Zonguldak Müftüsü Refik Bulut, Müftü Yardımcısı Bahtiyar Taranoğlu ile Çaydamar Mahallesi'ndeki Özüm Özel Eğitim Okulu'nu ziyaret etti.
Engelli öğrencilere çeşitli hediyeler verip sohbet eden Müftü Bulut, İslam'ın engelli insanlara verdiği önemi örnekleriyle anlattı.
Okul idarecileriyle görüşmesinin ardından sınıflarda eğitim gören öğrencilerle sohbet eden Bulut, ortopedik engelli bir sahabenin Yemen'e vali tayin edilmesinin, günümüzde dahi örneğine zor rastlanan bir davranış olduğunu kaydetti. Müftü Bulut, "Hasta, yaşlı ve özürlüler her zaman ilgi ve desteğe muhtaçtırlar. Peygamberimiz (s.a.v.), onları ziyaret eder, elini alnına koyar, iyileşmeleri için dua ederdi. Onları ziyaret etmeyi de tavsiye ederdi. O, engelli ve hastaları evlerine kapanmaya mahkûm etmemiş, sosyal hayatın içine almıştır.
Peygamberimize bir kişi gelerek 'Ben görme engelliyim, acaba namaz için mescide gelmesem olmaz mı?' dedi. Peygamberimiz 'ezanı duyuyor musun?' diye sorunca, 'duyuyorum' cevabını verdi. Efendimiz 'senin için bir fetva bulamıyorum' buyurdu. O, yetenekli oldukları müddetçe engellilere önemli işler veriyordu. Görme engelli olan Abdullah İbn.Mektum'u yerine vekil bırakıyordu. Ortopedik engelli olan Muaz b.Cebel'i Yemen'e Vali olarak tayin etmişti" dedi.
Günümüzde genetik hastalıklar ve akraba evliliklerinde kaynaklanan doğuştan engellilerin yanı sıra alkol, uyuşturucu kullanımı, iş kazaları ve trafik kazaları gibi nedenlerle binlerce insanın sonradan engelli haline geldiğini ifade eden Bulut şunları söyledi:
"Sebebi ne olursa olsun özürlü ve engelli yaşamak zorunda olanları, sadece ailelerine bırakmak, dört duvar arasına kapatmak doğru değildir. Mümkünse kendi kabiliyetlerine göre iş imkânı verilmeli, değilse eğitim ve tedavi amaçlı sağlık kurumlarında barınmaları sağlanmalıdır.
Diğer yandan bütçe imkânları dâhil, gönüllü şahıs, kuruluş ve medyaya da büyük görevler düşmektedir. Şunu hemen belirtelim ki Rabbimiz kullarını cezalandırmaz, o kullarına şefkatli ve merhametlidir.
Hastalıkları ve sıkıntıları kullarının bağışlanmasına vesile kılmıştır. Onlar bu toplumun imtihanıdır. İmtihanın en ağırını da engelli çocukların anneleri yaşıyorlar. Asıl engellilik bunları anlamamaktır."