Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nda öğrencilere bilim dışı soru sorulduğunu vurgulayarak, eğitimde bilim karşıtı ve dini içerikli uygulamaların devam ettiğine dikkat çekti.
Akyol, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın "ne anlama geldiği her halinden belli olan" böylesine kışkırtıcı bir soru sormaya cesaret etmesi, eğitim sistemini dinselleştirme yolunda yedi yıldır atılan adımların nerelere ulaştığını göstermektedir.
Yıllardır laik, bilimsel, demokratik eğitim mücadelesi veren Eğitim Sen, bu tür bilim dışı uygulamaların  karşısında hep bilimi savunmuş, kamuoyunu bu tür bilim dışı uygulama ve girişimler karşısında duyarlı olmaya çağırmıştır" dedi.
Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nda öğrencilere sorulan soruyu eleştiren Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, görüşlerini şu şekilde belirtti:

EN SOMUT GÖSTERGESİ
"Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 3 Mayıs 2009 Pazar günü yapılan Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavında 5. sınıf öğrencilerinin katıldığı sınavda Sosyal Bilgiler bölümünde yer alan 21. soru, eğitimde dinselleştirme uygulamalarının sınavlarda soru haline getirilecek kadar yaygınlaştığını göstermesi açısından dikkat çekici olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı, bu soru ile Evrim Teorisi'ne dolayısıyla bilimsel gerçeklere olan tahammülsüzlüğünü bir kez daha açıkça göstermiştir. Bilindiği gibi AKP hükümeti, daha önce de TÜBİTAK'ın yayın organı olan "Bilim ve Teknik" dergisine Darwin ve Evrim Teorisi nedeniyle sansür uygulamıştı. Benzer bir uygulamanın "sınav sorusu" halinde sürdürülmek istenmesi, bilim karşıtlığının "münferit" olmadığının anlaşılması açısından önemlidir.
Sınavda sorulan soruda "Evrendeki düzen hiçbir şeyin rastlantı sonucu ortaya çıkmadığını göstermektedir. Evrendeki varlıkların kendi kendilerini var etme güçleri yoktur. Bu bilgilerin ikisini de doğru değerlendiren kimse aşağıdakilerden hangisine ulaşır?
A) Varlıklardaki düzen onların kendilerini var ettiklerini gösterir.
B) Evrenin varlığının bir başlangıcı yoktur.
C) Evrendeki varlıklar rastlantı sonucu ortaya çıkmıştır.
D) Evren bir yaratıcı tarafından planlı bir biçimde yaratılmıştır." denilmektedir. Başından sonuna bilim ve evrim karşıtı olan bu sorunun yanıtı "Evren, bir yaratıcı tarafından planlı bir şekilde yaratılmıştır" şeklindedir.
AKP hükümetinin eğitim sistemini kendi siyasal görüşleri doğrultusunda şekillendirmek istediğinin en somut göstergeleri olan bu tür uygulamaların, son dönemde artmış olması düşündürücüdür. Söz konusu soru, her yönüyle bilimsellikten uzak ve açıkça Evrim Teorisine karşı yürütülen kampanyaların merkezinde yer alan "akıllı tasarım" düşüncesinin tehlikeli bir yansımasıdır. 

BİLİMSELLİKTEN UZAK
Milli Eğitim Bakanlığı'nın "ne anlama geldiği her halinden belli olan" böylesine kışkırtıcı bir soru sormaya cesaret etmesi, eğitim sistemini dinselleştirme yolunda yedi yıldır atılan adımların nerelere ulaştığını göstermektedir. Yıllardır laik, bilimsel, demokratik eğitim mücadelesi veren Eğitim Sen, bu tür bilim dışı uygulamaların  karşısında hep bilimi savunmuş, kamuoyunu bu tür bilim dışı uygulama ve girişimler karşısında duyarlı olmaya çağırmıştır.
Bakanlık,  bilim dışı  ve her haliyle tehlikeli olan bu tür uygulamalardan vazgeçmeli, bilimi ve bilimsel gerçekleri savunmaktan korkmamalıdır. Bilime saygı duymayan bir kurumun, insanlığa ve insanlığın yarattığı değerlere saygı duyması mümkün değildir.

İZİN VERMEYECEĞİZ
Eğitim sisteminde gelinen noktayı bir kere daha gözler önüne seren bu sınav sorusu bizleri gelecek konusunda kaygılandırmaktadır. Bilimsel, demokratik ve laik bir eğitimden yana olan Eğitim Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığını uyarıyoruz.
Bakanlık olanaklarını siyasal projelerinizi gerçekleştirme yolunda seferber etmekten vazgeçiniz. Çocuklarımızdan ellerinizi çekiniz.
Eğitim Sen, bilime ve onun yarattığı değerlere karşı yapılacak her türlü girişime karşı mücadele etmeyi sürdürecek, çocuklarımızın ve gençlerimizin siyasi iktidarın ideolojisi doğrultusunda yönlendirilmesine izin vermeyecektir."