Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi ile Zonguldak Merkez Atatürk Anadolu Lisesi,  Erdemir Anadolu Lisesi, Kdz. Ereğli Anadolu Lisesi, Çaycuma Oktay Olcay Yurtbay Anadolu Lisesi gibi Zonguldak ve ilçelerindeki köklü liseler bulunmazken Zonguldak Merkez İlçe ile Ereğli’den birer imam hatip lisesine yer verilmiştir.

 

 

 

Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol TEOG’un kaldırılmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Yapılacak 2018 Yılı Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu”nun  yayınlandığını belirterek “listede Zonguldak’ta iki hatip lisesi bulunurken anadolu lisesi ise yalnızca bir tane” dedi.

İsmet Akyol açıklamasına şöyle devam etti:

TEOG yerine getirilen yeni ortaöğretim geçiş sisteminde ‘nitelikli okul’ olarak adlandırılan ve öğrencilerin yüzde 10’unun sınavla yerleşeceği liseler arasında 309 fen lisesi,  89 sosyal bilimler lisesi, 222 Anadolu Lisesi, 298 imam hatip ve 449 meslek lisesi nitelikli okul olarak belirlendi. Sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece %10’u, yani 126 bin 536 öğrenci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın nitelikli olarak tarif ettiği 1367 okula yerleşecektir. 1367 okuldan 747 okulun imam hatip ve meslek liselerinden oluştuğu görülmektedir. Dolayısıyla AKP, 4+4+4 sisteminden bu yana eğitimde izlediği dinselleştirme ve işçileştirme politikasındaki ısrarını sürdürmekte, sınavda başarılı olmuş çocuklarımızı ve öğrencilerimizi, imam hatip ve meslek liselerine yönlendirilmektedir. 222 Anadolu lisesine karşılık 298 imam hatip lisesi öğrencilere ‘alternatif’ olarak sunulmuştur. 2016 TEOG sonuçlarına göre yüzde 10’luk dilimde sadece 9 Anadolu imam hatip lisesi yer alırken, yeni kılavuzda bu sayı 298’e çıkarılması dikkat çekicidir. 34 ilde Anadolu lisesi; 14 ilde ise sosyal bilimler liseleri listede yer almamıştır.

LİSTEDE ZONGULDAK’TA İKİ HATİP LİSESİ BULUNURKEN ANADOLU LİSESİ İSE YALNIZCA BİR TANE

MEB tarafından açıklanan listeye göre Zonguldak ve ilçelerinde ise 9 lise sınavla öğrenci alacaktır. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Fen Lisesi, Devrek Sabahat-Cemil Ulupınar Fen Lisesi, Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Karadeniz Ereğli 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi, Karadeniz Ereğli İbrahim-Süheyla İzmirli Fen Lisesi, Zonguldak Merkez Şehit Gökhan Esen Anadolu İmam Hatip Lisesi, Merkez Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Merkez Zonguldak Fen Lisesi ve Merkez Zonguldak İMKB Anadolu Lisesi sınavla öğrenci alacak liseler listesinde yer almıştır.

Sınavla öğrenci alacak okullar listesinde Zonguldak’ta iki hatip lisesine yer verilirken Anadolu liselerinden yalnızca birine yer verilmiştir. Sınavla öğrenci alacak listede 3 Ekim 1938'de kurulan ve uzun yıllar Zonguldak ve ilçelerinin tek lisesi olan, çok önemli isimleri mezun eden Zonguldak'ın köklü okullarından Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi ile Zonguldak Merkez Atatürk Anadolu Lisesi,  Erdemir Anadolu Lisesi, Kdz. Ereğli Anadolu Lisesi, Çaycuma Oktay Olcay Yurtbay Anadolu Lisesi gibi Zonguldak ve ilçelerindeki köklü liseler bulunmazken Zonguldak Merkez İlçe ile Ereğli’den birer imam hatip lisesine yer verilmiştir.

Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak'ta da imam hatip liseleri 'nitelikli okul' olarak tarif edilen yüzde 10’luk kesime sokularak öğrenciler imam hatip okullarını tercih etmeye zorlanmaktadır. Bu bir dayatmadır.

Diğer taraftan Merkezi sınavla yerleşmeyip adrese dayalı kayıt sistemi üzerinden yerleşecek olan 1 milyonun üzerindeki öğrenci ise 3 Anadolu, 3 meslek ve 3 imam hatip lisesi olmak üzere toplam 9 lise içerisinden 5 liseyi tercih sisteminde belirtmek zorunda bırakılacak. Yani Anadolu lisesine gitmek  isteyen bir öğrenci, 3 liseyi yazdıktan sonra mutlaka iki farklı lise türünden tercih yapmak zorunda kalacaktır.

5 tercih yapmaya zorlanan öğrencilerin, 2. ve 3. tercihleri, üçlü çember sistemi nedeniyle fiilen etkisiz kılınacak. Örneğin ilk üç tercihinde Anadolu Lisesi yazan A,B ve C isminde üç öğrenci ele alalım. A adındaki öğrencinin birinci tercihi ile B adındaki öğrencinin ikinci tercihi ve C adındaki öğrencinin de üçüncü tercihi birbiriyle çakışacak. Haliyle Bakanlığın öğrencileri lise türlerine göre “dengeli dağıtacak” komisyonu da öğrencinin adresine en yakın liseye gitmesini amaçlayacak. Bu durumda A adlı öğrenci, ilk tercihine yerleşemediğinde haliyle 4. ve 5. tercihlerine yazmak zorunda kaldığı farklı lise türlerine yönlendirilecek. Tercih sisteminde işlemlerine son verebilmesi için 5 tercih yapmak zorunda bırakılan öğrenci, bu zorunluluk nedeniyle gitmek istemediği liseleri tercih etmek zorunda olacağı için de Bakanlık, öğrenci bu liseyi tercih etti diyerek sorumluluğu üzerinden atmış olacak. Özetle, ilk 3 tercihine Anadolu Lisesi yazan bir öğrenci, 4. ve 5. tercihlerinde imam hatip ve meslek liselerinden birini ya da her ikisini tercih etmek zorunda bırakıldığı için, bu dayatmanın adı “Öğrenci istemediği okula gitmiyor” olarak kamuoyuna lanse edilecek.

Aynı liseyi tercih eden ve puanları aynı olan öğrencilerle karşılaşıldığında ise öğrencilerin ortaöğretim başarı puanları, yıl sonu başarı puanları, okula devam ettiği gün sayıları ve son olarak yaşları da kimin o okula yerleşeceğini belirlemek için temel kriter olarak kullanılacak. Ancak, MEB’in yayınladığı yönetmelikte ve yönergede bu kriterlerin hangi sıraya göre sorgulanacağı açıkça ifade edilmediği için farklı uygulamalarla da karşılaşılacak!

Söz konusu 5 tercihinden herhangi birine yerleşememe kaygısı güden öğrenciler için de pansiyonlu liselerden 5 tercih yapılabilmesi sağlanacaktır. Ancak resmi rakamlara göre söz konusu pansiyonlu/yatılı liselerin yarısı da İmam Hatip Lisesi olacaktır!

Öğrencilerimizin ve çocuklarımızın hayatlarını böylesine olumsuz etkileyecek bir sisteme karşı çıkıyoruz. Eğitim Sen ve öğrenci veli dernekleri MEB’in ilgili yönetmelik ve yönergesine karşı yargıya başvuracaktır.

Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmaların ötesine geçerek, konunun sadece 8. Sınıf öğrenci velilerinin değil, tüm toplumun sorunu olduğunu daha güçlü örgütleyebilmek için eylem ve etkinlikler düzenleyeceğimizi ifade ediyoruz.

Yeni sınav sisteminin yıkıcı sonuçlarından çocuklarımızı, öğrencilerimizi kurtarabilmek için bu sistemin bu yıl uygulanmamasını talep ediyor, Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet ediyoruz.