Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, "Buradaki bir iki serayla şehirden kazandığından daha fazla kazanırsınız. Bizim topraklarımız bereketli. Sıcaklıklar 36 dereceyi geçmiyor, artılarımız çok bunun için de çalışma ve gayret gerekiyor. Alan bazlı destekten haberi olmayan çiftçi yok, dönüme 170 TL veriyoruz. Bizim bugün bundan haberimiz yoktur diyen Allah'ın kulu çıkmaz. Çocuklarınızı şehre göndermeyin, çocuklarınıza olduğu yerde doymayı öğretin" dedi.

 

 Hava şartları nedeniyle toplantıya katılımın az olduğunu belirten Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, "Bu toplantıları değişik ilgi alanlarına göre devam ettirecek olmak ile birlikte katılımın maksimum düzeyde olmasını arzu ediyoruz. En azından davet ettiğimiz arkadaşlarımızın mazeretlerini ortaya koyan arkadaşlarımız bir tarafa kalan arkadaşların tamamını gelmesini arzu ediyoruz. Daha çok sorunlar dile getirsin ve sonuç çıksın" dedi.

 

KÖYLER GRUPLARA AYRILDI

İlçe genelindeki köylerin yapısına göre sınıflandırıldığını anlatan Madenoğlu, "Hangi köy hangi alanda başarılı olabilir, hangi tür ürünler yetiştirilebilir konusunda köylerimizi ayırdık. Tarım, hayvancılık ve başka alanlara göre de değerlendirmeye alındık. Çiftçilerimizi teşvik etmeye çalışıyoruz, köylerimizde gece eğitimi bile veriliyor" sözleri ile konuştu.

 

"POTANSİYEL VAR"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik de, Zonguldak il genelinde geniş bir alanda faaliyet gösterildiğine dikkati çekerek şunları söyledi: "İthalattan ihracata, denizinden tutun kanatlı hayvanına, bitkisel anlamda da Ereğli'de yüzde 85 fındık potansiyeline sahip bitki örtümüz var. Osmanlı çileği burada bir marka olma yolunda çabası var. Bunların konuşulması, masaya yatırılması bizleri çok memnun etti. Bu anlamda da Kaymakama Bakanlığım adına teşekkür ediyorum. Bizim kanatlı hayvan üreticilerinin de burada olması bizleri sevindirdi. Tavuk üreticiliğinde yüksekteyiz, bu da bizi Türkiye'de ilk 3'e sokuyor" dedi.

 

"TOPRAKLARIMIZ BEREKETLİ"

Bölge toprağının verimli ve bereketli olduğunu anlatan Çelik, "Buradaki bir iki serayla şehirden kazandığından fazla kazanır. Bizim topraklarımız bereketlidir. Sıcaklıklarımız 36 dereceyi geçmiyor, artılarımız çok bunun için de çalışma ve gayret gerekiyor. Tespit yaptık, fındık diksek fidan versek ne kadar alana bunu yapabiliriz dedik, tespite göre 200 bin civarında bir fidan ihtiyacı var. Bugüne kadar bize fındık bahçeleri açalım, yenileyelim gibi bir talep de yok. Bakmazsanız o bağ dağ olur. Onu zamanında işlemezseniz altını havalandırmaz gerekeni yapmazsanız o da size bir zamana kadar verir.

 

"ALAN BAZLI DESTEĞİ BİLMEYEN YOK"

Alan bazlı destekten haberi olmayan çiftçi yok, dönüme 170 TL veriyoruz. Bizim bugün bundan haberimiz yoktur diyen Allah'ın kulu çıkmaz. Çocuklarınızı şehre göndermeyin, çocuklarınıza olduğu yerde doymayı öğretin. Sizin işiniz bize balık tutmayı nasıl tutacağınızı sormalısınız, biz gerekeni anlatırız tek tek"

 

KATILIMCILAR

Toplantıya katılanlara söz verilerek düşünceleri, önerileri ve sorunları dinlendi. Programa Sahil Güvenlik Komutanı Kd.Üsteğmen Berat Ergün, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, İlçe Müdürü Serkan Aslan, Ereğli Ziraat Odası Başkan Adil Pulat, Osmanlı Çileği Üreticilerini Koruma ve Yaygınlaştırma Derneği Mehmet Özhan'ın yanı sıra tavuk çiftliği sahipleri katıldı.