de Ereğli bölgesine dikmesinin yarattığı tepkiler her geçen gün büyürken, Kireçlik’te iki tane birden termik santral kurmak için harekete geçen Hattat Holding’e bağlı Hema A.Ş ise sessiz ve derinden giderek iş bitirmeye çalışıyor.

Hema’nın bu girişimine karşı, Kireçlik ve çevresindeki Bayat, Ballıca, Sücüllü, Tepeören, Cemaller, Elmacı, Terzi, Üçköy köy muhtarları ise ortak imzalı bir dilekçe ile Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurarak “Termik santral istemiyoruz” dediler.

Yöre halkını endişe içine sokan termik santral kurma girişimleriyle ilgili toplumun bir çok kesiminden “istemiyoruz!” sözleri yükselirken, halkın ne düşündüğünü bizzat sorup öğrenmek için Kireçlik’e gittik. Hema’nın daha önce de Köseağzı’nda kurmak istediği termik santral girişimi konusunda nasıl ki “termik santral istemiyoruz” diyenlerin yanında olduk ise, bu çevre düşmanlığına karşı Kireçlik’in de nabzını tutmak ve toplumun her konuda gözü, kulağı ve sesi olabilmek için Kireçlik sahilinde tatil yapanlara “siz ne düşünüyorsunuz?” diye sorduk.

“Çocuklara acısınlar” başlıklı bu haber röportajımızda, Kireçlik halkının verdiği sesi duymayanlar umarım bu tepkileri ciddiye alırlar.

Hele ki, “Biz yöre halkı gibi düşünüyor ve Kireçlik’in ZKܒye tahsis edilmesini istiyoruz” diye söz veren AKP’li siyasetçilerin bu aralar Yalı Boyu köylerinde başlarının bir hayli ağrıyacağını da unutmamak gerek.

 

Hazret Akbaş  58 yaşında Ereğli’de oturuyor.

Deniz ürünlerinden deniz mahsullerinden faydalanabilecek en güzel yerlerden biri.  Şimdi geliyor adam buraya zıpkınla balık çıkarıyor midye çıkarıyor. Biz de 15- 20 dakikada midyemizi çıkardık şiş yaptık yani. Bu tür otantik güzelliklerin bozulmasını hiçbir kimse istemez. Dünyada ömür kısa. Diyelim ki nükleer santral, termik santral kuruldu. Şimdi buradan çıkan bacalar olduğu gibi köyleri zehirleyecek. Köy geçimini tarımla sağlayan köylü. Bu sefer mağdur olacak. Ereğli de farkındaysanız bilmiyorum ama sık sık konu oldu ulusal basında da konu oldu kestane ağaçların kuruduğu görüldü. Son zamanlarda şimdi kestane ağaçlarının kuruma nedeni ana sebebi kimyasal atıklar. Yani başka bir sorun değil. İnsanı üzüyor tabi böyle olaylar. Şimdi gelip çoluğumuz çocuğumuzla şimdi bakın burada herkes iç içe yani rahat otantik çok güzel havası var, suyu var yani görülebilecek en güzel güzelliklerden biri burada. Şimdi bu güzelliği olduğu gibi şu koyu bir termik santral bozulduğunu düşünün. Geçen gün Göbü’ye gittik. Göbü’de denize gireceğiz termik santralle arasında 35 km. Sabah saatinde denize giriyoruz baktık ki denizin üstü olduğu gibi kül. Bu kimyasal bir atık ve biz denize girmedik. Külün gitmesi yaklaşık 6 saat sürdü işte oradakilerde bu yüzden şikayetçi. Onun için bizde doğal güzelliğimizin bozulmaması için termik santrale kesinlikle karşıyız. Alternatif enerji kaynakları var alternatif enerji kaynaklarına yönelsinler. Termik santral istemiyoruz.   

 

Erhan Yaman 46 yaşında Almanya’da yaşıyor. (Bayat Köyü)

Şuanda termik santralın kurulması burada yaşayan vatandaşların doğasını komple elinden almak demektir. Bunun üstüne termik santral demek zehir demektir, bunun başka bir özelliği yok. Ben her sene çocuklarımla 4 hafta izine geliyorum, 4 haftanın 3 haftasını burada geçiriyorum. bu doğanın güzelliği termik santral kurulursa zehir olacak zehir akıtacaksınız. Burada insanlar bahçesine domatesine, biberine, fındığına zehir akıtacaksın. 3 4 sene sonra geldiğimiz de bu manzarayı burada göremeyiz. Biz şahsen termik santrale kesinlikle karşıyız.

 

Müzeyyen Erdoğmuş 57 yaşında. (Ballıca Köyü)

Termik santralın kurulmasını istemiyoruz. Burası bizim geleceğimiz çocuklarımızla buraya gelip eğleniyoruz. Termik santral buraya kurulursa hayatımız söner. Termik santral kurulursa buraya nasıl geleceğiz nasıl eğleneceğiz. Kimse istemez buraya kurulmasını istemiyoruz. Hayır burası bize iki adım yer, biz buradan başka bir yere gitmiyoruz buraya geliyoruz denize burada giriyoruz. Kimse buraya yanaşmasın istemiyoruz.

 

 

Sibel Yaman 16 yaşında öğrenci (Bayat Köyü)

Biz her sene buraya geliyoruz denizimizi dağlarımızı görmeye biz o zehiri istemiyoruz. Termik santral buraya gelirse burada ne dağımız nede denizimiz kalır. Büyük insanlara acımıyorlarsa, çocuklara acısınlar burada denizleri var eğleniyorlar burada istemiyoruz defolun gidin buradan istemiyoruz.

 

Sadettin Cebesoy 55 yaşında TTK’den emekli. (Bayat Köyü)

Şimdi burası yeşillik bir alan denizi, rüzgârı havası güzel bizim için yeterli. Bunun yanında buraya termik santral meselesi gündeme geldi, biz bu termik santralin buraya yapılmasını kesinlikle istemiyoruz, biz burada geçiniyoruz. Zaten uzun zaman madencilik yapmışız, birazda toz yemişiz,  bırakında burada temiz hava alalım. Madende almış olduğumuz suni havayı burada atma sarfında bulunuyoruz termik santralin buraya gelmesinin kesinlikle istemiyoruz.

 

Turan Demirhan 50 yaşında Belediye emeklisi (Bayat Köyü)

Burada Bayat Köyü halkı yok, dışardan gelenlerde var. 9 köyden gelenler var.  herkes kararlı bu termik santral yapımına karşılar. Gördüğünüz gibi bende bu bölgeden olduğumu da biliyorsunuz, gecemizi gündüzümüzü buraya termik santralin yapılmaması için mücadele ettiğimizi de biliyorsunuz. Halk gerekeni yapacak gerekirse de herkesin aldığı izlenim şu; buz kış da olsa, kar da olsa, dalga da olsa biz burada çadırımızı kurup burada yatıp kalkacağız ve Hema’ya karşı direncimizi göstereceğiz. Sizde görüyorsunuz yaptaığınz araştırmadan herhalde bu sonuç çıktı. İnsanlar siyasetçilere güvenmiyorlar. Sonuç olarak termik santrale hepimiz karşıyız

 

Gıyasettin Duran 50 yaşında tarım emeklisi (Bayat Köyü)

Ben buraya termik santralin kurulmasını kesinlikle istemiyorum. Ben girmişim 50 yaşına, bizden doğan çocuklar doğanın güzelliğini yaşamalı. Termik santral buraya geldiği zaman pislikten kanserden başka hiçbir şey olmaz. Yeni doğan bebeklerimiz 30 – 40 yaşına girmeden ölürler. Termik santrale karşıyız bu şenliği bulamayız bu doğayı bulamayız. Burada 9 tane muhtarlık var deyip de geçmeyin, hiç değilse burada 20 30 bin kişi var. Bunların kesinlikle ölmesini istemeyiz.  Sağlık düzenimiz bozulmasın, zaten geldiği zaman da  kurmak isteseler bile köylümüz kesinlikle kurdurmaz. Makineleri kırar insanları döverler. Kimin ne olduğunu bilinmez yani. Burası kan gölüne döner onun için gelmesinler buraya. Benden bu kadar. Termik santrale hayır.

 

Erhan Erden 44 şaşında fuarda teknisyen Almanya’da yaşıyor. (Bayat köyü)

Ben Avrupa da yaşıyorum her sene buraya tatile geliyorum. Burada bu güzelliği kaybetmek istemiyorum ben burada tatilimi geçiriyorum sonuçta buraya termik santral gelse bu doğamızı her şeyimizi kaybedeceğimiz kesin bu yüzdende bu şekilde doğamızı kaybetmemek için elimizden gelen her türlü çabayı vermeye çalışıyoruz. Termik santrale kesinlikle hayırız. Şu gördüğünüz yeşil fındıklarımızı bunları bu şekilde bulamayacağımıza eminiz,  eğer böyle bir termik santral kurulduğu zaman. Onun için kesinlikle hele hele ben yurt dışında yaşayan kendi vatandaşlarım için böyle doğayı bir başka yerde bulamazlar. Niye bulamazlar ben Ege’ye de gittim, Akdeniz’e de gittim. Buradaki doğayı güzelliği hiçbir yerde bulamayız ve biz bunu kaybetmek istemiyoruz. Elimizden gelen her türlü çabayı sarf etmek istiyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle termik santrale karşıyız.  

 

Sadettin Adıyaman 49 yaşında emekli. (Bayat)

2 engelli kızım var onlarla birlikte burada vakit geçiriyorum. Buradan başka gidecek yerimiz yok zaten, bu güzel doğayı heba etmek istemiyoruz. Ben arıcıyım 5 km çevresinde arı yaşayamamağını söylediler, benim zaten işim bu burada sanıyorsam 2 bin üzerinde kovan var. Biz arıcılıkla geçinen insanlarız bu güzelim doğayı kaybetmek istemiyoruz termik santrale hayır, Hema’ya hayır. Santrali kesinlikle ve kesinlikle istemiyoruz. 

 

Ünal Eğrilmez 31 yaşında tersane işçisi. (Bayat Köyü)

Yetkilere sesleniyoruz bu halkın sağlığı ve geleceği için görsünler ve duysunlar bir çare bulsunlar. Eğer böyle olursa siyaseti köyümüze sokmayacağız. Termik santral istemiyoruz.

 

Hasan Erdoğmuş 48 yaşında Almanya’da yaşıyor. (Ballıca Köyü)

2 yıl sonra izne gelme şansımız oluyor. Geldiğimiz zaman memleketimiz köyümüzde rahatlıkla tatil geçirmeyi düşünüyoruz. Eğer buraya böyle bir termik santral yapılacaksa biz nerede tatil yapacağız? Herhangi bir şansımız olmuyor. Bizim Türkiye’ye olan özlemimizi elimizden geri alıyorlar böyle olursa. Ben buraya gelip çocuklarımla sahilde oturup sohbet edemedikten sonra Türkiye’ye neden geleyim. Ben burada doğdum burada büyüdüm çocuklarımın da aynı özlemi yaşamasını istiyorum.

 

Mustafa Yüksel 58 yaşında Ereğli’de oturuyor.

Doğayı kirletiyor, doğayı kirletmemesi için termik santralini böyle bir güzelliğe kurulmasına karşıyız Kesinlikle termik santrale karşıyız.

 

 

Sevval Adıyaman 24 yaşında ev kızı.  (Bayat Köyü)

Buraya termik santral kurulmasını istemiyorum. Ben engelliyim benim tek eğleneceğim yer burası, burayı seviyorum termik santral kurulmasını istemiyorum.