Veteriner Hekim Hüseyin Demircan, evlerde geleneksel olarak kedi ve köpek beslendiğini belirterek, çocukların son zamanlarda su kaplumbağası, balık ve kuşlara ağırlık vermeye başladığını söyledi.

 

Ereğli’de faaliyet gösteren Özel Gonca Kreş, kutlanmakta olan Hayvanları Koruma Haftası nedeni ile düzenlediği etkinlikte öğrencilerine hayvanları daha yakından tanıma fırsatı sağladı. Veteriner Hekim Hüseyin Demircan öğrencilere evde beslenen hayvanlar hakkında bilgiler verdi.

Okul çocuk oyun odasında gerçekleştirilen etkinlikte, Veteriner Hekim Hüseyin Demircan ilk olarak çocuklara evde hangi hayvanların besleneceği konusunda bilgiler verdi.

Evlerde genellikle ailelerin kedi ve köpek beslediğini belirten Demircan, şimdilerde ise özellikle çocukların su kaplumbağası, balık ve kuşlara ağırlık vermeye başladığını söyledi.

Evde beslenen hayvanların aşısının zamanında yaptırılmasının önemine dikkat çeken Demircan, aşılanan hayvanların hastalık yaymasının da önüne geçileceğine vurgu yaptı.

SOKAK HAYVANLARINDAN UZAK DURUN

Çocuklara sokak hayvanlarından uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunan Demircan, "Sokak hayvanlarının aşıları ve bakımları yapılmadığından dolayı hastalıklı olmalarının ihtimali her zaman yüksektir. Bu nedenle de sokak hayvanları ile oynamamalısınız. Ama özellikle yaz aylarında onların susamış olabileceğini düşünüp kapınızın önüne su, kışın da yemek bulamayacakları için de evinizin önüne yemek koyabilirsiniz. Belki onlar siz oradayken yemek istemezler. Ama sizin bırakıp gitmenizin sonrasında gelip oraya bırakılan suyu ve yemeği yiyeceklerdir." diye konuştu.

HAYVANLAR EĞİTİLMELİ VE HASTALANINCA TEDAVİ ETTİRİLMELİDİR

Evcil hayvanların eğitilmesi gerektiğini kaydeden Demircan, hastalanan hayvanlarında vakit geçirmeden tedavi ettirilmesini istedi. Eğitimin şart olduğunu belirten Demircan, "Özellikle kedi ve köpeklerde eğitim şart. Ama bu sadece hayvana verilecek eğitimle de bitmiyor. Bu nedenle de sahiplerinin de eğitilmesi gerekir. Hayvanlar, sizin söylediklerinizi anlayamazlar. Sadece sizin söylediğiniz tarza göre algılarlar. Kızdığınız da yüz ifadenizin sert olması onlara kızdığınızı anlatır. Önemli olan hususlardan bir tanesi de hayvanların hastalanmasının ardından zaman geçirmeden tedavi ettirilmeleridir." şeklinde konuştu.

Veteriner Hekim Hüseyin Demircan'ın beraberinde getirdiği 'taklacı güvercinler' ve 'Karamel' isimli köpek ise öğrencilerin il odağı oldu. Demircan daha sonra öğrencilerin hayvanlarla ilgili sorduğu soruları cevapladı.