Sağlık uzmanları, sıcak havaların da soğuk havalar kadar çocuk sağlığını tehdit ettiğini söyleyerek aileleri uyardı. Uzmanlar, daha da artması beklenen hava sıcaklığı ile birlikte ishal, pişik, güneş yanıkları gibi sorun ve hastalıkların da artış gösterebileceğini ifade etti. Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karacı, soğuk havalar kadar sıcak havaların da çocukları hasta edebileceğini belirterek aileleri uyardı. Karacı, Çocukların hep kış aylarında üşütüp hastalandığını düşünürüz. Oysa soğuk havalar kadar sıcak havalar da çocuklarımızı hasta ediyor. Çünkü bakteri ve virüsler böyle havalarda daha çabuk ürüyor ve çoğalıyor. Özellikle de hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıktığı dönemlerde daha da artıyor dedi.
Yaz hastalıklarının başında kusma ve ishal olduğunu vurgulayan Karacı, Özellikle yaz aylarında bu hastalıkların belirtisi sıklık gösterir. İkisi aynı anda başlayabilir ya da kusmanın arkasından ishal kendini gösterebilir. Anne sütünün kesildiği veya ek gıda geçiş döneminde de bu hastalıklar sıklıkla kendisini gösterir. Kusmanın en sık görülen nedenlerinden biri sindirim sistemine alınmış bir virüs ya da alınan gıdalardır. İshal ise yine yenilen gıdalardan, antibiyotik kullanımından ve enfeksiyondan dolayı ortaya çıkar dedi.
Dr. Karacı, ishal hastalıklarının büyük bir bölümünün tedavisinde antibiyotiğin yerinin olmadığını, çok az ishal çeşidinde doktor kontrolünde antibiyotik kullanıldığını ifade etti. Karacı ishalin nedenleri ve yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:
Ellerin temizlenmemesi de ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedenlerindendir. İshalde çocuğun sıvı kaybını karşılamamız çok önemlidir. Eğer ishalle kaydettiği sıvıyı verdiğiniz içeceklerle telafi edebiliyorsanız, ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer çocuğunuz yemek istiyorsa bağırsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinç ve evde yapılan yoğurt gibi gıdalar verilebilir. Hasta anne sütü alan bir bebekse emzirmeyi mutlaka sürdürmekte fayda vardır. Böylece ishali daha kolay atlatacaktır. İshalden korunmada genel kurallar ise el yıkamadır. Sabunla uygun şekilde ellerin yıkanması bağırsak enfeksiyonları ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada çok etkili bir yoldur. Temiz ve güvenilir içme suyu kullanmak gerekir. Et ve ürünleri, yumurtanın iyi pişirilerek yenmesi gerekir. Çiğ yenen sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması, hasta kişilerle temasın mümkün olduğunca önlenmesi ve kirli denizlere girilmemesi önemlidir.

"GÜNEŞ YANIKLARI ARTIYOR"
Karacı, güneşin yakıcı ışınlarına maruz kalınması nedeniyle ciltleri daha hassas olan çocuklarda ve bebeklerde rahatsızlık oluşabileceğini belirtti. Risk gruplarını uyaran Karacı, Güneş yanıkları bakımından özellikle açık tenli olan, açık renk gözlü çocuklar ve tüm bebekler riskli bir grup içinde yer alır. Güneş yanıklarının belirtilerinde, ciltte ısınma ve kızarma olur. Kızaran ciltte acı hissi vardır. Eğer cilt çok yanmışsa ciltte kabarcıklar ve su toplanması meydana gelir. Birkaç gün içinde ise yanan yerler geçmeye başlar ve ciltte soyulmalar olur. Güneş yanıkları durumunda, eğer çocuğun ateş belirtileri varsa, hasta görünüyor ve cildin önemli kısmında su toplanması durumu yaşanıyorsa çocuğu mutlaka hekime göstermek gerekir. Çünkü bu durumlar acil durum olarak kabul edilir, sıvı kaybı ve enfeksiyon riski vardır dedi. Karacı, güneş yanıkları için tedavi korunma yöntemleri konusunda şöyle devam etti:
Cildin kızaran yerleri soğuk suyla serinletilir. Kızaran yerlere güneş sonrası losyon sürülür. Çocuğa bol sıvı içirilmelidir. Güneş yanıklarına karşı çocuğu korumak için, mümkünse güneşin kendini iyice hissettirdiği saatler olan 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkarılmamalıdır. Dışarıdayken mutlaka gölgeli yerler tercih edilmelidir ve yüzü kafayı kaplayacak yuvarlak tarzda şapkalar kullanmalıdır. Açık havaya çıkılırken çocuğun açıkta kalan yerlerine mutlaka güneşten koruyucu krem sürülmelidir. Açık renkli giysiler tercih edilmelidir. Denizdeyken de sık sık güneş kremlerini sürmek faydalı olacaktır. Çünkü su ve kumun olduğu yerler güneş yanıkları için tehlikeli yerlerdir. Ayrıca çocuk mümkünse her denizden çıkışta tatlı su ile yıkanarak tuzdan arındırılmalıdır.

"PİŞİKLER YAZIN FAZLA
RAHATSIZ EDER"
Karacı, sıcaklarda artan pişiklerin genellikle bez bağlanan bölgede görüldüğünü ifade etti. Pişiklerin bebekleri yazın daha fazla rahatsız ettiğini anlatan Karacı, Pişikler, bebeklerin yaz aylarında çok daha çabuk ishal olmaları, sık sık bezin değiştirilmemesi ve popo bölgesinin havalandırılmamasından kaynaklanır. Pişik her ne kadar can sıkıcı bir sorun olsa da her tuvaletten sonra bebeğin altının sabun kullanmadan bol suyla yıkanması, bezin sık sık değiştirilmesi gibi tedbirlerle önlenebilmektedir. Her alt değiştirilince pişik önleyici kremi kullanmaksa sorunu halletmenin bir diğer yoludur.
Eğer bu önlemlerle geçmiyorsa olay yerine mantar yerleşmiş olabilir, o zaman hekime başvurmak gerekir. Bazı özel krem şeklinde ilaçlarla tedavi edilebilmektedir diye konuştu.